Kubur Besar Ditemui Di Rwanda 3 Dekad Selepas Genosid, Pegawai Beritahu

(SeaPRwire) –   Pegawai berkata pada Khamis bahawa mayat 119 orang yang dipercayai mangsa genosid 1994 telah ditemui di negara selatan, kerana pihak berkuasa terus menemui kubur besar hampir tiga dekad selepas .

Mayat lebih mangsa terus ditemui kerana pelaku genosid berusaha sedaya upaya untuk menyembunyikan maklumat yang mungkin membabitkan, Naphtal Ahishakiye, setiausaha eksekutif pertubuhan mangsa genosid Ibuka, memberitahu Associated Press.

Pada bulan Oktober, pihak berkuasa mula menemui enam mayat di bawah sebuah rumah yang sedang dibina di daerah Huye. Mereka kemudiannya menemui lebih mayat di sana selepas menyiasat lanjut, katanya.

“Mereka yang melakukan genosid,” kata Ahishakiye, mereka bimbang bahawa sebaik sahaja jenayah itu terdedah, “undang-undang akan menangkap mereka.”

Pada bulan April, Rwanda akan memperingati ulang tahun ke-30 genosid, di mana dianggarkan 800,000 Tutsi dan Hutu sederhana dibunuh oleh ekstrimis Hutu.

Louise Uwimana, seorang mangsa genosid dan penduduk daerah Huye, berkata dia menyesali untuk mengetahui jiran-jirannya telah menyembunyikan maklumat tentang kubur besar pada masa di mana Ibuka menggalakkan rekonsiliasi.

Apabila pelaku genosid menyembunyikan maklumat, katanya, “Saya mempersoalkan perkara ini yang dipanggil rekonsiliasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.