Kumpulan rock melawat Thailand menghadapi pengusiran ke Russia selepas didakwa mengkritik perang di Ukraine

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan rock penentang yang telah mengkritik di Ukraine dan ahli-ahli mereka ditangkap minggu lepas di Thailand mungkin menghadapi pengusiran ke Russia, menurut penyokong hak asasi manusia dan peminat pada Isnin.

Lima daripada tujuh pemuzik yang bermain dengan kumpulan rock progresif, Bi-2, melakukan perjalanan menggunakan pasport Russia, Leftenan Pakpoom Rojanawipak memberitahu Agensi Berita Associated Press. Sekurang-kurangnya empat ahli dilaporkan warganegara Israel, termasuk dua pengasas, Aleksandr “Shura” Uman dan Yegor “Lyova” Bortnik. Kedua-duanya juga warganegara Australia.

Russia mempunyai reputasi untuk menindas ahli-ahli komuniti kebudayaan yang mengkritik perang, walaupun mereka bekerja di luar negara. Kremlin sebelum ini menyasarkan Uman dan Bortnik kerana tidak menyokong tindakannya di Ukraine.

Ahli kumpulan itu ditangkap pada Khamis di pulau resor selatan Phuket selepas membuat persembahan konsert, didakwa kerana tidak mempunyai kertas kerja yang sepatutnya.

Pada laman Facebook rasmi mereka, mereka menyatakan semua “konsert diadakan mengikut undang-undang dan amalan tempatan.”

Selepas membayar denda 3,000 baht (kira-kira $85) setiap seorang, mereka dikekalkan di bawah jagaan polis imigresen, yang menghantar mereka ke Pusat Tahanan Imigresen di ibu negara, Bangkok, menurut Sunai Phasuk dari Human Rights Watch dan laporan media Israel.

Politik Rusia penentang buangan, Dmitry Gudkov, yang merupakan kawan kepada Bi-2, memberitahu perkhidmatan bahasa Rusia stesen radio Australia SBS bahawa beliau percaya Moscow menggunakan tekanan ke atas Thailand untuk mengusir ahli kumpulan itu ke Russia.

Kebimbangannya disokong oleh Sunai, yang mengesahkan bahawa semua tujuh pemuzik yang ditangkap masih ditahan Isnin di penjara Bangkok.

“Ahli-ahli kumpulan rock penentang Bi-2 berkemungkinan besar akan menghadapi prosiding keras dan bahaya yang teruk di tangan pihak berkuasa Russia,” kata Sunai kepada Agensi Berita Associated Press. “Dalam apa jua keadaan, Bangkok tidak sepatutnya menyerahkan mereka kepada Moscow, yang secara terang-terangan akan melanggar undang-undang antarabangsa dan Thailand.”

Tiada komen segera dari Kementerian Dalam Negeri Thailand.

Marjana Semkina dari kumpulan Iamthemorning menulis di platform media sosial X, bekas Twitter, bahawa rakan sekumpulannya Gleb Kolyadin merupakan salah seorang daripada tujuh orang yang ditangkap. Semkina, penyanyi-penulis lagu berketurunan Rusia yang tinggal di Britain, menyatakan bahawa Kolyadin, penduduk sementara Britain, duduk sebagai pemain papan kekunci dengan Bi-2.

Dia menggambarkan Bi-2 dalam posnya sebagai telah “tidak selesa untuk kerajaan Rusia untuk sementara waktu ‘kerana mereka adalah kumpulan yang sangat besar dan mereka sangat jelas anti-perang dan anti-Putin jadi mereka pindah keluar negara beberapa waktu lalu, seperti Gleb juga.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.