Latvia memanjangkan larangan masuk warganegara Rusia sehingga 2025, menyebut kebimbangan keselamatan

(SeaPRwire) –   Kerajaan Latvia telah memanjangkan sekatan terhadap warganegara Rusia memasuki negara Baltik itu sehingga tahun depan, dengan menyebut serangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine yang masih menimbulkan ancaman kepada keselamatan dalam negeri Latvia.

Kabinet Perdana Menteri Evika Siliņa memutuskan pada Selasa untuk memanjangkan syarat-syarat memasuki warganegara Rusia sehingga 4 Mac 2025.

Warganegara Rusia akan terus dilarang memasuki Latvia, sebuah negara Baltik, untuk tujuan pelancongan dan rekreasi, kata kenyataan kerajaan itu.

Walau bagaimanapun, beberapa warganegara Rusia akan dibenarkan memasuki, termasuk mereka yang mempunyai permit kediaman yang sah di Latvia atau negara ahli EU yang lain, atau warganegara Rusia yang memasuki berkaitan dengan pertimbangan kemanusiaan seperti pembangkang politik.

Pada September 2022, Poland dan negara-negara Baltik – Estonia, Latvia dan Lithuania – mencapai persetujuan bersama untuk mengehadkan bilangan warganegara Rusia yang datang ke negara-negara itu untuk mencegah risiko keselamatan yang dikatakan berikutan perang Rusia di Ukraine.

Latvia, sebuah negara NATO berjumlah 1.9 juta orang yang bersempadan dengan Rusia, merupakan rumah bagi minoriti etnik Rusia yang besar yang membentuk kira-kira 25% daripada populasi negara itu. Negara Laut Baltik sebelumnya merupakan destinasi cuti popular dan ibu negaranya, Riga, merupakan destinasi akhir minggu popular bagi pelancong Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.