Legasi GameStop Tidak Sehebat Yang Disarankan Oleh Wang Bodoh

Pada awal 2021, jutaan orang biasa di seluruh Amerika Syarikat mula membeli saham kedai permainan video yang menurun GameStop dalam jumlah puluhan, ratusan atau ribuan dolar. Pelaburan mereka dipersendakan oleh pakar kewangan, yang mengutip metrik asas kedai yang lemah. Tetapi tindakan kolektif massa terbukti sangat kuat: mereka menolak harga GameStop dari kurang daripada $3 ke setinggi $483 pada akhir Januari 2021, menyebabkan dana lindung nilai yang bertaruh terhadapnya rugi berbilion-bilion dolar.

Hampir tiga tahun kemudian, filem baru Dumb Money cuba mendramatik dan memberi makna kepada episod aneh itu. Paul Dano bintang sebagai Keith Gill, pedagang dan penstriman langsung yang sokongan penuhnya terhadap saham di komuniti subreddit Wall Street Bets memangkinkan gerakan sekitar “saham meme”: aset yang melonjak harga didorong oleh semangat media sosial dalam keadaan pandemik. Seth Rogen, Pete Davidson dan America Ferrera semuanya memainkan pelbagai watak yang terlibat dalam kegilaan yang menawan penonton pasaran lama dan baru.

Dumb Money menggambarkan kegilaan GameStop sebagai momen perubahan lautan dalam kewangan Amerika, di mana orang awam biasa, dikenali sebagai pelabur runcit, berjaya merampas kembali kuasa daripada Wall Street dan menuntut agensi dalam sistem kewangan Amerika. Sementara kegilaan itu memang mengubah banyak dinamik penting pelaburan dan literasi kewangan, legasinya adalah multifaset dan tidak seperti yang dicadangkan filem itu, kata pakar kepada TIME.

“Keseluruhan perkara GameStop: mereka kalah,” kata Kyla Scanlon, seorang penganalisis ekonomi dan pencipta kandungan pelabur runcit. “Sangat sukar untuk mengalahkan pasaran saham.”

Seiring dengan keluaran filem itu, TIME meneroka kesan gempar GameStop dan saham meme pada pelbagai aspek dunia kewangan. Bagi mereka yang tidak biasa dengan bagaimana saga itu berlangsung, artikel ini mengandungi spoiler kecil untuk Dumb Money.

Kebangkitan pedagang setiap hari

Kesan yang tidak dapat disangkal pertama GameStop: Ia membangkitkan imaginasi banyak orang di seluruh negara yang tidak pernah peduli atau memahami pasaran saham. Kebanyakan perdagangan saham masih dilakukan oleh pedagang profesional, ramai daripada mereka di Wall Street. Melihat kenaikan harga saham GameStop memberi dorongan kepada orang baru untuk membuka akaun broker di platform seperti Robinhood dan TD Ameritrade, membolehkan mereka dengan mudah menyertai sistem kewangan besar yang sebelum ini kelihatan tidak dapat diakses.

Pedagang baru ini juga berkumpul secara dalam talian di subforum Reddit r/WallStreetBets dan Stocktwits, sebuah syarikat media sosial yang berorientasikan kewangan yang sejak itu telah menambah keupayaan untuk pengguna menjual dan membeli saham. Ketika kegilaan GameStock meletus, Stocktwits terpaksa mengembangkan infrastrukturnya sebanyak 10 kali hanya untuk mengekalkan pelayan dan berjalan. kata CEO Rishi Khanna.

Khanna berkata aktiviti di Stocktwits sejak itu telah surut separuh. Aktiviti di r/WallStreetBets kini hanya secebis daripada apa yang pernah ada semasa tempoh yang lebih manik. Menjelang Disember 2022, seorang pengulas pasaran menggambarkan saham meme sebagai “jauh melepasi,” membandingkannya dengan gaya lama seperti Soulja Boy dan Macarena.

Tetapi Khanna berkata bahawa Stocktwits sebaliknya telah berkembang empat kali ganda berbanding tahun 2020, dan mempunyai ratusan ribu pengguna aktif harian yang terus menggunakan laman itu untuk berkongsi maklumat dan ramalan. Dan seorang strategis JPMorgan menganggarkan pada Februari bahawa pedagang runcit masih menyumbang 23% daripada pesanan pasaran, yang katanya menghampiri rekod tertinggi sepanjang masa.

“Saya rasa memang ada kekekalan perubahan mentaliti,” kata Khanna. “Mereka yang kekal di pasaran terus belajar.”

Syarikat yang gagal berjuang

Pada masa lalu, tindakan dana lindung nilai memperdagangkan saham pendek — iaitu bertaruh untuk gagal — boleh menandakan lonceng kematian bagi syarikat yang bergelut. Tetapi semasa kegilaan saham meme, pedagang runcit mampu menghentikan — atau sekurang-kurangnya melambatkan — kemusnahan beberapa syarikat yang mungkin sebaliknya dimakan oleh dana lindung nilai. GameStop dapat mengelakkan kebankrapan berkat sokongan r/WallStreetBets — dan pada bulan Mac ini, syarikat itu mencatatkan untung suku tahunan pertama sejak 2021.

Syarikat pawagam AMC juga menatap laras pistol kebangkrapan pada Januari 2021, apabila sekumpulan peminat yang bersemangat menumpahkan wang ke dalam sahamnya, menyuntik syarikat itu dengan modal yang sangat diperlukan pada masa kebanyakan pawagam ditutup kerana pandemik. Hasil daripada meme-ifikasi saham itu, syarikat itu mampu memperkukuh kunci kira-kira, mengurangkan hutang, dan memperluaskan tawaran kandungan dan konsesinya. Saham AMC sejak itu telah mengalami perjalanan liar dan baru-baru ini terjun selepas syarikat itu melaksanakan pemecahan saham yang berisiko. Tetapi mungkin syarikat itu tidak akan sampai ke titik ini tanpa pelabur runcit.

Pemulihan kedua-dua syarikat hiburan ternama itu menolak anggapan lama bahawa pelabur individu tidak memberi kesan kepada pasaran saham menghadapi dana institusi. Kegilaan itu menunjukkan bahawa sekumpulan David yang bekerjasama boleh menyelamatkan cebisan budaya yang disayangi sambil juga mencederakan Goliat (dalam kes ini, Melvin Capital, yang bertaruh besar pada penurunan GameStop, rugi berbilion-bilion dan ditutup pada tahun 2022). Kegilaan itu juga mengukuhkan idea bahawa walaupun saham mungkin memperoleh sebahagian nilai mereka daripada data prestasi, mereka sebenarnya tidak mempunyai nilai “sebenar” atau asas dan sangat dipengaruhi oleh sentimen pasaran.

“Saham sama sekali terputus daripada asas dalam setiap erti kata,” kata Scanlon. “Yang lucunya tentang ekonomi dan pasaran saham adalah jika anda mempercayai sesuatu, ia semacam berlaku. Jadi itu menjadi jauh lebih jelas.”

Tetapi pedagang runcit tidak semestinya menang

Walaupun lebih ramai pedagang diperkenalkan kepada konsep kewangan atau membantu menyelamatkan syarikat tidak bermakna mereka kaya. Walaupun Dumb Money menonjolkan pemenang besar kegilaan GameStop, banyak lagi yang membeli pada puncak kehilangan ribuan dolar.

“Orang tidak dimaklumkan tentang apa yang perlu dilakukan,” kata Scanlon. “Mereka akan memaparkan dalam forum dan kemudian kehilangan banyak wang. Dan sebaik sahaja anda kehilangan banyak wang beberapa kali, anda tidak ada lagi wang untuk hilang.”

“Aksiomnya adalah bahawa perdagangan secara umumnya adalah proses kerugian,” kata Khanna. “Jangan terlalu banyak dagang; jangan masuk dan keluar kerana apa yang anda lihat di berita. Kesilapan 2021 adalah [orang] hanya berfikir, ‘Semuanya selalu terus naik dan tidak akan turun.’”

Penyebaran maklumat kewangan yang salah diperburukkan oleh kebangkitan pengaruh kewangan media sosial, yang mampu menemui khalayak baru yang ingin tahu di platform seperti TikTok. Kajian Forbes Advisor tahun ini mendapati 80% daripada generasi milenium dan Gen Z mendapat nasihat kewangan dari media sosial. Sebahagian nasihat itu masuk akal dan ikhlas.

Tetapi walaupun Scanlon sendiri cuba menangani banjir dengan video penyelidikannya sendiri, dia berkata maklumat buruk daripada pelaku berat sebelah terus merebak. “Semua orang selalu begitu risau tentang mai