Letupan berhampiran kapal di Laut Merah disyaki serangan Houthi

(SeaPRwire) –   Sebuah letupan yang berlaku berhampiran sebuah kapal di Laut Merah pada Isnin disyaki telah menjadi serangan oleh pemberontak Houthi Yemen, walaupun letupan itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan, pihak berkuasa berkata.

Ketua kapal melaporkan letupan itu dan menyatakan tiada seorang pun cedera, pusat Operasi Perdagangan Maritim Tentera British berkata.

Syarikat keselamatan swasta Ambrey menyatakan insiden itu mungkin melibatkan peluru berpandu, tetapi maklumat masih kabur.

Houthi belum mengaku serangan itu secara serta merta, walaupun biasanya mengambil beberapa jam bagi pemberontak untuk mengakui serangan mereka.

Letupan itu datang selepas peluru berpandu Houthi mengenai kapal komersial di Teluk Aden minggu lepas, membunuh tiga daripada anak kapalnya dan memaksa mangsa terselamat meninggalkan kapal.

Ia merupakan serangan maut pertama dalam kempen serangan oleh kumpulan itu ke atas Perang Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza. Houthi menyatakan serangan itu bertujuan memaksa Israel menghentikan peperangan, tetapi sasarannya semakin tidak mempunyai hubungan yang ketara dengan konflik itu.

Tindakan Houthi terkini termasuk serangan bulan lepas ke atas kapal kargo Rubymar yang membawa baja tepung, yang kemudian tenggelam selepas berlayar selama beberapa hari, dan menjatuhkan drone Amerika bernilai puluhan juta dolar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.