Krisis Elektrik Gaza Boleh Jadikan Hospital ‘Mayat’

Gambar ini diambil pada 11 Okt 2023 menunjukkan pandangan udara bangunan yang dimusnahkan oleh serangan udara Israel di kem pelarian Jabalia untuk pelarian Palestin di Gaza City. Israel mengisytiharkan perang ke atas Hamas pada 8 Oktober berikutan serangan darat, udara dan laut yang mengejutkan oleh Islamis Gaza-berpusat.

Satu-satunya loji kuasa di Gaza telah gelap pada hari Rabu, kehabisan bahan api berikutan permulaan “pengepungan lengkap” Israel ke atas enklaf pantai, menurut kata-kata menteri pertahanan Israel. Kehilangan kuasa akan memperburuk keadaan mematikan yang dihadapi oleh penduduk Gaza yang padat dengan 2.2 juta orang. Krisis elektrik baru ini datang apabila Israel meningkatkan pembalasan selepas militan Hamas membunuh 1,300 orang Israel dan menculik 150 orang pada hujung minggu lalu. Lebih 1,350 orang di Gaza telah terbunuh dalam serangan udara Israel yang berterusan, yang telah meratakan blok bandar seluruhnya.

Pengepungan Israel telah memotong bekalan makanan, bahan api, air, dan bekalan perubatan daripada sampai Gaza, yang, di samping serangan udara, telah mewujudkan keadaan bagi bencana kemanusiaan. Kekurangan elektrik mungkin akan memperburuk keadaan dan menyukarkan penduduk Gaza untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan dengan dunia luar.

“Tanpa elektrik kami tidak dapat berhubung dengan orang yang kami kasihi atau memeriksa berita untuk mengetahui sama ada mereka telah dipindahkan, sama ada mereka telah cedera, atau sama ada mereka telah meninggal dunia,” kata Mahmoud Shalabi, pengurus program kanan di Gaza untuk Bantuan Perubatan untuk Palestin, sebuah kumpulan bantuan, dalam kutipan yang diberikan kepada TIME.

Kemungkinan paling bencana dalam jangka masa terdekat ialah hospital di enklaf kehilangan kuasa, dengan akibat kritikal untuk mangsa serangan bom yang memerlukan rawatan perubatan segera. Kementerian kesihatan Palestin telah mengatakan bahawa penjana hospital akan kehabisan bahan api pada hari Khamis. Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah memberi amaran pada hari Khamis bahawa penjana sokongan boleh dimatikan dalam beberapa jam, mengancam untuk menjadikan kemudahan rawatan “mayat”. Talian kuasa Israel membekalkan sebahagian besar elektrik Gaza, dan pimpinan Israel telah bersumpah untuk menahan bekalan kuasa dan menghalang makanan, bahan api, dan bantuan perubatan daripada memasuki Gaza sehingga tebusan yang diambil oleh Hamas dibebaskan.

Brienne Prusak, pegawai akhbar Doctors Without Borders, berkata pada hari Rabu pekerja perubatan organisasi di Gaza mungkin mempunyai elektrik, tetapi kumpulan itu bimbang kehilangan kuasa pada masa akan datang. “Kami sudah melihat kekurangan air, elektrik, bahan api, dan bekalan perubatan penting di hospital, dan stok kecemasan kami di tanah adalah terhad dan akan habis dengan cepat jika kami tidak dapat membawa kelengkapan dan ubat-ubatan perubatan,” tulis Prusak melalui e-mel. “Kami memindahkan bekalan perubatan dari rizab kecemasan dua bulan kami ke hospital Al-Awda, dan kami telah menggunakan tiga minggu bekalan ini dalam tiga hari yang lalu.”

Pada hari Rabu, organisasi itu berkata semua pesakit yang dirawat oleh kliniknya di Gaza City adalah kanak-kanak antara 10 dan 14 tahun – wanita dan kanak-kanak cenderung menjadi orang yang berada di rumah ketika serangan udara berlaku.

Pemimpin Israel berkata mereka sedang mempersiapkan untuk konflik yang panjang dan mahal di Gaza, perang baru yang akan menghasilkan lebih banyak kematian dan penderitaan manusia, dan juga mungkin memperpanjang kekurangan rakyat Gaza selama bertahun-tahun.

“Mereka mengatakan bahawa kali ini berbeza,” kata Léo Cans, ketua Doctors Without Borders di Palestin, dalam kenyataan 10 Okt. “Mereka tidak melihat jalan keluar dan mereka bertanya bagaimana semuanya akan berakhir.”