Kupu-kupu raja yang menghabiskan musim sejuk di Mexico berada pada tahap kedua paling rendah yang pernah dicatatkan

(SeaPRwire) –   Bilangan rama-rama monark musim sejuk di Mexico jatuh 59% tahun ini ke tahap kedua terendah sejak rekod dikekalkan, pakar berkata Rabu, menyalahkan haba, kemarau dan kehilangan habitat.

Penerbangan migrasi rama-rama dari Kanada dan Amerika Syarikat ke Mexico dan semula dianggap suatu keajaiban alam. Tiada rama-rama tunggal yang hidup untuk menyempurnakan keseluruhan perjalanan itu.

Pengiraan tahunan rama-rama tidak mengira bilangan individu rama-rama, tetapi berbanding keluasan yang mereka liputi apabila mereka berkelompok pada dahan pokok di hutan gunung pokok pine dan fir barat Mexico. Rama-rama dari timur Rocky Mountains di Amerika Syarikat dan Kanada musim sejuk di sana.

Suruhanjaya Kawasan Perlindungan Kebangsaan Mexico berkata rama-rama menutupi keluasan setaraf 2.2 ekar, turun daripada 5.4 ekar tahun lepas.

Tahap terendah ialah pada 2013 pada 1.65 ekar.

Pakar berkata haba dan kemarau kelihatan menjadi punca utama tahun ini kemarau.

“Ia mempunyai banyak kenaikan dengan perubahan iklim,” kata Gloria Tavera, pengarah pemuliharaan suruhanjaya.

Pakar menyatakan hampir tiada rama-rama di beberapa kawasan musim sejuk tradisional, kerana rama-rama kelihatan berpindah ke kawasan gunung lebih tinggi dan sejuk berhampiran.

Kira-kira dua pertiga rama-rama yang dikira tahun ini dijumpai di luar rizab tradisional.

“Rama-rama mencari lokasi lain … mereka mencari suhu lebih rendah,” kata Tavera. Kerana sesetengah lokasi musim sejuk baharu tidak dimasukkan dalam pengiraan populasi, mungkin terdapat lebih rama-rama tahun ini daripada yang disarankan nombor.

Tetapi bilangan populasi lebih kecil, rama-rama monark barat yang musim sejuk juga menurun.

Ryan Drum, seorang ahli biologi dengan Perkhidmatan Hidupan Liar dan Alam Sekitar Kanada, berkata “nombor rendah ini yang kita lihat di sini merupakan cabaran bagi kami semua.” Beliau berkata data baharu akan diambil kira apabila pakar Amerika Syarikat membuat syor sama ada meletakkan rama-rama monark berhijrah sebagai spesies terancam pupus atau terancam. Keputusan syor itu dijangka pada Oktober.

Rama-rama itu sendiri tidak berisiko lenyap, tetapi migrasi rama-rama. Ia merupakan migrasi terpanjang mana-mana spesies serangga yang diketahui sains.

Selepas musim sejuk di Mexico, rama-rama terbang ke utara, menghasilkan beberapa generasi sepanjang perjalanan untuk beribu-ribu batu. Keturunan yang mencapai selatan Kanada memulakan perjalanan balik ke Mexico pada akhir musim panas.

Kemarau, cuaca buruk dan kehilangan habitat utara sempadan – terutamanya susu tempat rama-rama letakkan telurnya – serta penggunaan racun perosak dan racun rumput semuanya membahayakan spesies migrasi.

Pembalakan haram dan kehilangan pokok kerana penyakit, kemarau dan ribut menimpa rizab di Mexico.

Gregory Mitchell, seorang penyelidik untuk Environment and Climate Change Canada, memanggil penurunan “sangat menyedihkan,” tetapi mencatat bahawa “kami mempunyai dorongan, kami mempunyai alat, kami mempunyai orang” untuk menangani kesan manusia terhadap migrasi rama-rama monark.

Mitchell berkata tahun ini terdapat “sangat sedikit rama-rama di Kanada,” menambah bahawa “ia benar-benar kelihatan dipacu oleh iklim tahun ini.”

Humberto Peña, ketua kawasan perlindungan Mexico, mencadangkan mewujudkan “lorong selamat” untuk rama-rama berhijrah dengan penggunaan racun perosak dan racun rumput yang dikurangkan dan langkah-langkah lebih ketat terhadap pembasmian hutan.

Terdapat beberapa .

Pembasmian hutan di hutan Mexico di mana rama-rama menghabiskan musim sejuk jatuh tahun ini kepada kira-kira 10 ekar. Hampir keseluruhannya hilang kepada pembalakan haram.

Ini merupakan pengurangan besar daripada tahun lepas, apabila 145 ekar liputan hutan hilang.

Pembalakan haram telah menjadi ancaman besar, kerana rama-rama berkumpul dalam kelompok pada pokok untuk mengekalkan kehangatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.