Kyoto, ibu kota kuno Jepun, destinasi pelancongan popular, melaksanakan larangan pelancong di kawasan terkenal

(SeaPRwire) –   Kyoto, yang lama menjadi destinasi popular untuk pelancong, sedang menutup beberapa lorong harta persendirian di daerah terkenalnya yang bernama geisha kerana aduan tentang tingkah laku pelawat yang tidak senonoh.

Pelancong berkumpul di jalan-jalan sempit dan cantik daerah bernama Gion, sering mengikut pandu lawat yang menunjukkan orang sekitar dan berceramah selama berjam-jam, pegawai daerah tempatan bernama Isokazu Ota berkata Jumaat.

“Kami akan meletakkan tanda pada bulan April yang memberitahu pelancong untuk tidak masuk ke jalan persendirian kami,” katanya kepada Agensi Berita Associated Press.

Tanda itu akan berkata dalam bahasa Jepun dan Inggeris: “Ini adalah jalan persendirian, jadi anda tidak dibenarkan melepasinya,” walaupun amaran menjauhkan diri terutamanya ditujukan kepada pejalan kaki, bukan kereta, memandangkan perkataan bahasa Jepun merujuk secara umum kepada “melepasi”.

“Akan ada denda 10,000 yen,” tambah tanda itu, yang bersamaan dengan kira-kira $70 mengikut kadar pertukaran mata wang terkini.

Larangan itu merangkumi hanya beberapa blok Gion. Jalan awam daerah itu akan kekal terbuka kepada pelancong, jadi kawasan itu dan baki Kyoto masih akan dipenuhi pelawat, sama ada dari Jepun atau seluruh dunia.

Kekecohan Gion menyoroti kemarahan yang sedang membangun terhadap apa yang banyak orang rasa sebagai “pelancongan berlebihan,” walaupun ekonomi Jepun bergantung lebih daripada sebelumnya kepada hasil pelancongan untuk mengekalkan pertumbuhan.

Kawasan lorong-lorong meliuk itu terkenal dengan rumah teh cantik, di mana geisha dan pelatihnya yang bernama maiko, memakai kimono dan hiasan rambut yang menarik, membuat persembahan dalam tarian dan muzik.

Di bandar yang terkenal dengan kuil-kuil dan taman yang indah, Gion adalah salah satu kawasan paling indah dan . Pelancong, bersenjatakan kamera, suka berkelana di Gion, berharap menangkap wanita-wanita itu dalam perjalanan ke kelas tarian atau parti makan malam yang menarik.

Aduan tentang pelancong yang terlalu bersemangat mula muncul beberapa tahun lalu, walaupun ketidakpuasan hati reda apabila pandemik coronavirus membawa kesenyapan pelancongan. Kini, pelawat kembali dengan keghairahan.

ke Jepun pulih ke tahap pra-pandemik.

Lebih 22 juta pelawat tiba di Jepun tahun lepas, bersemangat untuk menikmati sushi, peranti elektronik dan keindahan alam seperti Gunung Fuji dan pantai Okinawa. Pada 2019, jumlah kedatangan seramai lebih 31 juta orang, dan jumlah tahun ini mungkin menghampiri atau bahkan melepasi itu, pakar-pakar mengatakan.

Ini terlalu banyak bagi kebanyakan penduduk Gion. Majlis daerahnya meringkaskan perasaan kurang ghairah beberapa bulan lalu dengan mengisytiharkan: “Kyoto bukan taman tema.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.