Kuil Hindu pertama berbahan batu di Timur Tengah sedang menyediakan untuk dibuka sebelum lawatan Modi

(SeaPRwire) –   Menara batu pasir merah mencuat di atas apa yang dahulu merupakan kawasan padang pasir di antara Abu Dhabi dan Dubai, dihiasi dengan dewa-dewa dan orang saleh dalam kuil Hindu pertama yang dibina menggunakan batu di .

Kuil Hindu BAPS yang akan dibuka segera menandakan sejauh mana telah berkembang di Emiriah Arab Bersatu dalam mengakui agama berbeza penduduk ekspatriatnya, yang selama ini didominasi oleh orang India di tapak pembinaan dan pejabat.

Ia juga merupakan tanda hubungan yang rapat antara UAE dan .

Perdana Menteri Narendra Modi akan tiba pada Selasa sebelum pilihan raya terbesar di dunia diadakan di India untuk mengeratkan hubungan perniagaan, pertahanan dan kebudayaan sambil mengukuhkan hubungannya dengan orang yang dipanggilnya abang, Presiden UAE Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

“Modi tidak akan banyak keluar sebelum pilihan raya tahun ini,” kata Viraj Solanki, penyelidik di Institut Pengajian Strategik Antarabangsa. “Ketika dia bersedia pergi ke UAE menunjukkan betapa pentingnya hubungan ini bagi India.”

Kuil Hindu menonjol di kawasan Abu Mureikha yang sepi, yang terkenal kerana di situ persetujuan Sheikhs UAE pada tahun 1976 untuk mempunyai tentera bersatu. Berhampiran lebuh raya utama menghubungkan Dubai dan Abu Dhabi, kuil ini dibina daripada batu pasir diimport dari negeri Rajasthan, India. Di dalamnya terdapat marmar Itali.

Kuilkuilkuil kecil telah wujud selama berdekad di UAE, tetapi tiada satupun mengikut teknik tradisional membina kuil Hindu. Batu batunya seakan sambungan tangkai dan memberi sokongan tanpa bergantung pada tiang keluli moden.

Lukisan batu mengelilingi luarannya, bermula dengan adegan pada tahun 1997 dengan pemimpin agama Hindu, dibayang payung, di pasir Sharjah meminta kuil di Abu Dhabi. Yang terakhir ialah UAE mini dalam relief, dengan pemimpin agama di hadapan kuil dan Menara Burj Khalifa di Dubai, bangunan tertinggi di dunia.

Gajah, oryx dan haiwan lain banyak terdapat. Juga dilihat ialah simbol berkaitan Mesir Purba dan Maya serta rujukan seni bina Islam, agama rasmi UAE.

“Harmoni ialah satu-satunya masa depan kita,” kata Pujya Brahmavihari Swami, pemimpin agama menyelia pembinaan, kepada Agensi Berita Antarabangsa. “Jika kita tidak dapat bersama di planet kecil ini, maka adakah masa depan kita?”

Daripada lebih 9 juta orang yang tinggal di UAE, India menganggarkan lebih 3.5 juta ialah ekspatriat India, membuat mereka kumpulan terbesar di negara ini, termasuk warganegara Emirati.

Lawatan Modi menekankan hubungan ekonomi dan sejarah lama antara negara, daripada jualan rempah dan penyeludupan emas pada tahun pembentukan UAE kepada perdagangan bilateral bernilai berpuluh bilion dolar hari ini.

Negara-negara ini menandatangani perjanjian perdagangan bebas pada 2022 bertujuan memperdagangkan barangan bernilai $100 bilion. India kekal sebagai pembeli minyak utama Emiriah Arab Bersatu, manakala UAE berharap meningkatkan industri tempatannya. Negara-negara ini bersetuju membenarkan India membayar sebahagian kos dalam mata wang rupee berbanding dolar, mengurangkan kos transaksi.

Hubungan ini juga menggambarkan dasar luar negara realpolitik Emiriah Arab Bersatu. UAE menerima Modi ketika kumpulan Hindu nasionalis semakin menyerang Muslim di India. Modi menerima anugerah kebesaran awam tertinggi Emiriah Arab Bersatu pada 2019 walaupun dia menarik kembali kerajaan negeri Kashmir berpenduduk majoriti Muslim.

Lawatan asal Modi ke Emiriah Arab Bersatu pada 2015 merupakan kali pertama oleh perdana menteri India dalam 34 tahun.

“Hubungan peribadinya dengan Sheikh Mohammed seolah menjadi pemacu hubungan yang semakin rapat,” kata Solanki. Pada Januari, tentera darat India dan Emiriah Arab Bersatu mengadakan latihan tentera bersama pertama bertajuk Gempa Gurun di India.

“Ini memudahkan tahap kepercayaan dan kedua-dua pihak lebih bersedia bekerja pada isu-isu sensitif,” kata Solanki.

Kuil Abu Mureikha merupakan antara banyak kuil dibina oleh BAPS, sebuah pertubuhan agama dan masyarakat di seluruh dunia dalam aliran Swaminarayan.

Ia meletakkan kos bahan untuk kuil pada hampir $100 juta, tetapi BAPS bergantung pada buruh sukarela, yang kabur antara buruh tanpa dibayar dan konsep perkhidmatan tanpa mengira. Laporan Jabatan Buruh AS pada 2021 mendakwa buruh paksa, upah yang sangat rendah dan keadaan bekerja yang teruk di kuil BAPS di New Jersey.

Lawatan pada Isnin oleh wartawan AP melihat sukarelawan menyediakan kedatangan Modi ke kuil, dengan biarawan berpakaian saffron tanpa kusut memindahkan tatanan bunga.

“Ketua negara UAE … telah sangat murah hati dan menyokong kami,” kata Pujya Brahmavihari Swami. “Ketua negara India, perdana menteri, dia memikirkan tidak hanya perdagangan, tetapi pertukaran budaya, pertukaran nilai, juga penting.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.