Laporan tentang pembunuhan penduduk kampung di Burma disokong oleh foto dan kisah mengerikan seorang mangsa selamat

(SeaPRwire) –   Laporan bahawa askar minggu lepas telah melakukan pembunuhan beramai-ramai lebih daripada 30 orang awam di sebuah kampung di bahagian tengah Myanmar telah disokong Isnin dalam temubual dengan seorang pentadbir tempatan dan seorang lelaki yang mengatakan beliau terselamat daripada pembunuhan.

Pembunuhan darah pada pagi Sabtu di kampung Let Htoke Taw di daerah Myinmu wilayah Sagaing, dilaporkan oleh media bebas, adalah yang terbaru daripada tiga pembunuhan beramai-ramai dalam beberapa hari yang lalu dalam perang saudara Myanmar yang kejam.

AP tidak dapat mengesahkan butir-butir apa yang berlaku secara bebas, dan kerajaan tentera Myanmar tidak segera menjawab permintaan emel untuk komen. Ia telah menafikan tuduhan lampau tentang serangan terhadap orang awam dan dalam beberapa kes meletakkan salah ke atas pasukan perlawanan.

Myanmar telah terperangkap dalam keganasan sejak pengambilalihan kuasa Februari 2021 oleh kerajaan tentera daripada kerajaan yang dipilih Aung San Suu Kyi melalui protes aman negara yang berterusan yang kuasa keselamatan tekan dengan kekerasan maut. Penindasan keganasan ganas itu memicu perlawanan bersenjata yang tidak teratur, yang sejak itu mencapai intensiti perang saudara.

Dua pembunuhan beramai-ramai yang lain baru-baru ini melibatkan sekurang-kurangnya 15 orang daripada kumpulan perlawanan, bersama-sama orang awam, yang dibunuh dalam serangan udara sementara mengadakan mesyuarat di sebuah biara pada Khamis, dan 32 orang dibunuh pada hari yang sama dalam keadaan dipertikaikan dalam pertempuran di wilayah Mandalay, juga di bahagian tengah negara.

Tiga puluh tiga orang, termasuk tiga budak lelaki berusia 17 tahun, dua orang tua dan tiga tukang kayu dari kampung berhampiran, dibunuh Sabtu di serbuan tentera di Let Htoke Taw, kata seorang pentadbir tempatan setia kepada Kerajaan Perpaduan Kebangsaan yang beroperasi sebagai kerajaan bayangan dan meletakkan tuntutan kepada legitimasi yang lebih besar daripada kerajaan tentera.

Pentadbir itu, yang bercakap dengan AP atas syarat anonimiti kerana takut keselamatannya sendiri, berkata sekurang-kurangnya 11 penduduk lain cedera apabila 100-200 orang askar dan lelaki bersenjata dipercayai ahli militia berafiliasi dengan tentera memasuki kampung dalam apa yang kelihatan sebagai pencarian untuk pejuang Pertahanan Rakyat, sayap bersenjata longgar Kerajaan Perpaduan Kebangsaan.

Seorang penduduk Let Htoke Taw memberitahu AP Isnin bahawa penduduk panik cuba melarikan diri apabila askar, menembak senjata mereka, menyerang sedikit selepas jam 5 pagi, dan mereka yang tidak dapat melarikan diri dari kampung mencari perlindungan di bangunan utama biara Buddha tempatan.

Penduduk berusia 32 tahun itu, juga mengambil sikap anonimiti untuk keselamatan, berkata bahawa beliau, isterinya dan dua anak-anak dan ahli keluarga lain berakhir di biara, tetapi ditahan di bangunan utama di sana oleh askar bersama kira-kira 100 penduduk lain.

Beliau berkata bahawa beliau dan lebih daripada 30 lelaki lain dibawa keluar oleh askar dan dipaksa duduk dalam barisan di atas tanah sementara mereka disoal siasat dengan soalan tentang pemimpin perlawanan tempatan dan di mana mereka boleh dijumpai.

Walaupun dipukul, lelaki barisan hadapan menafikan maklumat sedemikian, dan kemudian askar mula menembak mereka, pada mulanya seorang demi seorang, dan kemudian secara beramai-ramai, kata penduduk itu.

Penduduk itu berkata bahawa beliau terjatuh ke atas tanah selepas lelaki duduk di sebelahnya yang ditembak berulang kali jatuh ke atasnya. Beliau berkata beliau boleh mendengar tembakan terus daripada beberapa senjata, dan kapten mengarahkan lelakinya menembak mangsa mereka sehingga mati. Terdapat 24 mayat di tapak, dan sembilan orang terbunuh di tempat lain di kampung, katanya. Foto yang diberikan kepada AP menunjukkan bilangan mayat kira-kira itu, beberapa dengan luka kelihatan, diletakkan dalam dua baris setengah.

Mangsa selamat, yang cedera di ketiak kiri, berkata bahawa beliau berpura-pura mati selama setengah jam sehingga askar meninggalkan kawasan biara kira-kira jam 7 pagi, selepas membakar mayat lima orang lelaki dan mengambil tebusan 17 penduduk termasuk isterinya dan anak-anak. Tebusan dibebaskan di luar kampung, katanya.

Kedua-duanya dan pentadbir itu berkata bahawa askar membakar antara 170 dan 200 rumah di kampung, taktik yang telah dituduh berulang kali menggunakannya. Mereka juga berkata askar memusnahkan pam air kampung.

Sagaing telah menjadi kubu kuat perlawanan bersenjata terhadap tentera, yang telah bertindak balas dengan ofensif besar-besaran menggunakan tentera darat disokong artileri dan serangan udara, membakar kampung dan mengusir ratusan ribu orang dari rumah mereka.

Kampung Let Htoke Taw, yang terletak kira-kira 70 kilometer barat Mandalay, bandar terbesar kedua negara, telah ditargetkan sebelum ini oleh askar berjuang perlawanan, dan kira-kira 545 rumah di sana telah dibakar pada Mei tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.