Krisis pendatang Sepanyol meningkat apabila lebih 1,000 pendatang tiba di Kepulauan Canary dalam 3 hari

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 1,000 pendatang dari negara-negara Afrika sub-Sahara tiba di Kepulauan Canary dalam 18 bot selama tiga hari kebelakangan ini, kata perkhidmatan penyelamat laut Sepanyol Isnin.

Kepulauan ini di barat laut Afrika telah menyaksikan peningkatan kedatangan pendatang dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana lebih ramai orang dari Afrika Barat mencuba perjalanan yang berbahaya itu. Pegawai-pegawai menyatakan 7,270 pendatang tiba pada Januari, hampir sama dengan jumlah dalam enam bulan pertama 2023.

Kebanyakan bot berlepas dari Mauritania. Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen akan melawat negara itu pada Khamis untuk menggalakkan pihak berkuasa mengurangkan keberangkatan.

Sepanyol dan Kesatuan Eropah mempunyai perjanjian kerjasama dengan kedua-dua Mauritania dan jiran Senegal untuk cuba mengurangkan bilangan pendatang tiba di pulau-pulau itu. Tetapi sesetengah orang muda tetap berazam mengambil peluang mereka dan menyatakan terdapat sedikit peluang dan kadang-kadang ketidakstabilan politik di rumah.

Kementerian Dalam Negeri Sepanyol menyatakan rekod 55,618 pendatang tiba melalui bot – kebanyakannya di Kepulauan Canary – tahun lalu, hampir ganda jumlah tahun sebelumnya.

Pertubuhan bukan kerajaan Sepanyol Caminando Fronteras (“Mengawal Sempadan”) menyatakan lebih daripada 2,170 orang mati dalam cubaan untuk tiba di Sepanyol melalui bot tahun lalu, kebanyakannya di laluan Atlantik. Angka itu lebih daripada dua kali jumlah dilaporkan oleh pertubuhan itu untuk 2022.

Caminando Fronteras menyatakan ia mengumpul angka sendiri daripada keluarga pendatang dan statistik penyelamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.