Kumpulan Militan Hezbollah Berada di Pinggir Perang Israel-Hamas. Ini Yang Perlu Anda Tahu

Sempadan Israel dengan Gaza tidak sahaja sempadan yang perlu diperhatikan. Seminggu selepas kumpulan militan Palestin Hamas memulakan perang dengan Israel yang telah mengorbankan lebih 3,600 nyawa di kedua-dua belah, keganasan juga meningkat di sempadan utara Israel dengan Lubnan.

Kumpulan militan berkuasa Hezbollah melancarkan peluru berpandu ke dalam Israel Ahad pagi, membunuh seorang, dalam siri serangan balas dendam terkini yang telah mencetuskan kebimbangan perang lebih besar rantau. Serangan Ahad adalah tindak balas kepada serangan awal dari arah Israel minggu ini yang membunuh jurugambar Reuters dan mencederakan enam orang lain. Hezbollah berkata Israel menembak peluru berpandu itu ke Lubnan. Israel berkata sedang menyiasat.

Ketegangan meningkat, ini adalah apa yang anda perlu ketahui tentang Hezbollah dan peranan yang boleh dimainkannya dalam peperangan Israel-Hamas.

Apakah Hezbollah?

Hezbollah, bermaksud “Parti Allah”, ialah kumpulan militan dan politik Syiah yang disokong Iran berpangkalan di Lubnan. Kumpulan ini ditubuhkan pada 1982 semasa perang saudara Lubnan selama 15 tahun bertindak balas kepada pasukan Israel menyerang selatan Lubnan untuk mengusir militan Palestin menyerang Israel, mengikut Majlis Hal Ehwal Luar Negeri.

Iran menubuhkan kumpulan ini dengan objektif memainkan peranan dalam konflik Arab-Israel menyokong Palestin dan menjadi pemain utama rantau, Hilal Khashan, profesor sains politik di Universiti Amerika Syarikat Beirut, berkata kepada TIME.

Manifesto asal Hezbollah, diterbitkan pada 1985, menyatakan musuhnya ialah Parti Sosial Demokratik Lubnan berkaitan Kristian, Israel, Perancis dan Amerika Syarikat, dan matlamatnya ialah mengusir kumpulan-kumpulan ini dari Lubnan.

Amerika Syarikat mengklasifikasikan Hezbollah sebagai kumpulan pengganas berkait dengan serangan ke atas awam di seluruh dunia, termasuk letupan di kuarters tentera Amerika Syarikat dan Perancis di Beirut pada 1983 yang membunuh kira-kira 300 orang. Kesatuan Eropah mengklasifikasikan sayap tentera Hezbollah sebagai “kumpulan pengganas”, tetapi bukan sayap politiknya.

Kumpulan itu memasuki politik pada 1992 dan menjadi lebih arus perdana pada 2009 dengan manifesto terkemudian yang menyeru untuk “demokrasi sebenar,” Majlis Hal Ehwal Luar Negeri berkata.

Hezbollah telah mencapai “pencapaian luar biasa” dalam politik di Lubnan selama 30 tahun kebelakangan ini, tetapi ia masih “kumpulan yang terpencil,” Khashan berkata. Hezbollah mengekalkan 13 kerusi dalam Parlimen 128 ahli Lubnan dalam pilihan raya 2022 terkini, tetapi parti dan sekutunya kehilangan majoriti.

Siapa yang menyokong Hezbollah?

Jabatan Negara Amerika Syarikat menyatakan bahawa Iran menyediakan kebanyakan latihan, senjata dan pembiayaan Hezbollah—berjumlah ratusan juta dolar setahun.

Oleh itu, Hezbollah adalah kumpulan bersenjata yang dilengkapi dengan baik dengan angkatan sederhana yang boleh menewaskan kebanyakan tentera Arab, menjadikannya “pemain bukan negara paling berkuasa” di rantau ini, Khashan berkata.

Mengapa Hezbollah muncul dalam konteks peperangan Israel-Hamas?

Kedua-dua Hamas dan Hezbollah dibiayai oleh Iran. Hezbollah memainkan peranan dalam pemilitaran Hamas pada 2002, walaupun kedua-dua kumpulan mendapati diri mereka berada di sebelah yang bertentangan dalam perang saudara Syria, Khashan berkata.

Sejauh mana Iran terlibat, jika ada, dalam serangan Hamas terhadap Israel masih tidak jelas. Satu artikel Wall Street Journal minggu lepas mendakwa Iran membantu Hamas merancang serangan, tetapi pemimpin Israel dan Amerika Syarikat berkata tiada bukti untuk menyokong laporan itu, dan maklumat awal Amerika Syarikat menunjukkan pemimpin Iran kaget dengan serangan itu.

Hezbollah mengeluarkan kenyataan memuji serangan Hamas, menggambarkannya sebagai “tindak balas menentukan terhadap pendudukan Israel yang berterusan dan mesej kepada mereka yang mencari normalisasi dengan Israel.” Dalam kenyataan lagi, pegawai Hezbollah berkata “hati kami bersama anda. Minda kami bersama anda. Roh kami bersama anda. Sejarah dan senjata dan roket kami bersama anda.”

Sejak serangan itu, Hezbollah melancarkan peluru berpandu merentasi sempadan ke Israel dalam tanda apa yang dipanggil kumpulan itu “solidariti” dengan Hamas, menyebabkan pertembungan yang semakin meningkat.

Hezbollah dan Israel terakhir berperang pada 2006, apabila Hezbollah menculik askar Israel dalam serangan merentasi sempadan, mencetuskan serangan balasan Israel ke Lubnan. Perang selama sebulan berakhir dengan kebuntuan dan gencatan senjata yang dimediasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Apakah akibat berpotensi sekiranya Hezbollah secara rasmi menyertai peperangan Israel-Hamas?

Hezbollah menyertai peperangan akan membuka konflik rantau yang lebih luas, menguji tindak balas Israel di kedua-dua sempadan, dan mungkin menyebabkan kematian dan kemusnahan lebih besar.

Walau bagaimanapun, Khashan tidak percaya bahawa Hezbollah mahu mencetuskan provokasi lebih lanjut.