Lawatan Pertama Raja Frederik X ke Poland Selepas Menjadi Raja Denmark

(SeaPRwire) –   Raja Frederik X dari Denmark memulakan lawatan pertamanya ke luar negara sebagai raja pada hari Rabu dengan lawatan tiga hari ke Poland yang memberi tumpuan kepada mempromosikan perniagaan negaranya dan.

Frederik, yang diisytiharkan sebagai raja pada 14 Januari, menerima sambutan merah jambu di istana presiden di Warsaw, di mana beliau disambut oleh Presiden Poland Andrzej Duda dan pengawal kehormat.

Raja-raja Denmark secara tradisinya telah melawat negara Scandinavia yang lain terlebih dahulu, tetapi lawatan Frederik ke Poland telah dirancang sebelum ibunya, Ratu Margrethe II, mengumumkan peletakan jawatan mengejutnya dalam ucapan Tahun Baru.

Lawatan raja itu oleh itu tidak dianggap sebagai lawatan negara. Beliau tiba tanpa isteri Australia-nya, Ratu Mary, tetapi di kepala delegasi pegawai kerajaan dan perniagaan.

Lebih awal pada hari Rabu, Frederik meletakkan karangan di Tomb of the Unknown Soldier, sebuah tugu untuk askar-askar yang mati mempertahankan Poland dan beliau bertemu dengan speaker Sejm, dewan rendah parlimen. Beliau akan menghadiri makan malam petang di Istana Diraja di Warsaw bersama-sama Duda.

Menteri Luar Negeri Denmark, menteri pertahanan dan menteri tenaga, iklim dan utiliti mengiringi raja, dan wakil perniagaan Denmark dijangka menghadiri makan malam.

Pada hari Khamis, Frederik merancang untuk menyaksikan perjanjian menandatangani untuk projek yang direka untuk mengumpul dan menggunakan semula haba berlebihan dari metro Warsaw dengan menghantarnya ke sistem pemanasan bandar. Agendanya pada hari Jumaat termasuk melawat ibu pejabat NATO di Wilayah Szczecin, bandar di barat laut Poland.

Dalam ucapan kedatangannya, raja berkata ikatan Poland-Denmark akan diperkukuhkan melalui perkongsian tenaga boleh diperbaharui pada tahun-tahun akan datang.

“Tenaga boleh diperbaharui, pengeluaran mampan dan teknologi baharu adalah inti visi bersama kita untuk masa depan, dunia yang selamat dan makmur untuk generasi akan datang,” katanya.

Denmark mengagumi komitmennya terhadap tenaga boleh diperbaharui. Negara kecil itu mendakwa lebih 50% elektriknya disediakan oleh kuasa angin dan solar. Walau bagaimanapun, sumber tenaga boleh diperbaharui yang paling banyak digunakan di Denmark adalah bioenergi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.