Lapuran pembunuhan awam berlaku di Ethiopia sebagai AS meminta siasatan

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat memanggil untuk siasatan ke atas dakwaan pembunuhan awam di Ethiopia di Wilayah Amhara, di mana kumpulan hak asasi tempatan mengatakan lebih daripada 80 orang terbunuh minggu lalu antara tentera dan kumpulan bersenjata.

Duta Besar A.S. ke Ethiopia, Ervin Massinga, berkata pada Jumaat bahawa “kerajaan A.S. amat prihatin” dengan laporan dari bandar Merawi dan memanggil untuk “akses tanpa halangan oleh pemerhati bebas serta siasatan tidak berat sebelah untuk memastikan pelaku dibawa ke muka pengadilan.”

Massinga berkata dalam kenyataan bahawa pembunuhan awam yang dilaporkan di Merawi mengikuti “laporan yang membimbangkan tentang pelanggaran lain” di Amhara dan tempat lain di Ethiopia, yang dilanda beberapa konflik dalaman.

Pemberontakan meletus di Amhara pada April tahun lalu apabila kerajaan memutuskan untuk membubarkan pasukan serantau dan menyerap mereka ke dalam tentera persekutuan. Kumpulan militia dikenali sebagai Fano melancarkan serangan kejutan pada Ogos di mana mereka menawan bandar di seluruh Amhara selama beberapa hari sebelum berundur ke kawasan luar bandar.

Pemerhati hak asasi manusia telah mendokumenkan pelbagai pelanggaran hak asasi manusia oleh pasukan kerajaan semasa konflik, termasuk pembunuhan di luar bidang kuasa yang dakwaan.

Pada Selasa, Majlis Hak Asasi Manusia Ethiopia berkata ia telah menerima maklumat “menunjukkan bahawa pelanggaran hak asasi manusia besar-besaran telah dilakukan” semasa pertempuran di Merawi pada 29 Januari. Ia berkata lebih daripada 80 orang awam terbunuh, kebanyakannya lelaki.

Kumpulan hak asasi berkata pembunuhan “telah dilakukan dengan bergerak dari rumah ke rumah” semasa pencarian. Walau bagaimanapun, ia enggan meletakkan salah ke atas pembunuhan tembakan, dengan berkata ia tidak dapat melawat tapak kejadian, dan memanggil untuk siasatan lanjut.

Sehingga baru-baru ini, Fano bersekutu dengan tentera persekutuan dalam peperangan menentang Barisan Rakyat untuk Pembebasan Tigray di Wilayah Tigray berjiran, tetapi hubungan itu sentiasa tidak menentu. Kedua-dua pihak memulakan pertempuran bahkan sebelum konflik Tigray berakhir pada November 2022 dengan perjanjian damai.

Minggu lalu, mengundi untuk melanjutkan darurat di Wilayah Amhara dalam usaha untuk menindas pemberontakan Fano.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.