Kumpulan kebebasan keagamaan cuba menggerakkan aktivis belia untuk melawan ‘kezaliman’ global yang mengerikan

(SeaPRwire) –   Ratusan orang dari pelbagai agama dari seluruh dunia menghadiri Persidangan Kebebasan Agama Antarabangsa tahunan ketiga, dengan tujuan untuk memperlihatkan kebebasan beragama di seluruh dunia.

Tahun ini, kira-kira 200 daripada peserta berusia di bawah 25 tahun, dengan yang termuda berusia 16 tahun. Dr. Nguyễn Dinh Thang, Pengerusi Belia Persidangan Kebebasan Agama Antarabangsa, berkata penggerak belia mempunyai otak dan fikiran yang segar dan terbuka.

“Jika kita tidak membudayakan belia sekarang untuk mempersiapkannya, untuk mengambil alih kepimpinan kempen dan gerakan ini, maka kita tidak akan ke mana-mana. Gerakan anti akan [bertambah],” kata Thang kepada Digital.

Seorang pelajar Universiti George Washington, Kinan Abdelnour, menjadi sukarelawan untuk tahun keduanya di persidangan.

Beliau memberitahu Digital bahawa perlu ada lebih keterlibatan belia khususnya berkenaan kebebasan beragama.

“Kita melihat banyak di mana terdapat banyak advokasi, advokasi datang ke hak asasi manusia secara umum. Dan orang tidak benar-benar bercakap secara khusus tentang [kebebasan beragama]. Seperti ini adalah masalah sangat . . . niş yang berlaku di dunia,” kata Abdelbour.

Sejak permulaan konflik Israel-Hamas, protes meletus di kampus universiti di seluruh negara.

Abdelbour dari Syria berkata tindakan protes itu sendiri tidak boleh diambil ringan.

“Saya melihatnya sebagai tidak kira di mana kedudukan mereka, ia adalah berkat bahawa mereka boleh dorong, kerana di Syria, jika anda dorong untuk kedua-dua belah pihak, anda akan dibunuh. . . . Di Amerika, kita beruntung bahawa kita boleh mempunyai kebebasan protes dan perhimpunan dan ucapan ini. Jadi bagi saya, saya melihatnya, betul atau salah, saya fikir ia adalah berkat bahawa kita mampu mempunyai kebebasan ini,” katanya.

Robert Rehak, duta besar dan duta khas untuk Holocaust, Dialog Antara Agama, dan Kebebasan Beragama di Slovakia, terlibat dalam kerana kini dia “di pihak yang lain” dan merasa bertanggungjawab untuk membantu mereka.

Rehak adalah seorang remaja pada akhir 1980-an ketika polis negeri komunis datang ke sekolahnya dan memberitahunya untuk tidak berkongsi atau bercakap tentang agamanya selepas menghadiri satu kuliah.

“Saya datang ke sekolah saya, dan ada dua kereta polis, dan . . . mereka datang kerana saya. Saya juga [dalam] bahaya, kerana saya dengar di radio bahawa ada beberapa orang dibunuh, dan [melihat] beg hitam . . . dan saya tidak mahu berada dalam beg plastik,” katanya kepada Digital.

Rehak menambah “Ini adalah pengalaman saya yang pertama . . . [Saya] sebenarnya sangat ketakutan kerana komunis tidak mahu sesiapa berminat untuk mempelajari bagaimana untuk mengamalkan agama…dan kemudian datang revolusi.”

Mervyn Thomas, Ketua Eksekutif CSW, sebuah pertubuhan hak asasi manusia advokasi dan pengerusi Forum Kebebasan Beragama atau Kepercayaan UK (UK FoRB), berkata penting untuk memasukkan generasi muda dalam perbualan.

Thomas berkata dua kerusi disediakan untuk mereka berusia antara 20 hingga 30 tahun di lembaga utama FoRB untuk memastikan tidak sahaja suara mereka didengari, tetapi juga mereka terlibat.

“Saya benar-benar hanya bersemangat untuk membawa orang muda ke dalam ruang ini kerana . . . apa yang berlaku di seluruh dunia dan dunia tidak mengetahuinya,” katanya kepada Digital.

Thomas percaya bahawa penyebab kebebasan beragama perlu mengambil contoh daripada buku gerakan tentang bagaimana kesedaran sedang dikongsi.

“Saya mempunyai, anda tahu, orang-orang pada usia saya, tidak mempunyai idea bagaimana untuk menggunakan semua platform media sosial. Kita perlu memanfaatkan semua kaedah itu untuk memberitahu dunia ini adalah mengerikan, dengan cara yang sama selama bertahun-tahun telah dilakukan dengan, alam sekitar dan isu hijau . . . orang-orang seperti Greta Thunberg, orang muda yang wajah gerakan ini,” katanya.

Annie McKinney, salah seorang ahli lembaga pengarah termuda di Parlimen Agama-Agama Dunia, berkongsi perasaan serupa: “Saya kata lihat budaya pop. . . . Anda mempunyai apa yang berlaku di Israel dan Palestin sekarang. Anda mempunyai kempen . . . bahawa anda lihat aliran belia menweet keluar. Tetapi gerakan tidak pernah menangkap orang-orang yang begitu terlibat dan berminat dalam topik-topik itu . . . jadi media sosial adalah satu cara kunci untuk menjalankannya,” kata McKinney.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.