Lebih 100 pasukan tentera Burma melarikan diri ke Bangladesh berikutan pertembungan dengan pemberontak etnik

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 100 anggota Border Guard Police Burma telah melarikan diri ke Bangladesh untuk mencari perlindungan berikutan pertempuran antara pasukan keselamatan Burma dengan tentera etnik minoriti, kata seorang pegawai agensi sempadan Bangladesh pada Isnin.

Ini kali pertama pasukan Burma diketahui melarikan diri ke Bangladesh sejak sekutu tentera etnik minoriti di Burma melancarkan serangan terhadap kerajaan tentera negara itu pada akhir tahun lepas.

Shariful Islam, jurucakap Border Guard Bangladesh, berkata pasukan Burma memasuki negara itu dalam tempoh dua hari yang lalu semasa bertempur dengan Tentera Arakan di negeri Rakhine Burma yang bersempadan dengan Bangladesh.

Seramai 103 anggota memasuki kawasan Tombru di daerah Bandarban, katanya.

“Mereka telah dibubarkan dan dibawa ke tempat selamat,” katanya.

tidak memberi sebarang komen serta-merta.

Juga pada Isnin, media Bangladesh melaporkan dua orang – seorang wanita Bangladesh dan pelarian Rohingya – terbunuh akibat serangan meriam dari Burma selepas sebuah rumah di Bandarban terkena tembakan.

Menteri Undang-undang Bangladesh, Anisul Huq, berkata kepada Parlimen bahawa Perdana Menteri Sheikh Hasina telah mengarahkan pasukan tentera dan pengawal sempadan paramiliter untuk bersabar dalam menangani ketegangan di seberang sempadan.

“Bangladesh meninjau situasi dengan teliti dan langkah akan diambil,” kata agensi berita United News of Bangladesh memetik katanya.

Menteri Luar Bangladesh, Hasan Mahmud, berkata pada Isnin bahawa Duta Besar Burma ke Bangladesh, U. Aung Kyaw Moe, dan Timbalan Menteri Luar Negara, U. Lwin Oo, memberitahu Kementerian Luar Negara Bangladesh bahawa mereka akan mengambil balik pasukan mereka yang berlindung di Bangladesh.

Kementerian itu juga menghantar “nota verbal” kepada duta Burma di Dhaka untuk memprotes peluru dan meriam mortar dari Burma mendarat di Bangladesh.

Tentera Arakan ialah sayap tentera etnik minoriti Rakhine yang menuntut autonomi daripada kerajaan pusat Burma. Ia telah menyerang pos tentera di negeri barat itu sejak November.

Ia merupakan sebahagian daripada pakatan tentera etnik minoriti yang melancarkan serangan pada Oktober dan merampas wilayah strategik di timur laut Burma. Kejayaannya dilihat sebagai kekalahan besar bagi kerajaan tentera yang merampas kuasa pada Februari 2021 daripada kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi dan kini terlibat dalam perang saudara meluas.

Pakatan itu, dikenali sebagai Three Brotherhood Alliance, menyatakan dalam kenyataan pada Isnin bahawa Tentera Arakan telah menyerang dua pos sempadan di daerah Maungdaw, negeri Rakhine, Burma dan menawan salah satunya pada Ahad.

Khaing Thukha, jurucakap Tentera Arakan, berkata pertempuran berterusan pada Isnin di pos sempadan kedua.

Bangladesh berkongsi sempadan 168 batu dengan Burma dan menganjurkan lebih 1 juta pelarian Muslim Rohingya, banyak daripada mereka melarikan diri dari Burma bermazhab Buddha bermula Ogos 2017 apabila tentera negara itu melancarkan “operasi pembersihan” kejam terhadap mereka berikutan serangan oleh kumpulan pemberontak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.