Kumpulan bersenjata bebaskan 4,000 banduan di Haiti selepas pertempuran bersenjata dengan polis

(SeaPRwire) –   Kumpulan bersenjata di ibu negara Haiti melepaskan kira-kira 4,000 tahanan dari penjara terbesar negara itu selepas pertempuran senjata api berlarutan dengan polis pada Ahad.

Kebanyakan besar 4,000 lelaki yang ditempatkan di penjara Port-au-Prince berjaya melarikan diri, mengikut laporan dari media tempatan. Ramai banduan dituduh terlibat dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moise pada 2021.

Kumpulan bersenjata melancarkan serangan terhadap penjara awal minggu ini apabila Perdana Menteri Ariel Henry meninggalkan negara untuk lawatan ke Kenya, mencari bantuan dalam

Ketua kumpulan Jimmy Cherizier, bekas pegawai polis, menyeru pelbagai kumpulan bersenjata menggulingkan rejim Henry. Kumpulan bersenjata menyerang kedua-dua Penjara Kebangsaan dan pelabuhan kontena utama negara itu.

“Kami semua, kumpulan bersenjata di bandar-bandar wilayah dan kumpulan bersenjata di ibu negara, bersatu,” kata Cherizier.

Henry berjanji meletak jawatan pada akhir Februari, tetapi beliau menegaskan keganasan kumpulan perlu diatasi sebelum pilihan raya bebas dan adil boleh diadakan.

Haiti tidak mengadakan pilihan raya sejak 2016.

dalam rundingan persetujuan di Kenya pada Jumaat.

Kenya bersetuju pada Oktober untuk memimpin pasukan polis antarabangsa PBB yang dibenarkan untuk Haiti, tetapi Mahkamah Tinggi Kenya pada Januari mengisytiharkan rancangan itu tidak perlembagaan, sebahagiannya kerana ketiadaan perjanjian timbal balik antara kedua-dua negara.

Persetujuan minggu lalu memastikan Kenya akan menghantar 1,000 pegawai polis ke negara Caribbean yang dilanda masalah itu untuk membantu memerangi keganasan kumpulan bersenjata yang berterusan.

Presiden Kenya William Ruto berkata dalam kenyataan bahawa beliau dan Henry menyaksikan penandatanganan perjanjian timbal balik antara kedua-dua negara pada Jumaat.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.