Larangan senjata Biden terhadap Israel ‘memberi semangat’ serangan roket Hamas terhadap negara Yahudi

(SeaPRwire) –   JERUSALEM—Selepas Presiden Biden memberikan ultimatumnya untuk menahan senjata serangan kepada negara Yahudi jika Israel melancarkan serangan ke Rafah, serangan roket turun ke atas Israel pada Jumaat dari Rafah, dengan lebih banyak roket dilancarkan pada Sabtu.

Hamas melancarkan roket dari Rafah ke bandar selatan Israel Beersheva pada Jumaat buat kali pertama sejak Disember, ketika Hezbollah Iran melancarkan serangan roket ke bandar utara Israel Kiryat Shmona, menyebabkan kebakaran besar. Dalam Jalur Gaza pada Jumaat, empat askar Israel terbunuh.

“Apabila pegawai pentadbiran menyerang atau mengkritik Israel secara terbuka sebelum ini semasa perang, Hamas mengukuhkan tuntutannya sebagai balasan untuk melepaskan tebusan, sebenarnya menangguhkan dan meminimakan peluang kejayaan rundingan halus,” kata Jonathan Conricus kepada Digital. Conricus berkhidmat dalam Angkatan Pertahanan Israel (IDF) selama 24 tahun sebagai pemerintah tempur di Lubnan dan Jalur Gaza.

“Apabila musuh Israel mengesan ketegangan antara AS dan sekutu paling setia dan teguhnya di rantau ini, Israel, ia memberi semangat mereka untuk menyerang Israel lebih lanjut dan terus dengan taktik menggunakan perisai manusia, kerana mereka memahami bahawa AS akan pada akhirnya menghukum Israel untuk mempertahankan diri, terlepas dari tindakan Hamas dan Hezbollah.”

Conricus, yang berkhidmat sebagai jurucakap IDF semasa perang Gaza, menambah, “Dalam jangka pendek, kenyataan Amerika ini akan membawa kepada keganasan dan pertempuran yang dipertingkatkan, kerana ia memberi semangat musuh Israel. Dalam jangka panjang, ia mungkin menolak sekutu Timur Tengah AS yang lain jauh dari lingkungan pengaruh AS, dan menguatkan kebimbangan yang dirasakan oleh ramai rakan AS tentang kualiti dan kesungguhan sokongan AS apabila paling diperlukan.”

Mantan Duta Amerika Syarikat ke Israel semasa pentadbiran Trump, David Friedman, memaparkan mesej tegas di X tentang dasar baharu Biden: “Hamas kini melepaskan roket dari Rafah ke Beersheva – bandar selatan terbesar Israel. Mengapa tidak? – mereka tidak takut dengan balasan. Biden telah memberi semangat Hamas!”

Digital melaporkan banyak orang Israel melihat penangguhan senjata Biden sebagai penafian jaminan beliau bahawa beliau menyokong negara Yahudi dengan janji keselamatan “keras”.

Jeneral Jack Keane (Bersara) memberitahu Fox & Friends pada Jumaat bahawa Biden adalah dan menyebut keputusan Biden “mengejutkan”.

Musuh Israel dan Amerika sedang meninjau keputusan Biden untuk dilaporkan mencipta jurang antara AS dan satu-satunya demokrasi Timur Tengah, Israel.

Pada Khamis, John Kirby, Penasihat Komunikasi Keselamatan Negara Rumah Putih, berkata AS sepenuhnya menyokong Israel. “Argumen bahawa kita sedang meninggalkan Israel bertentangan dengan fakta. Ini adalah presiden yang melawat Israel dalam masa beberapa hari serangan 7 Oktober. Ini adalah presiden yang segera menghantar artikel tentera tambahan ke Israel dan, sebenarnya, menyediakan kepakaran dari tentera kami sendiri untuk membantu mereka memikirkan perancangan dan operasi mereka,” katanya kepada wartawan di Rumah Putih.

Kirby terus berkata “ini adalah presiden yang meletakkan juruterbang pejuang AS – di langit untuk membantu menembak lebih 300 roket dan drone yang dilancarkan oleh Iran pada . . . pertengahan April. Jadi argumen bahawa kita sedang meninggalkan Israel, kita tidak bersedia untuk membantu mereka menewaskan Hamas hanya tidak . . . sepadan dengan fakta.”

Matthew Levitt, pengarah Program Reinhard mengenai Pengkounterterrorisme dan Intelijen di Institut Washington, memberitahu Digital, “Secara lalai, menghalang senjata sebelum tebusan termasuk tebusan warga AS, dan selepas tingkah laku tidak jujur Hamas dalam rundingan, boleh memberi semangat kedua-dua Hamas dan Hezbollah.”

Hamas mempunyai lebih 100 tebusan dalam tawanannya, termasuk warga Amerika. Penjenayah utama di sebalik pembunuhan beramai-ramai Hamas hampir 1,200 orang, termasuk lebih 30 orang Amerika, Yahya Ayyash menggunakan perisai manusia untuk menahan tentera Israel yang cuba menangkapnya di terowong dalam di bawah Gaza.

Jabatan Negara tidak menjawab soalan sama ada sekatan senjata serangan Biden memberi semangat kepada Hamas dan Hezbollah.

mengatakan, “Apa yang Presiden jelaskan ialah kami mempunyai kebimbangan tentang operasi tentera yang berpotensi di Rafah. Saya fikir itu bukan rahsia. Kami telah membuat kebimbangan itu diketahui secara awam, dan kami telah membuat kebimbangan itu jelas kepada Kerajaan Israel. Dan seperti yang diperhatikan Presiden, terdapat jenis bantuan tentera tertentu yang tidak akan kami buat tersedia untuk Israel bagi kempen di Rafah,” kata Miller.

Institut Yahudi untuk Keselamatan Kebangsaan Amerika (JINSA) menerbitkan surat daripada siapa saja , mengkritik arahan senjata Biden. “Dalam suasana antisemitisme yang meningkat di Amerika dan dunia, berikutan kehilangan nyawa Yahudi yang tidak bersalah terbesar sejak Holocaust, sokongan AS untuk satu-satunya negara Yahudi harus jelas, tidak bergoyang, dan tidak tertakluk kepada syarat. Manfaat kerjasama ini untuk rakyat Amerika dan rantau penting ini banyak, dan terlalu berharga untuk dikorbankan.”

Surat itu menambah: “Amerika Syarikat perlu menyokong Israel ketika ia memulihkan keselamatan, hancur pada 7 Oktober, terhadap Iran dan wakil-wakil terorisnya di Gaza, Lubnan, Syria, Iraq, dan Yemen yang semuanya cuba memusnahkan negara Yahudi. Pasukan ini juga musuh Amerika Syarikat dan segala yang kami wujudkan.

“Paksi keganasan Iran ini yang disokong, serta pesaing dan sekutu lain di seluruh dunia, sedang meninjau dengan teliti sama ada Amerika Syarikat akan berdiri bersama salah satu sekutunya yang paling rapat ketika berjuang dalam pertahanan diri, walaupun pertempuran menjadi sukar, “tambahnya.

Richard Goldberg, penasihat kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi dan bekas pegawai Majlis Keselamatan Negara, memberi amaran, “Tiada keraguan sama sekali bahawa Iran dan Hezbollah akan meningkatkan eskalasi selama larangan haram ini terus ditangguhkan. Musuh bersama kita makan persepsi jarak antara Amerika Syarikat dan Israel, dan projeksi kelemahan dan putus asa di kedua-dua ibu negara, dan kedua-dua ibu negara.”

Soalan Digital kepada Rumah Putih dan Kementerian Luar Negeri dan Pejabat Perdana Menteri Israel tidak segera dijawab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.