Kumpulan pengganas Iraq disyaki terlibat serangan maut ke atas tentera AS mendakwa akan menghentikan aktiviti ketenteraan

(SeaPRwire) –   Kumpulan pengganas Iraq yang dipercayai bertanggungjawab terhadap serangan maut ke atas tentera AS di Jordan mengumumkan bahawa ia menangguhkan aktiviti ketenteraan di rantau ini.

Kumpulan itu, Kata’ib Hezbollah, mengatakan ia menangguhkan operasi di bawah tekanan daripada dan kerajaan Iraq, menurut New York Times. Presiden Biden bagaimanapun berikrar akan menangani serangan Ahad lalu, yang mengorbankan tiga askar AS dan kira-kira 30 lagi cedera.

Kata’ib Hezbollah, yang bermaksud “Briged Parti Allah”, bertanggungjawab terhadap majoriti besar daripada lebih 160 yang beroperasi di Iraq dan Syria sejak pertengahan Oktober.

“Kami mengumumkan penangguhan operasi ketenteraan dan keselamatan terhadap pasukan pendudukan – untuk mengelakkan malu kepada kerajaan Iraq,” kata pemimpin kumpulan itu, Abu Hussein al-Hamidawi, dalam kenyataan Selasa malam.

Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani meminta agar serangan terhadap AS dihentikan pada akhir 2023, tetapi dia diabaikan. Berikutan kematian tentera Amerika, bagaimanapun, dia campur tangan secara terus kepada kerajaan Iran, menurut Times.

“Keputusan Kata’ib Hezbollah datang hasil tindakan yang diambil oleh perdana menteri di dalam dan luar negara, untuk mencegah eskalasi, dan memastikan penyelesaian proses penarikan berjaya koalisi antarabangsa dari Iraq,” kata seorang jurucakap kerajaan Iraq dalam kenyataan.

“Kami berharap semua pihak akan mendengar panggilan kerajaan untuk mengurangkan ketegangan dan memastikan tiada kawasan tegangan panas di rantau ini, dan di Iraq khususnya,” tambah jurucakap itu.

dia telah memutuskan tindakan apa yang akan diambil untuk menangani serangan di Jordan, tetapi Rumah Putih tidak memberikan butiran mengenai sifat atau jadual tindak balas.

Sementara itu, Iran mengatakan akan membalas tindakan serupa terhadap serangan dari AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.