Lelaki Kanada dituduh menjual bahan berbahaya yang membawa maut akan membela tidak bersalah: peguam

(SeaPRwire) –   TORONTO (AP) — Peguam untuk seorang lelaki yang dituduh menjual bahan-bahan maut melalui internet kepada orang yang berisiko melakukan bunuh diri berkata beliau akan membela tidak bersalah terhadap tuduhan pembunuhan darjah pertama yang ditingkatkan.

Kenneth Law dituduh pada Disember dengan 14 tuduhan pembunuhan darjah kedua, dan peguamnya, Matthew Gourlay, mengesahkan Jumaat bahawa semua tuduhan itu kini telah ditingkatkan kepada pembunuhan darjah pertama.

Siasatan antarabangsa sedang dijalankan berikutan penangkapan pada tahun lepas terhadap Law berusia 58 tahun, yang pada awalnya dituduh dengan dua tuduhan membantu dan merangsang bunuh diri tahun lepas. Lebih banyak tuduhan diumumkan pada Disember.

Polis Kanada menyatakan Law, dari kawasan Toronto, menggunakan beberapa laman web untuk memasarkan dan menjual natrium nitrit, bahan yang biasanya digunakan untuk mengawet daging tetapi boleh menyebabkan kematian jika ditelan. Beliau dituduh menghantar bahan itu kepada orang di lebih 40 negara.

Polis British menyatakan mereka sedang menyiasat kematian 88 orang di UK yang berkaitan dengan laman web tersebut. Pihak berkuasa di Amerika Syarikat, Itali, Australia dan New Zealand juga telah melancarkan siasatan.

Kes Law telah ditetapkan untuk kembali ke mahkamah Newmarket, Ontario pada Selasa, tetapi Gourlay berkata ia tidak akan berlaku seperti yang dijadualkan kerana kes itu akan terus ke mahkamah Tinggi. Gourlay berkata penampilan mahkamahnya yang seterusnya kini dijangka pada minggu hadapan di Mahkamah Tinggi.

Kementerian Peguam Negara tidak segera menjawab mesej meminta kenapa tuduhan ditingkatkan ke pembunuhan darjah pertama. Polis Wilayah Peel merujuk komen kepada kementerian.

Polis berkata semua tuduhan terhadap Law berkaitan dengan 14 mangsa yang dikatakan, yang berusia antara 16 dan 36 tahun dan meninggal dunia di komuniti di seluruh Ontario. Mereka percaya lebih 1,200 paket dihantar ke seluruh dunia, dan kira-kira 160 dihantar ke .

Ia adalah menyalahi undang-undang di Kanada bagi seseorang untuk mengesyorkan bunuh diri, walaupun bantuan bunuh diri telah sah sejak 2016 bagi orang yang berusia sekurang-kurangnya 18 tahun. Sebarang orang dewasa dengan penyakit, penyakit atau kecacatan yang serius boleh mencari bantuan untuk mati, tetapi mereka mesti meminta bantuan itu daripada doktor.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.