Krisis Geopolitik Mendorong Lonjakan Harga Minyak. Ini Buruk Bagi Iklim

Three oil rigs

Pengeluaran minyak Israel secara praktikal tidak bererti dalam pasaran tenaga global. Negara itu menghasilkan kira-kira 20,000 tong minyak mentah sehari—kurang daripada apa yang dihasilkan Amerika Syarikat dalam sepuluh minit. Dan bagaimanapun serangan terhadap Israel dan meletusnya perang di Gaza secara langsung menaikkan harga minyak apabila pedagang cuba mengambil kira kemungkinan bahawa krisis itu mungkin berkembang dan mempengaruhi. Pada Selasa, 17 Oktober, penanda aras global untuk harga minyak kini naik hampir 8% sejak Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober.

Banyak yang telah ditulis tentang kesan jangka pendek krisis ini ke atas pasaran tenaga—semuanya penting memandangkan keadaan rapuh ekonomi global. Tetapi, bagi fikiran saya, adalah baik untuk berhenti seketika untuk merenungkan implikasi iklim jangka panjangnya. Singkat kata, konflik di kawasan kaya minyak dan melibatkan negara kaya minyak menyokong pandangan bagi pelabur dan pembuat dasar bahawa dunia perlu mempercepat pelaburan minyak dan gas—dan pelaburan itu tentu sahaja membawa risiko untuk iklim.

Di inti ini adalah isyarat harga. Bagi syarikat tenaga, harga minyak sering menjadi penentu tunggal keuntungan. Harga rendah bermakna beberapa syarikat akan rugi setiap tong minyak yang dihasilkan dari tapak berharga tinggi. Ini pula memberi dorongan kepada syarikat untuk memperlahankan pengeluaran. Ia juga memberi dorongan kepada pelabur untuk mempertimbangkan menarik wang mereka daripada industri. Hanya beberapa tahun lalu, syarikat minyak dan gas menghadapi harga saham dan kerugian mendalam disebabkan harga rendah, yang pula membantu membakar balasan terhadap mereka daripada pelabur.

Satu versi kisah ini juga muncul dalam akhbar berita Climate is Everything. Untuk menyertai, klik di sini.

Sejak penjajahan Rusia ke atas Ukraine, harga yang lebih tinggi bermakna lebih banyak projek bahan api fosil menjadi lumayan. Ini menjadikan syarikat minyak pilihan yang diingini bagi pelabur yang mencari untuk memaksimumkan pulangan mereka. Ia juga menggoda syarikat untuk melabur lebih dalam projek baharu, sebahagian daripada mana mungkin wujud selama dekad. Sebagai contoh, ExxonMobil minggu lepas berkata ia akan menggunakan hampir $60 bilion untuk membeli Pioneer, sebuah syarikat besar dalam penggerudian minyak di Lembangan Permian, satu urus niaga yang sukar dibayangkan berlaku dua tahun lalu.

Ini bukan hanya perbualan kewangan. Lonjakan harga yang diakibatkan oleh konflik Israel-Gaza mungkin tidak akan berterusan selama tahun atau bahkan bulan, tetapi ketidakpastian yang mengelilinginya menyokong hujah bahawa kita perlu lebih banyak bahan api fosil untuk memastikan bekalan tenaga yang boleh dipercayai pada harga mampu. Mungkin terlalu awal untuk melihat naratif ini muncul daripada konflik terbaru di Timur Tengah, tetapi topik perbahasan ini mendominasi perbincangan berikutan penjajahan Rusia ke atas Ukraine tahun lalu. “Isu bagaimana kita boleh bergerak ke arah sistem tenaga karbon rendah yang terbaik adalah satu yang sedang dirangka semula,” kata Mike Wirth, CEO Chevron, di persidangan tenaga CERAWeek awal tahun ini. “Kemampuan dan keselamatan tenaga sebenarnya penting, jadi saya fikir perbincangan sedang bergerak ke arah yang lebih seimbang.”

Pastinya kerajaan perlu mempertimbangkan keselamatan tenaga dan kos tenaga—dan konflik geopolitik meningkatkan pertimbangan itu. Tetapi terdapat cara lain untuk menangani kebimbangan ini selain melabur wang ke dalam minyak dan gas. Di Eropah, krisis tenaga yang dicetuskan oleh perang di Ukraine mendorong negara untuk menggunakan tenaga dengan lebih cekap. Pada peringkat tertinggi, Kesatuan Eropah menyeru negara ahli untuk mencari cara untuk mengurangkan penggunaan tenaga. Dan pembuat dasar di seluruh dunia menekankan potensi untuk pemindahan tenaga dipercepat untuk mengurangkan permintaan minyak. Membina tenaga boleh diperbaharui—serta penyimpanan tenaga dan teknologi bahan api rendah karbon—akan menghindarkan dunia daripada krisis tenaga.

Pada akhirnya, selagi dunia bergantung pada minyak sehingga tahap tertentu—dan sukar dibayangkan dunia tanpa minyak dalam dekad akan datang—kita akan terdedah kepada kevolatilan harga. Tetapi penting untuk tidak hilang fokus daripada trend jangka panjang: kita mungkin memerlukan minyak kini, tetapi seperti ramalan Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) buat kali pertama bulan lalu, permintaan bahan api fosil akan mencapai puncak sebelum 2030.

Pada 2021, apabila harga minyak agak rendah, saya bertanya kepada ketua IEA Fatih Birol bagaimana beliau memikirkan harga minyak semasa pemindahan. “Apabila permintaan turun, harga minyak juga akan turun. Ini adalah peraturan asas,” katanya kepada saya. “Antara sekarang dan ketika itu akan banyak ketidaktentuan, tetapi arah pemindahan tidak akan berubah.” Penting untuk mengingatinya pada masa-masa seperti ini.