Kumpulan muzik pantai di Mexico dibenarkan untuk terus bermain muzik selepas aduan yang mengancam untuk menghentikan bunyi

(SeaPRwire) –   Kumpulan yang memainkan lagu-lagu berirama kuat tuba dan genderang di pantai di bandar pelancongan Mazatlan kelihatan telah memenangi perjuangan minggu ini selepas aduan bunyi telah mengancam untuk membisukan mereka.

Tetapi sesiapa yang merancang untuk menyaksikan gerhana matahari pada 8 April dalam keheningan kagum mungkin akan kecewa. Mazatlan, di pantai Pasifik, akan menjadi tempat pertama di Amerika Utara di mana laluan keseluruhan akan kelihatan.

Kerana aduan yang suka menyaksikan matahari terbenam di resort dalam keadaan tenang — atau dengan sedikit muzik lembut — pemilik hotel tempatan telah mencadangkan mengehadkan masa atau tempat di mana kumpulan boleh bermain.

Muzik mereka sungguh tidak sesuai untuk pemikiran atau keselesaan — bayangkan polka berirama pantas yang dipacu dengan banyak tenaga dengan banyak tembaga dan genderang, memperoleh kumpulan gelaran tamboras, atau genderang.

Tetapi selepas protes muzik berubah menjadi pergaduhan ganas dengan polis minggu lepas, usaha untuk mengehadkan mereka kelihatan telah ditinggalkan.

“Rakyat sangat sedar sekarang, dan mereka mempertahankan hak mereka,” kata Presiden Andrés Manuel López Obrador pada Isnin. “Ini cara mereka mendapatkan pendapatan, dan selain itu, ini adalah tradisi jangka panjang … dan kerana itu mereka memprotes dan berjaya membalikkan keputusan.”

“Yang tidak baik ialah keganasan,” kata López Obrador. “Tetapi kumpulan Sinaloa, atau pemuzik kumpulan Sinaloa, berhak sepenuhnya untuk memprotes, hanya tiada keganasan.”

Walaupun tidak pernah kelihatan ada sebarang larangan bandar raya, sekurang-kurangnya satu hotel telah meletakkan papan mengharamkan kumpulan daripada menawarkan .

Video pergaduhan antara pemuzik dan polis menjadi viral minggu lepas, dengan sesetengah ahli kumpulan menyerang polis dengan kayu genderang. Genderang diubah menjadi senjata.

Rubén Rocha, gabenor negeri Sinaloa utara di mana Mazatlan terletak, menulis dalam akaun media sosialnya pada Khamis bahawa “Saya tidak berkongsi idea untuk mengharamkan pemuzik Mazatlan daripada melaksanakan pekerjaan jujur mulia mereka, yang membolehkan mereka memberi makan keluarga mereka.”

Isu itu mencapai kemuncak apabila pengendali hotel tempatan Ernesto Coppel memuat naik video menyeru agar kumpulan dikehadkan bila atau di mana mereka boleh menawarkan untuk bermain.

“Mereka adalah bencana di pantai Mazatlan. Mereka tidak membenarkan orang berehat,” kata Coppel. “Saya mempunyai banyak aduan daripada beratus-ratus pelancong Amerika yang berkata kepada saya ‘Saya tidak akan kembali ke Mazatlan kerana bunyi.'”

Ideanya kelihatan termasuk menetapkan ruang tertentu di pantai untuk pemuzik, berbanding membiarkan mereka berjalan ke sana ke mari di pasir, bermain kepada orang dalam kerusi pantai di hadapan hotel.

Sinaloa, yang merupakan kartel dadah dengan nama yang sama, tidak tepat dikenali untuk mengekang diri. Bilangan haiwan eksotik seperti singa dan harimau yang dirampas di sana adalah tinggi tidak wajar, istana mewah adalah norma, dan tarikan pelancongan utama di ibu negeri ialah tanah perkuburan yang menampilkan makam-makam mewah pengedar dadah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.