Krisis Hartanah China Tiada Penyelesaian Mudah—Tanya Peminat Bola Sepak China

CHINA-ECONOMY-PROPERTY-EVERGRANDE

Kemalangan datang dengan cepat di China. Hanya beberapa tahun yang lalu, Evergrande Group adalah kebanggaan negara. Raksasa hartanah itu pada satu ketika adalah pembina terbesar China dengan lebih daripada 1,300 projek di 280 bandar setakat ini. Dan melalui sukan, khususnya bola sepak, ia menjadi poster kanak-kanak bagi era baru dominasi Cina. Kelab bola sepak Guangzhou Evergrande memenangi lapan gelaran Liga Super China (CSL), termasuk tujuh berturut-turut antara 2011 dan 2017, serta dua Liga Juara Asia, berkat galaksi bintang Eropah dan Latin Amerika yang dibayar dengan lumayan. Ia juga mengendalikan sekolah bola sepak terbesar di dunia, yang “matlamatnya adalah untuk menghidupkan semula bola sepak Cina dan melahirkan bintang bola sepak, bukan sahaja untuk kumpulan Evergrande, tetapi juga untuk negara kita,” kata pengetua Liu Jiangnan kepada TIME di pejabatnya pada 2016.

Ketika itu, pelaburan dalam bola sepak bijak secara politik. Pada 2015, Presiden China Xi Jinping mengumumkan pelan reformasi 50 mata untuk membangunkan bola sepak akar umbi dengan matlamat China menjadi tuan rumah dan akhirnya memenangi Piala Dunia. Evergrande bahkan membayar sebahagian besar gaji bekas pengurus Itali Marcello Lippi sebagai jurulatih China dari 2016 hingga 2019. Pada April 2020, Evergrande memulakan pembinaan di Guangzhou atas stadium baru bernilai $1.8 bilion, 100,000 kapasiti, yang akan menjadi “mercu tanda kelas dunia yang setanding dengan Sydney Opera House dan Dubai Burj Khalifa,” kata Pengerusi Xu Jiayin kepada wartawan.

Pada Ogos, Evergrande menfailkan perlindungan kebankrapan di AS dan minggu lalu Xu ditangkap di China atas syak wasangka “jenayah haram” berkaitan runtuh mendadak syarikatnya. Sejak kemuncak pada Julai 2020, saham Evergrande—pemaju yang paling berhutang di dunia—telah merosot 99%, memusnahkan hampir $47 bilion nilai pasaran, disebabkan kelembapan perumahan dan tindakan pengawal selia terhadap liabiliti berlebihan. Xu kekal di bawah siasatan di lokasi yang tidak didedahkan. Stadium “mercu tanda” setengah siap itu, sementara itu, telah dirampas oleh kerajaan tempatan untuk perkhidmatan hutang firma yang dianggarkan $300 bilion.

Profil global Evergrande, disebabkan sebahagian besarnya oleh pasukan bola sepak yang menakluki semua lawan, hanya memperhebat kesusahan ekonomi China kepada dunia. Sementara itu, pembersihan berprofil tinggi baru-baru ini pegawai pangkat atasan, banker dan jeneral telah memusnahkan keyakinan pelabur yang sudah terjejas dengan siasatan berat firma perunding dan perakaunan, banker yang dipaksa menghadiri sesi pengajian ideologi dan bukannya kerja produktif, eksekutif syarikat asing dilarang meninggalkan negara, dan kawalan drakonian baru terhadap eksport data. Pada suku kedua tahun ini, pelaburan langsung asing ke China hanya $4.9 bilion, turun 94% berbanding tempoh yang sama pada 2021, menurut kumpulan perkhidmatan kewangan Nomura.

Penahanan Xu hanya menambah ketidaktentuan ini, walaupun ia sepenuhnya dijangka. Apabila syarikat Cina besar menghadapi masalah kewangan, penangkapan bos tertinggi tidak jauh di belakang—lihat sahaja Anbang, HNA Group, Huarong, Fosun, dan banyak lagi. Sung Wen-Ti, pakar politik China di Australian National University, berkata penangkapan Xu menunjukkan “koordinasi merentas kementerian masih merupakan kerja dalam proses” di China. “Pada masa yang tepat apabila kementerian ekonomi cuba menghidupkan semula pasaran hartanah dengan membatalkan banyak syarat, portfolio yang lebih berorientasikan keselamatan mengejar sasaran profil tinggi yang mungkin akan membuat pelabur asing berwaspada.”

Kesusahan Evergrande meninggalkan anggaran 1.5 juta pelanggan dengan rumah tidak siap, tetapi masalahnya jauh lebih mendalam. Memandangkan hartanah membentuk lebih kurang 30% KDNK negara, serta sehingga 80% kekayaan isi rumah, krisis ini merembet melalui ekonomi yang lebih luas. Pemaju hartanah China secara kolektif berhutang lebih $390 bilion kepada pelbagai pembekal, menurut Gavekal Research. “Kita benar-benar hanya berada di permulaan kesan lanjutan apa yang berlaku dalam sektor hartanah,” kata Dinny McMahon, ketua penyelidikan pasaran China di kumpulan penyelidikan dasar Trivium China. “Kesakitan dan tekanan sebenar akan ditanggung oleh orang dan firma biasa.”

Persoalannya adalah bagaimana untuk membetulkan perkara ini, dan penganalisis bersetuju pembetulan yang menyakitkan diperlukan sebelum China muncul dengan sektor hartanah yang lebih ramping berdasarkan keperluan, dan bukannya potensi pelaburan. Untuk itu, China sudah memutuskan untuk membenarkan beberapa epal busuk dilikuidasi manakala menyokong lebih kurang setengah dozen firma yang umumnya dianggap terurus dengan baik dengan faedah seperti pinjaman mata wang asing untuk memenuhi obligasi luar pesisir dan jaminan kerajaan untuk bon domestik. Walau bagaimanapun, begitu teruknya krisis ini, malah firma-firma ini—seperti Country Garden, pemaju terbesar China hari ini—juga dalam kesusahan.

Akar masalah krisis ini pelbagai: Orang Cina biasanya melihat hartanah sebagai penyimpan nilai yang lebih baik berbanding pencen atau saham, diperkuat oleh tanggapan budaya pemilikan rumah sebagai syarat sebelum perkahwinan. Lebihan kapasiti besar di firma keluli dan simen milik negara—diperburuk oleh rangsangan kerajaan berikutan krisis kewangan 2008—bermaksud harga bahan rendah yang mendorong pemaju untuk terus membina. Sementara itu, negara memompakan wang ke dalam industri pembinaan untuk mengembangkan ekonomi.

Tetapi hari ini, kadar perkahwinan dan pembandaran jatuh, bersama-sama populasi China keseluruhan. Apabila pengawal selia perbankan China cuba meredakan pasaran dengan mengurangkan kredit yang mengalir ke sektor hartanah, “bank bayangan” China—amanah, sekuriti, syarikat pengurusan aset—mula meminjamkan wang sebaliknya. Apa yang berubah pada 2020 adalah bahawa pengawal selia mengenakan had keras berapa banyak pemaju itu sendiri boleh meminjam, mencetuskan kekurangan kredit dahsyat.

Hari ini, China cuba menggalakkan pemilikan rumah