Lagu Akhir The Beatles Akan Keluar Minggu Hadapan

The Beatles akan melancarkan lagu terakhir mereka bersama sebagai kumpulan pada 2 Nov, kata kumpulan itu umumkan pada Khamis. Bertajuk “Now and Then”, lagu itu akan menampilkan sumbangan daripada pengasas kumpulan John Lennon, yang dibunuh pada 1980, dan gitaris utama George Harrison, yang meninggal pada 2001, melalui teknologi kecerdasan buatan dan rakaman gitar arkib, masing-masing.

“Di situ suara John, jelas sekali,” kata Paul McCartney dalam kenyataan mengumumkan pelancaran itu. “Ia agak emosional. Dan kami semua bermain di atasnya, ia pencatatan The Beatles yang sah. Pada 2023 untuk masih bekerja pada muzik The Beatles, dan akan melancarkan lagu baru yang belum didengari awam, saya fikir ia sesuatu yang menggalakkan.”

“Ia adalah yang paling hampir kami akan datang untuk mempunyai dia kembali dalam bilik, jadi ia sangat emosional untuk kami semua,” tambah pemain dram Ringo Starr dalam kenyataan itu. “Ia seperti John ada di situ, tahu. Ia jauh keluar.”

Lennon merakam demo “Now and Then” dengan vokal dan piano pada akhir 1970-an. Pada 1994, isterinya Yoko Ono memberikan rakaman itu kepada tiga ahli kumpulan lain. Harrison, McCartney, dan Starr merakam bahagian baru untuk lagu itu dan membuat campuran kasar. Pada masa itu, tiada cara untuk memisahkan vokal Lennon daripada piano dan bunyi latar belakang.

Pada 2021, bagaimanapun, teknologi audio baru digunakan pada siri dokumentari The Beatles: Get Back untuk mengasingkan alat muzik, vokal, dan suara individu. Peter Jackson, pengarah siri dokumentari itu, kemudiannya menggunakan teknologi yang sama kepada demo Lennon, berjaya memisahkan vokalnya daripada piano.

Vokal Lennon, seterusnya, dimasukkan ke dalam “Now and Then”, digabungkan dengan rakaman gitar 1995 daripada Harrison dan bahagian dram, bass, gitar dan piano baru daripada Starr dan McCartney. McCartney yang terakhir bermain piano untuk meniru demo asal Lennon, serta menambah solo gitar seluncur yang diilhamkan oleh Harrison.

“Pada 1995, selepas beberapa hari di studio bekerja pada trek itu, George berasa isu teknikal dengan demo tidak dapat diatasi dan menyimpulkan bahawa ia tidak mungkin menyiapkan trek kepada standard yang cukup tinggi,” kata Olivia Harrison, isteri George Harrison dalam kenyataan itu. “Jika dia ada di sini hari ini, Dhani dan saya tahu beliau pasti akan sertai Paul dan Ringo untuk menyiapkan rakaman ‘Now And Then.'”

Sehari sebelum pelancaran “Now and Then”, filem dokumentari pendek, Now And Then—The Last Beatles Song, akan dipertontonkan di saluran YouTube The Beatles. Ia termasuk ulasan daripada McCartney, Starr, George Harrison, Sean Ono Lennon (anak lelaki John Lennon), dan Peter Jackson.

“Adakah ini sesuatu yang tidak sepatutnya kita lakukan?,” tanya McCartney dalam filem itu. “Setiap kali saya berfikir seperti itu, saya fikir, tunggu sekejap, mari kata saya ada peluang untuk bertanya John. ‘Hei John, adakah anda suka kita menyiapkan lagu terakhir anda ini?’ Saya memberitahu anda, saya tahu jawapan akan menjadi, ‘Ya!’ Dia pasti akan suka itu.”