Laphonza Butler Dilantik untuk Menggantikan Dianne Feinstein, Menjadi Senator Wanita Kulit Hitam Ketiga dalam Sejarah AS

California Senator-Designate Laphonza Butler

(WASHINGTON) – Bekas pemimpin kesatuan dan orang dalam Demokrat Laphonza Butler dilantik sebagai anggota Senat yang terbaru pada hari Selasa, menggantikan Senator California Dianne Feinstein setelah kematiannya dan menjadi senator wanita kulit hitam ketiga dalam sejarah.

Butler dilantik oleh Gabenor California Gavin Newsom pada hari Ahad, hanya dua hari selepas kematian Feinstein di rumahnya di Washington. Butler adalah pengumpul dana dan strategis lama dalam lingkaran Demokrat di negeri itu dan merupakan ketua Emily’s List, sebuah organisasi kebangsaan yang mengumpulkan dana untuk calon wanita yang menyokong hak aborsi.

Di lantai Senat pada hari Selasa, Butler dilantik oleh Naib Presiden Kamala Harris, yang berkhidmat sebagai senator wanita kulit hitam kedua sehingga beliau meletak jawatan pada 2021 untuk menyertai Presiden Joe Biden di Rumah Putih. Yang pertama ialah Senator Demokrat Carol Moseley Braun dari Illinois, yang berkhidmat satu penggal pada tahun 1990-an.

Kaukus Kongres Kulit Hitam juga akan mengadakan pelantikan simbolik untuk Butler. “Latar belakang dan pengalaman bertahun-tahunnya akan membawa perspektif yang sangat diperlukan ke Senat, yang kini tidak mempunyai wanita kulit hitam,” kata Pengerusi Kaukus Steven Horsford, D-Nev., dalam kenyataan selepas dia dilantik.

Butler juga merupakan senator pertama secara terbuka LGBTQ+ dari California.

Walaupun beliau tidak pernah memegang jawatan yang dipilih, Newsom memuji “pengetahuan mendalam” beliau tentang proses perundangan dan berkata beliau adalah jenis calon yang akan beliau bangunkan “jika saya harus secara harfiah mereka bentuk dari imaginasi saya.”

“Dia satu-satunya pilihan,” tambah Newsom.

Butler dikenali rapat dalam parti Demokrat California. Kelayakannya termasuk bekerja selama hampir dua tahun dengan firma perundingan yang berkait rapat dengan Newsom dan diasaskan oleh leftenan politik utamanya. Beliau juga berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada kempen presiden 2020 Harris.