Lawan Tarik Menarik: Mengapa Anda dan Pasangan Anda Begitu Serupa

Romantic Couple Silhouetted in a Tent

Kita semua mengenali pasangan yang, sekurang-kurangnya di permukaan, kelihatan tidak serasi. Seseorang itu introvert, yang lain ekstrovert; seseorang suka wain halus, yang lain tidak pernah minum; seseorang sangat religius, yang lain tidak percaya. Pasangan itulah yang melahirkan idea bahawa bertentangan menarik. Tetapi idea itu kelihatan salah. Menurut kajian baru dalam jurnal Nature Human Behavior, kebanyakan pasangan cenderung sangat serupa – berkongsi sehingga 89% ciri yang dikaji penyelidik, termasuk bukan sahaja keagamaan, pengambilan alkohol dan introversi atau ekstroversi, tetapi juga nilai politik, IQ, tahap pendidikan, keterbukaan kepada pengalaman baru, kecenderungan untuk mengalami kemurungan, umur setiap pasangan menjadi aktif seksual, dan banyak lagi.

“Korelasi positif antara kedua-dua ahli pasangan adalah peraturan, bukannya pengecualian,” kata Matthew Keller, profesor psikologi dan neurosains di University of Colorado, Boulder, dan salah seorang penulis kertas itu. “Tahap keserupaan suami isteri boleh sangat tinggi.”

Metrik yang digunakan penyelidik untuk menganalisis angka yang mereka dapatkan dari biobank dan meta-analisis menggunakan apa yang dikenali sebagai selang keyakinan 95%, alat statistik yang membolehkan penyelidik menyimpulkan dengan keyakinan 95% bahawa fakta tertentu yang mereka cari adalah benar. Penulis kertas memplot hasil mereka pada skala yang berjalan dari 1.0 di atas, turun ke -0.5 di bawah, dengan 1.0 mewakili konvergensi sempurna (semua orang yang dikaji mempunyai ciri tertentu yang sama dengan pasangannya) dan -0.5 mewakili ketidakserupaan sempurna (tiada pasangan yang demikian). Sifar, yang terletak di antara 1.0 dan -0.5, mewakili kebetulan, tanpa korelasi satu cara atau lain.

Daripada semua ciri yang dikaji penyelidik, ciri pasif – yang lebih demografi daripada peribadi – cenderung menjadi ciri yang paling sama antara pasangan. Tahun kelahiran, contohnya, mencatat skor konvergensi 0.9. Di mana pasangan bertemu tidak diliputi oleh kertas baru ini, tetapi mungkin juga menunjukkan konvergensi. “Jika anda berada di bandar,” kata Keller, “anda lebih cenderung memilih pasangan dari bandar yang sama.”

Ciri lain dipilih secara aktif oleh individu. Dalam era sangat partisan, tidak menghairankan bahawa nilai politik mencatat skor tinggi, dengan pasangan mempunyai konvergensi 0.6 tentang apa pandangan mereka terhadap isu politik dan sosial. Keagamaan dan tahap pendidikan juga mencatat 0.6. Seksualiti – khususnya umur pertama kali berhubungan seks – mempunyai korelasi yang agak tinggi sekitar 0.4. Tabiat buruk, terutama minum berlebihan dan merokok, juga menunjukkan konvergensi, dengan minum berlebihan mencatat 0.28 dan merokok mencatat 0.5. Mempunyai gangguan penyalahgunaan bahan mencatat 0.43. Dalam kes ini, tingkah laku tidak sihat mungkin mempunyai kualiti berjangkit, dengan satu pasangan mengambil tabiat dari yang lain.

Ciri fizikal tidak berkorelasi rapat seperti tingkah laku. Tinggi badan mempunyai korelasi 0.25, dengan orang tinggi cenderung memilih pasangan tinggi dan orang pendek memilih pasangan pendek. Sesuatu yang serupa benar untuk berat badan – dengan konvergensi 0.23. Keadaan emosi dan psikologi juga berkorelasi. Tetapi angkanya agak rendah. Kecenderungan untuk mengalami kemurungan adalah sekitar 0.2 dan neurotisme 0.1

“Tahap keserupaan suami isteri benar-benar tinggi untuk perkara seperti sikap sosial, pencapaian pendidikan dan penggunaan bahan,” kata Keller. “Ia lebih rendah – tetapi masih positif – untuk ciri psikiatri dan ciri keperibadian.”

Hanya tiga ciri – kesukaran pendengaran, kecenderungan untuk risau, dan kronotip (sama ada seseorang itu pagi atau malam) – mempunyai nilai negatif, jatuh sedikit di bawah garis sifar dan menunjukkan ketidakserupaan lebih daripada rawak. Dalam setiap kes lain, konvergensinya sama ada pada atau di atas sifar.

Perpasangan sedemikian, atau perkahwinan serupa, boleh membawa kos, kata Tanya Horwitz, pelatih pra-doktoral di University of Colorado, Boulder, dan penulis utama kertas itu. Jika orang mengurutkan diri mengikut tinggi badan, contohnya, ia boleh menyebabkan generasi seterusnya lebih ramai orang pada hujung rendah dan tinggi spektrum ketinggian dan jurang di tengah. Ciri psikiatri dan perubatan negatif boleh lebih mudah diwarisi kepada anak-anak jika kedua-dua ibu bapa menghidapinya. Dan apabila orang berpendidikan tinggi – sering kali kaya – berkumpul bersama, jurang sosioekonomi boleh melebar. Memilih pasangan mungkin perkara yang sangat peribadi, tetapi ia boleh memberi kesan yang sangat besar.