Lawan Putin, wanita disabitkan membunuh penulis blog pro-perang dibebaskan di Rusia

(SeaPRwire) –   Seorang pada hari Khamis menjatuhkan hukuman 27 tahun penjara ke atas seorang wanita kerana letupan kafe yang menyebabkan kematian seorang penyokong perang yang terkenal selepas dia diberi patung dirinya yang kemudiannya meletup.

Dalam prosiding berasingan, mahkamah Moscow menghukum bekas pemimpin pemberontak separatis di Ukraine yang memanggil pengecut menghukum empat tahun atas tuduhan ekstrimisme.

Darya Trepova, 26, didapati bersalah oleh mahkamah di St. Petersburg atas tuduhan melakukan serangan pengganas, pengedaran haram peranti letupan dan pemalsuan dokumen dalam letupan April 2 di kafe di mana Vladlen Tatarsky terbunuh dan 52 orang lagi cedera.

Tatarsky, 40, adalah penyokong kuat tindakan ketenteraan Kremlin di Ukraine dan sering melaporkan pertempuran dari barisan hadapan.

Trepova dilihat dalam video menyampaikan patung kepada Tatarsky beberapa minit sebelum letupan di kafe tepi sungai di pusat sejarah bandar kedua terbesar Rusia di mana beliau memimpin perbincangan.

Beliau menegaskan bahawa beliau tidak mengetahui patung itu mengandungi bom. Pihak berkuasa Rusia menyalahkan agensi perisikan Ukraine atas penganjuran letupan itu. Pihak berkuasa di Kyiv tidak langsung menjawab tuduhan itu.

Mahkamah Moscow mengenakan hukuman empat tahun ke atas Igor Girkin, yang menggunakan nama samaran Strelkov (pembidik), adalah pemimpin pemberontak separatis pro-Rusia yang paling terkenal di kawasan Donetsk, Ukraine pada 2014, apabila pemberontakan bangkit selepas penggulingan presiden pro-Rusia Ukraine.

Beliau sebentar menjadi menteri pertahanan kerajaan separatis yang mengisytiharkan diri, tetapi meninggalkan jawatan itu pada Ogos 2014 selepas pasukan pemberontak menembak jatuh pesawat penumpang Malaysia di atas Donetsk, membunuh semua 298 orang di atasnya. Beliau didapati bersalah secara tidak hadir atas tuduhan pembunuhan di Belanda, di mana penerbangan itu berasal, atas peranannya.

Beliau kembali ke Rusia dan menjadi pemberita dan aktivis nasionalis. Beliau menyokong pelancaran perang Rusia di Ukraine, tetapi secara terang-terangan mengkritik pihak berkuasa atas ketidakcekapan dan ketidaktentuan dalam melaksanakan perjuangan itu.

Girkin memanggil Putin “orang yang tidak bermakna” dan seorang “pengecut yang medioker”. Beliau ditahan pada Julai atas tuduhan ekstrimisme dan kekal dalam tahanan sejak itu.

Hukuman beliau mencerminkan kepekaan tinggi pihak berkuasa Rusia terhadap kritikan dan pembangkang. Selepas Rusia melancarkan serangan penuh skala terhadap Ukraine pada Februari 2022, kepekaan itu meningkat mendadak, dengan kelulusan undang-undang yang mengkriminalkan kenyataan dan laporan berita yang didakwa mencaci .

Dua perusuh yang menyeru pembebasan Girkin ditahan polis di luar bangunan mahkamah, kata agensi berita Rusia.

Hukuman Girkin jauh lebih ringan berbanding hukuman yang dikenakan ke atas beberapa tokoh yang mengutuk perang, terutamanya hukuman 25 tahun penjara yang dikenakan ke atas tokoh pembangkang Vladimir Kara-Murza.

Hukuman Trepova adalah yang paling berat pernah dikenakan ke atas wanita di Rusia moden, menurut laman web Mediazona yang melaporkan isu-isu hak asasi manusia dan keadilan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.