Li Keqiang, Mantan Perdana Menteri China dan Pembaharu Ekonomi, Meninggal Dunia pada Usia 68 Tahun

Chinese Premier Li Keqiang menghadiri majlis yang diadakan oleh Majlis Negara untuk menyambut ulang tahun ke-73 penubuhan Republik Rakyat China di Istana Rakyat Beijing, ibu negara China, 30 September 2022.

BEIJING — Mantan Perdana Menteri Li Keqiang, pegawai ekonomi tertinggi China selama satu dekad, meninggal dunia pada hari Jumaat akibat serangan jantung. Beliau berusia 68 tahun.

Li merupakan pemimpin No. 2 China dari 2013-23 dan penyokong perniagaan swasta tetapi ditinggalkan dengan sedikit kuasa selepas Presiden Xi Jinping menjadi pemimpin China yang paling berkuasa dalam dekad-dekad dan mengukuhkan kawalan terhadap ekonomi dan masyarakat.

CCTV berkata Li telah berehat di Shanghai baru-baru ini dan mengalami serangan jantung pada Khamis. Beliau meninggal pada 12:10 pagi Jumaat.

Li, seorang ekonom berbahasa Inggeris, dianggap sebagai pesaing untuk menggantikan ketua Parti Komunis Hu Jintao pada 2013 tetapi diluluskan demi Xi. Membalikkan kepimpinan konsensus era Hu, Xi mengumpul kuasa di tangannya sendiri, meninggalkan Li dan yang lain dalam Jawatankuasa Berdiri tujuh anggota parti dengan sedikit pengaruh.

Sebagai pegawai ekonomi tertinggi, Li berjanji untuk memperbaiki keadaan para usahawan yang menjana pekerjaan dan kekayaan. Tetapi parti pemerintah di bawah Xi meningkatkan dominasi industri negara dan mengukuhkan kawalan terhadap teknologi dan industri lain. Syarikat asing berkata mereka tidak dirasakan selamat selepas Xi dan pemimpin lain menyeru kemandirian ekonomi, meluaskan undang-undang anti-pengintipan dan menyerbu pejabat firma perundingan.

Li dikeluarkan dari Jawatankuasa Berdiri pada kongres parti Oktober 2022 walaupun berusia dua tahun di bawah umur persaraan tidak rasmi 70 tahun.

Pada hari yang sama, Xi memberikan diri sendiri penggal ketiga selama lima tahun sebagai pemimpin parti, membuang tradisi di mana pendahulu mereka meletak jawatan selepas 10 tahun. Xi mengisi barisan tertinggi parti dengan orang-orang setia, mengakhiri era kepimpinan konsensus dan mungkin membuat dirinya pemimpin seumur hidup. Tempat No. 2 diisi oleh Li Qiang, setiausaha parti untuk Shanghai, yang tidak mempunyai pengalaman peringkat negara seperti Li Keqiang dan kemudian memberitahu wartawan bahawa tugasnya adalah melakukan apa sahaja yang diputuskan oleh Xi.

Li Keqiang, bekas naib perdana menteri, mengambil alih jawatan pada 2013 apabila parti menghadapi amaran bahawa ledakan pembinaan dan eksport yang memanfaatkan pertumbuhan dua angka sepanjang dekad sebelumnya telah kehabisan tenaga.

Penasihat kerajaan mencadangkan Beijing perlu mempromosikan pertumbuhan berasaskan penggunaan dalam negeri dan industri perkhidmatan. Ini memerlukan pembukaan lebih banyak industri negara dan memaksa bank-bank negara meminjam lebih kepada usahawan.

Pendahulu Li, Wen Jiabao, meminta maaf dalam sidang akhbar Mac 2012 kerana tidak bergerak lebih pantas.

Dalam ucapan 2010, Li mengakui cabaran termasuk terlalu bergantung kepada pelaburan untuk memacu pertumbuhan ekonomi, penggunaan pengguna yang lemah dan jurang kekayaan antara bandar-bandar yang makmur di timur dan luar bandar miskin, rumah kepada 800 juta orang.

Li dianggap sebagai calon mungkin untuk menghidupkan semula reformasi pasaran berorientasikan Deng Xiaoping pada 1980-an yang memulakan kebangkitan China. Tetapi beliau dikenali dengan gaya santai, bukan keganasan yang mendesak Zhu Rongji, perdana menteri 1998-2003 yang menghidupkan ledakan pembinaan dan eksport dengan memaksa reformasi yang menyakitkan menyingkirkan jutaan pekerjaan dari industri negara.

Li dipercayai menyokong laporan “China 2030” yang dikeluarkan oleh Bank Dunia dan badan penyelidikan kabinet pada 2012 yang menyeru perubahan dramatik untuk mengurangkan dominasi industri negara dan bergantung lebih kepada pasaran.

Institut Unirule, pemikir bebas berpengaruh di Beijing, berkata industri negara begitu tidak cekap sehingga pulangan ekuiti – ukuran keuntungan yang meluas – adalah negatif 6%. Kemudian Unirule ditutup oleh Xi sebagai sebahagian daripada kempen mengetatkan kawalan maklumat.

Dalam ucapan dasar tahunan pertamanya, Li pada 2014 dipuji kerana berjanji untuk mengejar reformasi berorientasikan pasaran, mengurangkan pemborosan kerajaan, membersihkan pencemaran udara dan menghapuskan rasuah yang merosakkan kepercayaan awam terhadap parti pemerintah.

Xi mengambil balik kuasa membuat keputusan Li dalam hal ekonomi dengan melantik dirinya sendiri mengetuai suruhanjaya parti mengawasi reformasi.

Kerajaan Xi mengejar kempen anti-rasuah, menjatuhkan hukuman ke atas ratusan pegawai termasuk bekas ahli Jawatankuasa Berdiri Zhou Yongkang. Tetapi pemimpin parti ambil-beri terhadap ekonomi. Mereka gagal mengikuti senarai puluhan perubahan berorientasikan pasaran yang dijanjikan. Mereka meningkatkan dominasi bank-bank milik negara dan syarikat tenaga dan lain-lain.

Kerajaan Xi membuka beberapa industri termasuk pembuatan kereta elektrik kepada persaingan swasta dan asing. Tetapi ia membina “wira negara” milik negara dan menggalakkan syarikat China menggunakan pembekal dalam negeri berbanding import.

Peminjaman oleh syarikat, isi rumah dan kerajaan tempatan meningkat, menaikkan hutang yang ahli ekonomi amaran sudah terlalu tinggi.

Akhirnya Beijing mengetatkan kawalan pada 2020 terhadap hutang dalam hartanah, salah satu industri terbesar China. Ini memicu runtuhnya pertumbuhan ekonomi, jatuh ke 3% pada 2022, kadar terendah kedua-dua dalam tiga dekad.

Li menunjukkan kemahiran politik tetapi sedikit semangat reformasi sebagai gabenor dan kemudian setiausaha parti wilayah Henan yang padat penduduk di China tengah pada 1998-2004.

Li memperoleh nama samaran “Li Tiga Api” dan reputasi sial selepas tiga kebakaran maut melanda Henan ketika beliau berada di sana. Kebakaran pada Hari Krismas 2000 membunuh 309 orang di kelab malam. Pegawai lain dihukum tetapi Li terselamat.

Sementara itu, pemimpin wilayah cuba menindas maklumat mengenai penyebaran AIDS oleh industri membeli darah di Henan.

Reputasi nasib buruk Li terus apabila China mengalami siri bencana maut semasa tempoh beliau.

Hanya beberapa hari selepas beliau mengambil jawatan, tanah runtuh pada 29 Mac 2013 membunuh sekurang-kurangnya 66 penambang emas di sebuah lombong emas di Tibet dan meninggalkan 17 lagi hilang dan dianggap mati.

Di pelabuhan timur Tianjin, sebuah gudang menyimpan bahan kimia meletup pada 12 Ogos 2015, membunuh sekurang-kurangnya 116 orang.

Pesawat China Eastern Airlines terhempas ke bumi pada 22 Mac 2022, membunuh kesemua 132 orang di atas kapal terbang. Pihak berkuasa belum mengumumkan sebab yang mungkin.

Li menyelia respon China terhadap COVID-19, kes-kes pertama dikesan di bandar Wuhan pusat. Kawalan tanpa praseden dikenakan, menutup kebanyakan perjalanan antarabangsa selama tiga tahun dan akses ke bandar-bandar utama selama beberapa minggu.

Dalam salah satu tindakan rasmi terakhirnya, Li memimpin mesyuarat kabinet yang mengumumkan pada 11 November 2022 bahawa kawalan anti-virus akan dilonggarkan untuk mengurangkan gangguan selepas ekonomi merosot 2.6% pada suku kedua tahun itu. Dua minggu kemudian, kerajaan mengumumkan kebanyakan sekatan perjalanan dan perniagaan akan berakhir pada bulan seterusnya.

Li dilahirkan pada 1 Julai 1955, di wilayah timur Anhui dan pada 1976 menjadi setiausaha parti pemerintah kongsi di sana.

Belajar undang-undang di Universiti Beijing, beliau merupakan setiausaha kampus Liga Pemuda Komunis, organisasi yang memulakan kerjaya politik bekas pemimpin parti Hu Jintao dan Hu Yaobang. Beliau merupakan ahli Jawatankuasa Berdiri Liga, isyarat beliau dianggap bakal kepimpinan.

Selepas berkhidmat dalam pelbagai jawatan parti, Li menerima kedoktoran ekonominya pada 1994 dari Universiti Beijing.

Berikutan Henan, Li berkhidmat sebagai setiausaha parti wilayah Liaoning di timur laut sebagai sebahagian daripada putaran jawatan wilayah dan kementerian di Beijing yang bertujuan mempersiapkan pemimpin.

Beliau menyertai Jawatankuasa Pusat parti pada 2007.