Lawatan negara ke Sweden bermula, Macron dari Perancis disambut secara istiadat

(SeaPRwire) –   disambut Selasa dengan upacara dan kemegahan pada permulaan lawatan negeri selama dua hari ke Sweden di mana beliau akan bertemu Perdana Menteri Ulf Kristersson dan raja negara Skandinavia, Raja Carl XVI Gustaf.

Macron dan isterinya, Brigitte, disambut oleh raja di halaman dalam istana diraja Stockholm pusat bandar yang merupakan kediaman rasmi diraja Sweden. Di situ, Macron dan Carl Gustaf meninjau anggota Grenadier Guards yang berbaris.

Macron mencatatkan bahawa sudah terlalu lama sejak presiden Perancis melawat Sweden – kali terakhir adalah pada 2014, apabila François Hollande mengembara ke negara Skandinavia itu.

Lebih awal Selasa, Macron akan membincangkan masa depan keselamatan Eropah di akademi tentera, bersama-sama dengan Kristersson dan raja. Perang Rusia terhadap Ukraine dan permohonan Sweden untuk menyertai NATO kemungkinan akan menjadi topik perbualan.

Selepas lebih daripada setahun ditangguhkan, Turki baru-baru ini menyelesaikan ratifikasinya terhadap permohonan Sweden untuk menyertai NATO, bermakna Hungary kini merupakan satu-satunya ahli perikatan tentera yang belum memberikan kelulusannya. Semua negara NATO perlu bersetuju sebelum ahli baru boleh menyertai perikatan itu.

Berikutan serangan Rusia pada Februari 2022, Sweden dan jiran Finland meninggalkan kedudukan tradisional mereka sebagai negara tidak berpihak secara ketenteraan untuk mencari perlindungan di bawah payung keselamatan NATO. Finland menyertai perikatan itu tahun lalu.

Pada Rabu, Macron dan isterinya akan pergi ke Malmö, bandar ketiga terbesar Sweden di selatan Sweden, di mana mereka akan melawat kemudahan penyelidikan pelbagai bidang Eropah sedang dibina dan melawat syarikat untuk membincangkan teknologi hijau.

Di rumah, kerajaan Macron menghadapi petani marah yang berkemah di sekitar Paris. Mereka menuntut bayaran yang lebih baik, kurang kekangan dan kos yang lebih rendah. Isnin lalu, mereka mengelilingi Paris dengan sekatan lalu lintas yang meragut masa, menggunakan ratusan traktor dan balai jerami untuk menghalang lebuh raya yang membawa ke ibu negara.

Presiden Perancis pada asalnya akan melawat Sweden pada akhir Oktober, tetapi lawatan itu ditangguhkan kerana peperangan Gaza yang bermula dengan serangan Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.