Kumpulan Perlindungan Haiwan memberi amaran tentang risiko tinggi penyakit daripada haiwan ke manusia di ladang bulu China

(SeaPRwire) –   Satu siasatan terhadap lima ladang bulu di China yang mengekalkan rubah, anjing rakun dan arnab bulu mendapati risiko penyakit berkembang yang boleh melompat dari haiwan ke manusia adalah tinggi, kata Human Society International (HSI) yang menjalankan kajian pada akhir 2023.

Ladang-ladang di wilayah Hebei dan Liaoning utara China masing-masing mengekalkan antara 2,000 hingga 4,000 haiwan dalam keadaan padat, termasuk berdekatan dengan unggas, kata HSI.

Alastair MacMillan, profesor lawatan di Sekolah Veterinar Universiti Surrey, berkata ketumpatan stok haiwan yang tinggi memudahkan penyebaran virus secara cepat dari satu ke satu dan berpotensi ke manusia.

“Peredaran dan pencampuran cepat pelbagai strain virus dari haiwan ke haiwan memudahkan penyesuaian mereka kepada inang mamalia, pembangunan strain mutant yang membimbangkan dan kebarangkalian ancaman jangkitan manusia yang lebih tinggi.”

Kementerian Pertanian dan Hal Ehwal Luar Bandar China tidak memberi maklumbalas terhadap permintaan komen mengenai keadaan di ladang-ladang bulu itu dan risiko penyebaran penyakit.

MacMillan berkata dari perspektif kebajikan haiwan dan kesihatan awam, rakaman video itu sangat membimbangkan kerana diketahui bahawa haiwan yang diternak untuk bulu mereka mudah dijangkiti virus pernafasan yang boleh menjangkiti manusia.

Data dari hari-hari awal wabak COVID-19 yang sementara dimuat naik ke pangkalan data oleh saintis China tahun lalu mencadangkan anjing rakun juga terlibat dalam koronavirus mencapai manusia.

Gambar dan rakaman video dari HSI menunjukkan haiwan yang dikekalkan secara padat dalam kandang kecil berdinding jerai. Reuters tidak dapat mengesahkan rakaman video secara bebas.

Banyak haiwan boleh dilihat berjalan ke sana ke mari secara berulang, tindakan yang berkaitan dengan gangguan psikologi, menurut pakar veterinar.

“Haiwan yang terganggu mental, timbunan kotoran haiwan, kandang kosong dan risiko zoonotik yang membimbangkan jauh berbeza daripada imej glamor yang cuba dipaparkan oleh industri bulu,” kata Peter Li, pakar HSI.

Walaupun pengeluaran bulu China telah jatuh selari dengan trend global, turun 50% dari 2022 hingga 2023 dan penurunan hampir 90% dalam dekad lalu, masih nampaknya terdapat permintaan yang kukuh untuk bulu.

Platform media sosial seperti laman e-dagang Xiaohongshu dan Weibo menunjukkan pengguna membincangkan memakai bulu sebagai keinginan dan praktikal untuk menjaga kehangatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.