Letusan gunung berapi Iceland terkini mereda, tetapi pakar berwaspada lebih letusan akan datang segera

(SeaPRwire) –   Satu letusan gunung berapi di Iceland nampaknya telah reda, walaupun ahli sains memberi amaran bahawa kawasan itu mungkin mengalami letusan lanjut pada bulan-bulan akan datang.

Jabatan Meteorologi Iceland berkata pada Khamis malam bahawa letusan itu telah berkurangan dengan ketara.

Letusan itu bermula kira-kira pukul 6 pagi waktu tempatan pada Khamis di kawasan timur laut Gunung Sýlingarfell, kata Jabatan Meteorologi. Ia menyebabkan pemindahan Spa Air Panas Biru yang popular dan memutuskan bekalan haba dan air panas kepada beberapa komuniti di Semenanjung Reykjanes di bahagian barat daya pulau itu.

“Walaupun letusan itu telah berkurangan dengan ketara, ia masih terlalu awal untuk mengisytiharkan sama ada ia telah berakhir,” kata Jabatan Meteorologi Jumaat. Pejabat itu berkata ia terus memantau rapi kawasan itu.

Perdana Menteri Katrin Jakobsdottir berkata pihak berkuasa berharap untuk memulihkan bekalan air panas ke kawasan itu menjelang tengah hari Jumaat, lapor penyiar awam RUV.

Lokasi letusan itu kira-kira 11⁄2 batu timur laut Grindavík, sebuah bandar pantai 3,800 orang yang dievakuasi sebelum letusan sebelumnya pada 18 Disember. Bandar itu tidak terancam oleh letusan Khamis.

Benedikt Ófeigsson, ahli vulkanologi di Jabatan Meteorologi Iceland, berkata kepada RUV bahawa kawasan itu boleh mengharapkan letusan setiap bulan atau dua bulan sekali dalam beberapa bulan akan datang.

“Dalam jangka panjang, sangat sukar untuk mengatakan, tetapi dalam jangka pendek, beberapa bulan akan datang, kita mungkin akan terus melihat intrusi magma dan letusan berulang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.