Letupan gas menyebabkan kebakaran membunuh 3, mencederakan lebih daripada 270 di Kenya

(SeaPRwire) –   Sebuah kenderaan yang memuatkan gas meletup dan menyebabkan kebakaran yang membakar rumah dan gudang di ibu negara Kenya, Nairobi, membunuh sekurang-kurangnya tiga orang dan mencederakan lebih daripada 270 orang, kata pegawai pada hari Jumaat, dengan jumlah kematian dijangka meningkat.

Kebanyakan penduduk mungkin berada di dalam rumah mereka apabila api mencapai rumah-rumah di kawasan Mradi di kawasan Embakasi, Nairobi, kata jurucakap kerajaan Isaac Mwaura.

Letupan itu menyebabkan bola api besar, dan silinder gas terbang menyebabkan kebakaran yang membakar gudang pakaian dan tekstil bernama Oriental Godown, kata Mwaura. Beberapa kenderaan dan perniagaan lain rosak akibat kebakaran besar yang bermula sekitar 11.30 malam Khamis.

Di tapak kejadian selepas subuh, beberapa rumah dan kedai terbakar. Sisa kenderaan yang dipercayai memulakan letupan berada di tepi. Bumbung bangunan tinggal empat tingkat kira-kira 200 ela dari tapak letupan rosak oleh silinder gas terbang. Wayar elektrik berada di atas tanah. Tiada apa-apa tinggal di gudang Oriental Godown yang terbakar kecuali sisa beberapa trak.

Alfred Juma, seorang politikus berpotensi, berkata beliau mendengar bunyi kuat daripada silinder gas di gudang bersebelahan rumahnya. “Saya mula membangunkan jiran meminta mereka meninggalkan,” kata Juma.

Beliau berkata beliau memperingatkan sebuah kereta hitam untuk tidak melalui kawasan itu, tetapi pemandunya kekal dan kenderaannya terhenti kerana wasap. “Beliau cuba memulakan kereta tiga kali dan itulah ketika berlaku letupan dan api merebak ke dalam (gudang) menyebabkan letupan lain.”

Beliau berkata beliau mengambil dua kanak-kanak dan mereka bersembunyi di parit kumbahan sehingga letupan berakhir. Keluarganya tidak hadir, tetapi Juma kehilangan segala miliknya dalam kebakaran.

“Polis menghalau semua orang dan jadi sukar untuk mengakses rumah saya dan saya terpaksa mencari tempat untuk tidur sehingga pagi ini,” jiran Caroline Karanja berkata. Beliau berkata bau dan asap masih menyengat, dan beliau terpaksa menjauhkan diri untuk sementara kerana beliau mempunyai kanak-kanak kecil.

Polis dan melaporkan tiga kematian. Jumlah kematian mungkin meningkat selepas subuh, kata Wesley Kimeto, ketua polis Embakasi.

Kerajaan dan Palang Merah berkata 271 orang dihantar ke beberapa hospital dengan kecederaan.

Kepamatan syarikat perindustrian kepada kediaman menimbulkan persoalan tentang penguatkuasaan rancangan bandar. Pegawai kerajaan daerah telah dituduh menerima rasuah untuk mengabaikan kod dan peraturan bangunan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.