Krisis Kembar Biden: Mungkin Tebusan AS, Risiko Perang Lebih Luas

Presiden Joe Biden memberikan kenyataan tentang serangan Hamas ke atas Israel ketika Setiausaha Negara Antony Blinken, kiri, melihat semasa sidang akhbar di Washington, D.C., pada 7 Oktober 2023.

Dengan melancarkan pasukan udara dan laut yang besar ke Timur Tengah, Presiden Biden dan pembantu kanannya sedang berusaha untuk menangani krisis kembar yang dilepaskan oleh perang panas antara Israel dan Hamas: kemungkinan tebusan Amerika telah dibawa ke Gaza bersama-sama dengan orang Israel semasa serangan mematikan pada hujung minggu, dan bahaya bahawa konflik itu boleh merebak di rantau itu, berpotensi menarik AS lebih dekat dengan konflik.

Ketika Pasukan Pertahanan Israel terus bertempur dengan militan Hamas di bandar-bandar Israel, pegawai Amerika bimbang keganasan boleh meletus di Tebing Barat dan bahawa pasukan yang disokong Iran di Syria dan Lubnan mungkin cuba membuka front tambahan terhadap Israel. Pentadbiran Biden juga cuba mencari tahu berapa ramai warganegara Amerika yang mungkin telah ditawan sebagai tebusan dari festival muzik dan penculikan lain semasa serbuan berdarah Hamas ke Israel.

Biden menghabiskan hari Ahad di Rumah Putih untuk mendapat taklimat tentang serangan dan akibatnya, menghubungi sekutu, dan mengarahkan tentera AS untuk mengerahkan lebih banyak kuasa api ke Laut Mediterranean timur berhampiran Israel. Dalam panggilan telefon dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada hari Ahad pagi, Biden menyatakan “simpati mendalam” kepada yang terbunuh, hilang dan cedera di Israel dan “berjanji sokongan penuhnya” kepada Israel, menurut penerangan Rumah Putih tentang panggilan telefon itu.

Roket dilancarkan ke arah Israel dari Jalur Gaza, 8 Oktober 2023.

Biden memberitahu Netanyahu bahawa beliau telah mengarahkan tentera AS untuk menghantar peralatan dan amunisi kepada Pasukan Pertahanan Israel dengan segera. Kedua-dua pemimpin itu bercakap tentang tebusan yang diambil oleh Hamas, yang merangkumi keluarga, orang tua dan kanak-kanak, kata Rumah Putih.

Pentadbiran Biden berharap bahawa peragaan kuasa tentera AS di Mediterranean akan membantu menghalang peningkatan pertempuran di tempat lain di sempadan Israel, termasuk di Tebing Barat yang diduduki. “Apa yang benar-benar kami fokuskan sekarang adalah cuba memastikan,” kata seorang pegawai pentadbiran kanan, “bahawa ini tidak merebak ke Tebing Barat. Kami mahu cuba memastikan ini terkandung di Gaza, walaupun keadaan di Gaza sangat teruk.”

Sehari sebelum itu, Biden telah meletakkan musuh kepada Israel, termasuk Iran, dalam notis. “Biar saya katakan ini dengan jelas: Ini bukan masanya bagi mana-mana pihak yang memusuhi Israel untuk memanfaatkan serangan ini untuk mendapatkan kelebihan. Dunia sedang memerhatikan,” kata Biden, semasa ucapan yang disiarkan pada hari Sabtu.

Tentera Israel berkawal di jalan-jalan di Sderot, Israel, pada 8 Oktober 2023.

AS tidak hanya memerhatikan. Tentera AS menghantar amunisi dan peralatan kepada Pasukan Pertahanan Israel, dan Biden mengarahkan kumpulan pembawa bersenjata berat menukar haluan dan bergerak ke perairan di luar pantai Israel. Pembentukan tentera laut itu termasuk kapal pengangkut pesawat USS Gerald R. Ford dan kruiser kelas Ticonderoga USS Normandy, serta empat kapal pembinasa Tentera Laut AS.

AS juga menambah pesawat ke beberapa skuadron pejuang yang sudah berpangkalan di kawasan itu, kata Kementerian Pertahanan pada hari Ahad. Pesawat pejuang tambahan termasuk pesawat pejuang F-35, F-15 dan F-16 Tentera Udara serta pesawat serang A-10.

Memindahkan pasukan lebih dekat dengan Israel akan mempercepatkan masa tindak balas jika AS memutuskan ia perlu menyerang sasaran di rantau itu atau, pada satu ketika, mahu melancarkan operasi penyelamat untuk mana-mana tebusan Amerika yang ditahan di Gaza.

Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata pada hari Ahad bahawa pengerahan pasukan AS adalah sebagai tindak balas kepada serangan Hamas ke atas Israel dan direka untuk “mengukuhkan usaha pencegahan serantau” dan menekankan “sokongan besi kepada Pasukan Pertahanan Israel dan rakyat Israel.”

Keluarga warganegara Israel yang hilang semasa sidang akhbar di Ramat Gan, Israel, 8 Oktober 2023.

Selain bantuan ketenteraan yang dilancarkan ke rantau itu, pegawai Amerika berusaha untuk mengesan laporan bahawa warganegara Amerika telah terbunuh atau ditawan sebagai tebusan dalam serangan Hamas, termasuk dari festival muzik trance yang besar. “Kami ada laporan bahawa beberapa orang Amerika mungkin terbunuh. Kami sangat aktif bekerja untuk mengesahkan laporan itu. Begitu juga, kami telah melihat laporan tentang tebusan dan sekali lagi, kami sangat aktif cuba mengesahkan dan mengenal pasti mereka,” kata Setiausaha Negara Antony Blinken pada hari Ahad pagi dalam rancangan “Meet the Press” NBC.

Pegawai perisikan AS kemungkinan besar mengkaji timbunan besar komunikasi elektronik yang ditangkap dan bahan lain untuk melihat apa yang mungkin terlepas pandang dalam perancangan serangan, kata Michael Allen, bekas pengarah kakitangan Jawatankuasa Perisikan Dewan Perwakilan dan bekas pegawai kanan dalam majlis keselamatan negara Presiden George W. Bush. “Kami melihat pegangan perisikan kami untuk melihat jika ada apa-apa yang relevan dengan ini, sesuatu yang mungkin kami terlepas,” kata Allen.

Apabila ditanya sama ada agensi perisikan gagal melihat serangan yang akan datang, Setiausaha Negara Blinken berkata akan ada masa untuk agensi perisikan Israel dan AS melihat bagaimana mereka terlepas merancang serangan yang dikoordinasi dari Gaza. “Dari segi perisikan, akan ada banyak masa dalam beberapa hari akan datang untuk melihat dan lihat apa yang terlepas oleh sesiapa, apa yang mungkin kita lakukan dengan lebih baik. Buat masa ini, tumpuan adalah membantu Israel, memastikan bahawa ia mempunyai apa yang diperlukan untuk menangani serangan ini,” kata Blinken pada hari Ahad di CNN “State of the Union.”

Orang memeriksa Menara Al-Aklouk yang musnah berikutan serangan udara Israel di Bandar Gaza, 8 Oktober 2023.

Serangan maut itu sebahagiannya mungkin dimotivasikan oleh usaha untuk mengganggu desakan untuk menormalisasikan hubungan antara Israel, Arab Saudi dan negara Arab lain, kata Blinken. “Sudah pasti, itu mungkin menjadi sebahagian daripada motivasi. Lihat, siapa yang menentang normalisasi? Hamas, Hezbollah, Iran. Jadi tidak menghairankan jika sebahagian daripada motivasi mungkin adalah untuk mengganggu usaha untuk menyatukan Arab Saudi dan Israel, bersama-sama dengan negara lain yang mungkin berminat untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel,” kata Blinken.

Diplomat AS bimbang tentang peningkatan keganasan di rantau ini. Berikutan serangan dari Gaza di selatan Israel, Hezbollah dan Israel seketika bertukar tembakan di sepanjang sempadan utara Israel dengan Lubnan. Tetapi pegawai belum melihat peningkatan besar. Pasukan keselamatan negara Biden juga membuat panggilan kilat pada hujung minggu kepada pegawai tinggi di Arab Saudi, Mesir, Turki, Qatar, Oman, Emiriah Arab Bersatu, serta negara-negara Eropah dan Pihak Berkuasa Palestin untuk cuba menjaga sekutu tetap sehaluan dan mengimbangi.

Dalam dua hari kebelakangan ini, Biden, Setiausaha Negara Blinken dan pegawai kanan AS lain telah berusaha untuk mendesak sekutu dan negara-negara di rantau ini untuk berdiri membela Israel menghadapi serangan Hamas ke atas Israel.

Namun, jangkauan sehingga kini belum menghasilkan pengutukan penuh Hamas dan serangan dari negara-negara Arab yang diingini diplomat AS. Selepas Blinken bercakap dengan Menteri Luar Arab Saudi Faisal bin Farhan bin Abdullah pada petang Sabtu, kenyataan daripada menteri itu tidak mengutuk Hamas, hanya menyatakan bahawa Kerajaan menolak sasaran awam.