Kurater muzium New York ditahan di Turki atas tuduhan penyeludupan labah-labah mendakwa mempunyai permit kerajaan

(SeaPRwire) –   Seorang kurator di Muzium Sejarah Semulajadi Amerika Syarikat telah ditahan pada Isnin ketika didakwa cuba menyeludup sampel labah-labah dan belangkas, laporan media Turki.

Lorenzo Prendini, pakar labah-labah dan belangkas di muzium itu, ditahan oleh polis di Lapangan Terbang Istanbul ketika didakwa cuba mengambil kira-kira 1,500 sampel keluar negara, laporan media melaporkan.

Agensi berita milik kerajaan Anadolu melaporkan bahawa Prendini ditahan atas dakwaan cuba menyeludup spesies yang dijumpai di Turki.

Video yang diterbitkan oleh Agensi Berita Demiroren menunjukkan pegawai menyemak beg tangan dan mengeluarkan beg plastik yang kelihatan dipenuhi labah-labah dan belangkas mati.

Dalam komen melalui emel kepada Associated Press, Prendini menyatakan beliau telah mengabaikan permit daripada kerajaan Turki untuk menjalankan penyelidikannya bekerjasama dengan saintis Turki.

“Polis benar-benar mengabaikan ini dan bergantung kepada keterangan seorang ‘pakar’ yang mempunyai konflik kepentingan dengan rakan kolaborator saya … dan penyelidikan saintifiknya sangat dipersoalkan,” katanya.

“Polis benar-benar melanggar proses perundangan yang sepatutnya, dan kelihatan mereka mahu mencari saya bersalah di mahkamah pendapat awam.”

Laman web muzium menyenaraikan Prendini sebagai kurator koleksi labah-labah, belangkas, siput dan siput bumi. Ia menyatakan penyelidikan beliau ke atas labah-labah dan belangkas telah membawanya ke lebih 30 negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.