Lelaki Kanada dihukum penjara seumur hidup kerana pembunuhan dewan urutan yang ditetapkan sebagai tindakan pengganas berkaitan “incel”

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang mengaku bersalah membunuh pekerja spa urutan di Toronto menerima hukuman penjara seumur hidup Selasa atas apa yang dikatakan hakim sebagai tindakan terorisme yang berkaitan dengan subkultur internet yang mengubah kesepian seksual menjadi amarah dan misogini.

Lelaki itu, yang tidak boleh dinamakan kerana dia berusia 17 tahun pada masa pembunuhan Februari 2020 yang membunuh Ashley Noelle Arzaga berusia 24 tahun dan mencederakan wanita lain yang hanya dikenali dengan inisial J.C., juga dihukum tiga tahun untuk cubaan pembunuhan, untuk dijalankan serentak.

Dia mengaku bersalah tahun lalu kepada kedua-dua tuduhan pembunuhan dan cubaan pembunuhan. Hakim berkata hukuman penjara seumur hidup itu tidak termasuk peluang pembebasan bersyarat selama 10 tahun.

Pada Jun, Hakim Sukhail Akhtar menetapkan serangan spa urutan itu sebagai tindakan pengganasan kerana kaitannya dengan ideologi “incel”, yang bermaksud “celibat tidak sukaan”. Ia dipromosikan melalui subbudaya dalam talian minoriti yang dikuasai lelaki yang menyalahkan wanita kerana kekurangan aktif hubungan seks yang mereka dakwa mereka berhak mendapat.

Keputusan itu dipercayai merupakan kali pertama mahkamah Kanada mengisytiharkan aktiviti pengganasan yang bermotivasi incel.

Mahkamah mempertimbangkan bukti termasuk rancangan defendan untuk mencari wanita untuk diserang dengan kekerasan dengan pedang 17 inci selepas dia diradikalisasi oleh pandangan misogini dalam talian.

Gerakan incel juga dikaitkan dengan serangan 2018 di Toronto di mana seorang lelaki menggunakan van untuk membunuh 10 orang, serta serangan di California dan Florida.

Pendakwa mahu lelaki dalam kes Selasa ini dihukum sebagai orang dewasa, menyatakan dia hanya enam bulan lebih muda daripada berusia 18 tahun pada masa itu dan merancang dan membuat pilihan mengenai serangan dengan teliti yang mencerminkan fikiran dan tindakan orang dewasa. Mereka juga mendakwa dia tidak menunjukkan sebarang penyesalan.

Orang dewasa yang didapati bersalah membunuh jenayah pertama menghadapi hukuman penjara seumur hidup dengan tiada peluang pembebasan bersyarat selama 25 tahun. Pertahanan telah meminta agar kelayakan pembebasan bersyarat dibataskan kepada 10 tahun kerana umurnya pada masa pembunuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.