Lebih ramai orang Amerika hidup sehingga 100 tahun. Bersedia untuk era penuaan super

Orang tua

Ia adalah unjuran yang mengejutkan yang menyampaikan satu realiti baru Amerika yang menakjubkan: Satu daripada dua kanak-kanak berusia lima tahun yang hidup pada masa ini akan hidup sehingga 100 tahun. Menurut penyelidik di Pusat Kepanjangan Umur Stanford University, mereka percaya jangka hayat 100 tahun akan menjadi norma bagi semua bayi baru lahir menjelang 2050 – kurang dari tiga dekad dari sekarang.

Belum lagi, lebih daripada kanak-kanak tadika boleh menjangkakan hayat melebihi 100 tahun. Didorong oleh bayi boomer yang semakin tua dan kemajuan perubatan yang berterusan, bilangan warga emas di seluruh dunia dijangka meningkat lapan kali ganda. Dua puluh lima tahun dari sekarang, akan ada 3.7 juta daripada kita berusia 100 tahun atau lebih – kira-kira setara dengan semua orang yang kini tinggal di Connecticut atau Los Angeles.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengisytiharkan ini sebagai “revolusi jangka panjang,” dan ia akan mencabar segala-galanya yang kita fikirkan tentang penjagaan kesihatan, kewangan peribadi, persaraan, politik, dan banyak lagi. Jika kita melakukannya dengan betul, kehidupan kita selama 100 tahun akan mempunyai potensi untuk jauh lebih cerah daripada suram. Bayangkan satu atau dua dekad (atau lebih) tambahan untuk terus mencipta dan menyumbang – fikirkan penerbit televisyen berusia 101 tahun Norman Lear atau ikon fesyen berusia 102 tahun Iris Apfel – atau hanya menikmati 20 atau 30 tahun tambahan yang penuh semangat yang dihabiskan dalam syarikat orang yang paling kita cintai.

Revolusi, walau bagaimanapun, tidak dapat diramalkan. Dalam pemberontakan kita terhadap kematian, akan ada pemenang dan pecundang, kejayaan dan tragedi – dan tindakan atau ketidakaktifan kita hari ini akan menentukan kualiti semua esok tambahan itu.

Pertama sekali: Kita mesti lakukan segala yang terdaya untuk menutup jurang ras dan etnik yang tidak terfikir dalam jangka hayat. Orang Amerika kulit putih hidup kira-kira enam tahun lebih lama daripada orang Amerika kulit hitam, dan mereka membentuk lebih daripada lapan daripada 10 warga emas di negara ini – ketidakadilan mencolok yang mesti kita atasi. Kita boleh mulakan dengan mengeluarkan komuniti berwarna dari kemiskinan, memastikan mereka mempunyai akses yang sama ke penjagaan kesihatan berkualiti, dan meningkatkan hasil untuk ibu dan bayi kulit hitam, yang meninggal dunia pada kadar yang tidak seimbang ketika bersalin.

Tetapi ada juga satu lagi persoalan yang menggusarkan untuk sesiapa sahaja yang mempertimbangkan kehidupan 100 tahun: Di manakah kita akan mendapatkan wang tunai untuk membayar bil selama seabad? Terlalu ramai daripada kita mula bersedia untuk persaraan pada usia 50-an apabila kita perlu mula pada usia 20-an dan 30-an. Itu terutama benar dalam dunia kini yang sebahagian besarnya tidak mempunyai pencen dan didorong oleh ekonomi gig yang semakin berkembang. Jumlah median wang yang disimpan oleh orang Amerika untuk bila mereka berhenti bekerja adalah sangat tidak mencukupi $30,000. Sudah pun, 40% daripada mereka yang berusia 65 tahun dan ke atas bergantung semata-mata kepada Keselamatan Sosial, yang dijangka mula kehabisan wang dalam tempoh satu dekad jika Kongres tidak bertindak dengan menaikkan umur persaraan, meningkatkan cukai gaji, mengurangkan manfaat atau melakukan gabungan perkara-perkara itu. Mengabaikan semua ini berisiko membawa ke dalam zaman baru kemiskinan warga emas dalam skala yang belum pernah kita lihat.

Siapa yang akan menjaga kita apabila kita berusia 100 tahun? Medicare tidak membayar untuk penjagaan jangka panjang; insurans penjagaan swasta mahal; dan kemudahan penjagaan bantuan boleh mencecah sehingga $8,000 sebulan. Di atas itu semua, kita menghadapi kekurangan penjaga kronik. Satu penyelesaian: reformasi imigresen yang bijaksana untuk membawa masuk pendatang baru yang mahir yang boleh membantu dengan penjagaan kesihatan di rumah dan rumah penjagaan yang kekurangan kakitangan, jika kita dapat mengatasi xenofobia kita untuk melaksanakannya. Malah, kita mesti, amaran Ai-jen Poo, presiden National Domestic Workers Alliance. “Sebenarnya tiada cara untuk memenuhi tuntutan penjagaan tanpa tenaga kerja imigran yang kuat,” katanya.

Cabaran yang sama menakutkan yang akan kita hadapi pada usia 100: Pastikan kita tidak berakhir semuanya keseorangan. Kesepian secara teori mungkin mereda apabila kita akhirnya mencapai peringkat evolusi jangka panjang kita di mana sejumlah besar kita mencapai 100 tahun bersama-sama. Tetapi kita belum sampai ke situ lagi, meninggalkan berjuta-juta warga emas merana dalam kesunyian. Surgeon Jeneral Amerika Syarikat Vivek Murthy telah mengisytiharkan kesepian sebagai krisis kesihatan awam, dan Institut Kebangsaan Mengenai Penuaan berkata kesan kesihatan isolasi sosial berpanjangan seperti merokok 15 batang rokok sehari. Apabila kita secara kolektif melaju ke masa depan penuaan super kita, kita akan perlu berhubung antara satu sama lain – secara fizikal, sosial dan emosi – seperti yang tidak pernah kita lakukan sebelum ini.

Dan kerana masyarakat kita yang terobsesi dengan belia masih menilai belia lebih daripada warga emas, kita perlu berhadapan dengan ageisme yang berleluasa dan semakin meningkat. Tinjauan Kebangsaan Mengenai Penuaan Sihat Universiti Michigan mendapati lapan daripada 10 orang berusia 65 tahun dan ke atas mengadu mereka mengalami ageisme, sesuatu yang Pertubuhan Kesihatan Dunia kata memudaratkan kesihatan dan kesejahteraan kita. Australia menawarkan penyelesaian anggun dengan Projek Potret Warga Emas inovatifnya: Pelajar sekolah tinggi dipasangkan dengan warga berusia 100 tahun, dan mereka dapat menghargai satu sama lain ketika remaja melukis atau melakar warga emas. Ia mudah, inspirasi, dan indah.

Pada masa ini, anda mungkin tertanya-tanya sama ada hidup sehingga 100 tahun berbaloi. Jika ya, bersemangatlah: Semua yang salah boleh diperbetulkan. Dan ada berita menggalakkan di hadapan kesihatan mental walaupun di luar penyelidik membuat kemajuan dalam rawatan untuk Alzheimer dan dementia lain – senario yang paling kita takuti sebagaimana kita menjadi tua. Kajian 2021 oleh Pusat Perubatan Universiti Amsterdam ke atas 340 warga Belanda berusia 100 tahun yang tinggal secara bebas mendapati mereka mengalami tiada kemerosotan ingatan yang serius