Lawatan Menteri Luar Negeri Beijing ke Washington kerana AS dan China cuba melegakan hubungan yang tegang

CHINA-US

WASHINGTON – Dalam tengah-tengah dua konflik yang aktif dan berpotensi mengubah dunia di Timur Tengah dan Eropah, Amerika Syarikat berharap untuk mencari sedikit ukuran dasar yang sama dengan China apabila menteri luar negara China melawat Washington minggu ini.

Selama tiga hari perjumpaan yang bermula Khamis, pegawai pentadbiran Biden yang tertinggi, termasuk mungkin presiden sendiri, akan menekan Menteri Luar Negeri China Wang Yi tentang pentingnya China melangkahkan peranannya di pentas dunia jika ia mahu dianggap sebagai pemain antarabangsa utama yang bertanggungjawab.

Setiausaha Negara Antony Blinken dan penasihat keselamatan negara Biden, Jake Sullivan, dijangka akan mendesak China memainkan peranan konstruktif dalam kedua-dua peperangan Israel-Hamas dan Rusia-Ukraine. Perjumpaan itu boleh menetapkan pentas untuk summit antara Presiden Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping bulan depan di pinggir pertemuan pemimpin Asia Pasifik Economic Cooperation di San Francisco.

Amerika Syarikat kecewa dengan China atas sokongannya terhadap Rusia dalam perang menentang Ukraine dan keterdiamannya yang relatif terhadap Timur Tengah. Selain itu, dua ekonomi terbesar dunia berselisih pendapat mengenai isu-isu seperti hak asasi manusia, perubahan iklim, Taiwan, Laut China Selatan, dan Korea Utara.

Namun demikian, kedua belah pihak menyatakan kesediaan untuk berbual antara satu sama lain sejak Blinken membatalkan lawatan yang dirancang ke China pada bulan Februari selepas penembakan balon pengintip China di atas Amerika Syarikat, yang menandakan titik rendah hubungan terkini.

Dalam bulan-bulan yang menyusul krisis itu, bagaimanapun, Blinken menjadual semula lawatannya dan pergi ke China pada Jun. Beliau diikuti dengan cepat oleh Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, utusan iklim John Kerry, dan Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo.

Selain itu, Sullivan bertemu dengan Wang di Malta pada pertengahan September sebelum perbincangan Blinken dengan Naib Presiden China Han Zheng kemudian pada bulan itu di pinggir Sidang Umum PBB di New York. Dan Blinken bercakap minggu lalu dengan Wang tentang krisis Israel-Hamas.

Matlamatnya, menurut pegawai Amerika Syarikat, adalah untuk menetapkan pentas untuk satu lagi pertemuan Biden-Xi di mana kedua-dua pemimpin boleh mengkaji kerjasama atau sekurang-kurangnya mengurangkan permusuhan terang-terangan mengenai perkara-perkara paling mendesak hari ini.

“Lawatan Wang Yi akan berfungsi sebagai salah satu titik sentuhan terakhir dalam meletakkan asas” untuk pertemuan Biden-Xi, kata Ryan Hass, pengarah Pusat China John L. Thornton di Brookings Institute, sebuah institut fikiran di Washington. “Perjumpaan Wang di Washington akan menetapkan kontur topik yang akan dibincangkan oleh kedua-dua pemimpin apabila mereka bertemu pada November.”

“Ia membuka kemungkinan dua kuasa terbesar dunia mengejar usaha berkoordinasi untuk menghadkan peningkatan atau pengembangan keganasan di Ukraine dan Timur Tengah,” katanya.

Yun Sun, pengarah Program China di Pusat Stimson, institut fikiran lain di Washington, berkata lawatan Wang menandakan bahawa summit Xi-Biden hampir pasti.

“Wang datang ke sini untuk membersihkan tanah untuk lawatan Xi ke San Francisco. Itulah fokus utama lawatan ini. Ia bermakna isu-isu akan dinegosiasikan, penyelesaian akan dibincangkan dan perincian akan dipertimbangkan dan disepakati,” kata Sun. “Summit APEC hanya tinggal 20 hari lagi, jadi masa adalah penting. Lawatannya bermakna Xi akan datang. Kedatangan Xi bermakna bertemu dengan Biden. Summit Xi-Biden bermakna usaha untuk menstabilkan hubungan bilateral.”

Scott Kennedy, penasihat kanan dan pengerusi amanah dalam perniagaan dan ekonomi China di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington, berkata lawatan Wang boleh menghasilkan keputusan seperti penerbangan langsung tambahan antara kedua-dua negara, visa untuk lebih banyak wartawan, dan bahkan persetujuan mengenai perubahan iklim dan penyambungan dialog tentera tinggi.

Tetapi sementara penting bagi Wang dan Amerika Syarikat untuk membincangkan perkara pertikaian di rantau Asia Pasifik dan tempat lain, Kennedy berkata tidak mungkin kedua belah pihak akan mencapai banyak persetujuan.

Kementerian Luar Negeri China berkata Wang akan “melakukan pertukaran pandangan mendalam” dengan pegawai Amerika Syarikat mengenai pelbagai isu dan “menyatakan pendirian dan kebimbangan sah China” mengenai hubungan antara kedua-dua negara.

Presiden China terakhir datang ke Amerika Syarikat pada 2017, apabila bekas Presiden Donald Trump menjemputnya ke resor Mar-a-Lago di Florida. Biden, yang mengambil alih jawatan pada 2021, belum menjemput Xi ke daratan Amerika Syarikat. Kedua-dua pemimpin bertemu terakhir di Bali, Indonesia, pada November 2022, di pinggir perjumpaan Kumpulan 20 negara kaya dan membangun.

Lawatan Wang merupakan salah satu siri perjumpaan dan aktiviti untuk memanaskan lawatan Xi ke Amerika Syarikat.

Gabenor California Gavin Newsom, yang melawat China minggu ini, telah bertemu kejutan dengan Xi pada Rabu di Beijing. Presiden China memberitahu gabenor bahawa “pencapaian hubungan China-Amerika Syarikat tidak datang dengan mudah dan harus lebih dihargai,” menurut agensi berita Xinhua.

Awal bulan ini, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer memimpin delegasi enam senator ke China, dalam lawatan pertama oleh pembuat undang-undang Amerika Syarikat sejak 2019. Schumer juga diterima oleh Xi, yang berkata Perangkap Thucydides “tidak mustahil.” Perangkap Thucydides merupakan istilah politik untuk kecenderungan pertikaian utama apabila kuasa bangkit menantang kuasa yang ada.

Hubungan Amerika Syarikat-China mula merosot pada 2018 apabila pentadbiran Trump mengenakan cukai berat senilai $50 bilion barangan China. Ia merosot lebih jauh atas pelbagai isu, termasuk pelanggaran hak asasi manusia, Laut China Selatan, Taiwan, teknologi, dan wabak COVID-19.