Kumpulan hak asasi manusia menuntut tindakan daripada kerajaan Mexico selepas ahli politik didakwa dengan ‘keganasan politik’

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Suruhanjaya hak asasi manusia antarabangsa menuntut tindak balas daripada selepas ahli parlimen dan bekas calon presiden disabitkan kesalahan “keganasan politik” kerana kenyataannya mengenai gender yang dibuat di X, bekas Twitter.

Menurut Alliance Defending Freedom International (ADFI), Gabriel Quadri didapati bersalah berikutan siri kenyataan di Twitter “menyatakan kebimbangan bahawa kerusi di Kongres Mexico yang dikhaskan untuk wanita diambil oleh lelaki yang mengenalpasti diri sebagai wanita, selain kenyataan mengenai realiti biologi, termasuk dalam bidang sukan wanita.”

Sedang bersedia bertanding semula pada pilihan raya akan datang, Quadri menjangkakan hak politiknya akan dijamin dan pendaftarannya sebagai calon tidak akan terjejas oleh sabitannya.

Berikutan rayuan yang gagal ke Dewan Pilihan Raya Tertinggi, semua laluan untuk keadilan di Mexico telah dikosongkan, memerlukan rayuan ke Suruhanjaya Antarabangsa, yang menyebabkan ADFI memfailkan petisyen pada Disember 2022.

Suruhanjaya kini memberi notis kepada kerajaan Mexico, yang mempunyai masa sehingga empat bulan untuk menjawab aduan mengenai penapisan Quadri sebagai pelanggaran hak asasi manusia di bawah Konvensyen Amerika mengenai Hak Asasi Manusia.

“Saya komited untuk melindungi hak asasi asas setiap warganegara Mexico untuk bersuara secara bebas. Kerjaya saya telah didedikasikan untuk Mexico yang makmur dan bebas bagi semua, yang menuntut agar negara kami mematuhi kewajipan hak asasi manusia. Saya menantikan hari di mana semua di Mexico boleh berkongsi kepercayaan dan pendapat mereka tanpa takut terhadap penapisan atau hukuman”. kata Quadri dalam kenyataan.

Suruhanjaya Antarabangsa merupakan salah satu daripada dua badan antarabangsa yang membentuk . ADFI menyatakan bahawa tempoh masa yang panjang mengambil beban keadilan yang berat, seperti kes Quadri menunjukkan, dengan lebih satu tahun berlalu sejak tarikh pemfailan asal.

“Apa yang berlaku kepada Ahli Parlimen Quadri merupakan pelanggaran serius terhadap hak bersuara beliau, dan akan melanggar hak-hak awam dan politik beliau sekiranya beliau dilarang bertanding dalam pilihan raya atas asas sabitan palsu untuk ‘keganasan jantina’. Quadri secara aman menyatakan keyakinannya di Twitter/X– memperjuangkan hak wanita,” kata Julio Pohl, peguam utama ADFI untuk kes ini.

“Kami gembira Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Antarabangsa telah menuntut tindak balas daripada kerajaan Mexico. Ini merupakan titik perubahan untuk kebebasan asasi – jika pegawai terpilih tidak bebas untuk membincangkan isu-isu zaman kini, adakah harapan untuk yang lain? Suruhanjaya harus bekerja untuk mencapai penyelesaian yang adil untuk ahli parlimen, membuka jalan kepada pertanggungjawaban kebebasan bersuara yang lebih besar di Mexico,” tambah Pohl.

Quadri mewakili Parti Tindakan Kebangsaan dalam Kongres Mexico. Beliau aktif secara politik sejak 2012.

Pada 2019, Mexico mempunyai undang-undang yang memerlukan 50/50 perwakilan lelaki dan wanita dalam semua cabang kerajaan. Dalam pilihan raya 2021, dua kerusi Kongres yang dikhaskan untuk wanita diberikan kepada lelaki yang mengenalpasti diri sebagai wanita.

Quadri mengaitkan tweet bahawa ia merupakan penyalahgunaan undang-undang untuk mendapatkan akses kepada kedudukan politik yang dikhaskan untuk wanita. Pada Mac 2022, ahli Kongres, Salma Luevano, yang mengenalpasti diri sebagai wanita transgender, memfailkan aduan menuduh Quadri “keganasan politik berasaskan jantina” untuk 11 tweet beliau.

Pada 21 April, Dewan Tinggi Suruhanjaya Tribunal Pilihan Raya Persekutuan sebulat suara mendapati Quadri bersalah atas “keganasan politik berasaskan jantina.”

Langkah-langkah hukuman untuk dakwaan jenayah yang dikatakan termasuk menghapuskan tweet, mengeluarkan permintaan maaf awam yang dirangka oleh mahkamah dan memaparkan ringkasan keputusan di Twitter selama 15 hari pada dua masa yang ditetapkan sehari, mengikuti dua kursus mengenai keganasan berasaskan jantina dan keganasan transgender, dan mendaftar sebagai pelaku keganasan politik berasaskan jantina selama dua tahun sembilan bulan.

Bekas Ahli Parlimen Mexico Rodrigo Iván Cortés juga didakwa dan disabitkan atas “keganasan politik berasaskan jantina” untuk kenyataan media sosial. Kesnya sedang menunggu keputusan Suruhanjaya.

Wakil kerajaan Mexico tidak segera menjawab permintaan komen Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.