Kostum Halloween Paling Panas Tahun Ini? Pasangan Amerika Syarikat

Margot Robbie dan Ryan Gosling dalam Barbie; Taylor Swift dan Travis Kelce

Beberapa minggu sebelum Halloween, Hannah Montoya sibuk membuat kostum pasangan pertamanya, mengumpulkan rambut pirang, gelang persahabatan, dan jersey NFL dengan nama dan nombor Travis Kelce dari Kansas City Chiefs. Terinspirasi oleh hubungan yang kelihatan berkembang antara pemenang Super Bowl Kelce dan bintang Taylor Swift, penyanyi kegemaran sepanjang masa Montoya, gadis berusia 22 tahun dari North Carolina memutuskan ini adalah masa yang tepat untuk memperkenalkan kostum dengan pasangannya.

“Mereka adalah pasangan sempurna untuk diidolakan dari kedua-dua sudut pasangan wanita dan lelaki,” katanya kepada TIME. “Pasanganku sangat minat bola sepak dan saya sangat minat Taylor Swift, jadi ini adalah kombinasi sempurna untuk kami.”

Hanya satu pasangan terkenal lain yang bersaing dengan Taylor dan Travis dalam kostum musim ini: Barbie dan Ken. Versi setiap pasangan terkenal dijangka dilihat di mana-mana pada Halloween ini. Menurut wawasan dari Semrush, sejak Swift dan Kelce didakwa berkencan pada Julai 2023, pencarian untuk “Kostum Halloween Taylor Swift” meningkat sebanyak 1021.2% dan pencarian untuk “Kostum Travis Kelce” meningkat sebanyak 9,400%. Dan menurut analisis “Frightgeist” Google tentang pencarian kostum Halloween tahunan, Barbie adalah pencarian kostum teratas secara kebangsaan, manakala Barbie dan Ken mendominasi pencarian untuk pasangan. Mattel memberitahu TIME bahawa Barbie adalah kostum nombor satu yang dicari di Goodwill. Pada TikTok, pencarian untuk “Kostum Halloween Travis Kelce dan Taylor Swift” telah mendapat hampir 427 juta tontonan, manakala “Ideas kostum Ken dan Barbie untuk Halloween” telah mengumpul lebih 241 juta tontonan, dengan ratusan video pengguna menunjukkan kostum mereka atau membuat tutorial bagaimana untuk mencipta penampilan.

Tidak hairan: Barbie merupakan filem box office dengan kempen pemasaran sejagat dan berbilang merchandise kolaborasi, dan lawatan Eras Swift memecahkan rekod kehadiran dan jualan tiket, manakala populariti romantiknya dengan Kelce hanya menambah momentum, baru-baru ini menghasilkan penampilan kameo pasangan di Saturday Night Live. Tetapi populariti mereka juga menunjukkan kefasikan terhadap konsep “pasangan semua Amerika”, konsep yang tafsiran dominannya adalah bacaan tertentu mengenai konvensyen—iaitu putih, heteroseksual, dan monogami.

“Barbie dan Taylor Swift merupakan lambang simbolik jenis kewanitaan Amerika tertentu,” kata ahli seksologi dan jurulatih percintaan Myisha Battle. “Kedua-dua [pasangan] adalah representasi hiper dari lelaki dan perempuan.”

Lonjakan minat dalam berpakaian sebagai kedua-dua pasangan ini menandakan tindak balas menarik terhadap pandangan yang berubah tentang perkahwinan dan hubungan, katanya. Satu kajian September 2023 Pew Research mendapati bahawa 71% rakyat Amerika berfikir bahawa pekerjaan atau kerjaya yang dinikmati adalah penting untuk memiliki kehidupan yang memberi makna, berbanding 23% yang percaya bahawa perkahwinan akan membawa kepada kehidupan yang memberi makna. Wajah perkahwinan juga berubah; Pew melaporkan bahawa sejak tahun 1970-an, bilangan rakyat Amerika dalam perkahwinan antara bangsa atau etnik telah meningkat dari 4% ke 16% dan sejak perkahwinan sesama jantina menjadi sah di peringkat kebangsaan pada tahun 2015, bilangan perkahwinan sesama jantina telah meningkat lebih 60%.

“Orang mungkin merasa terhibur dengan mengingati zaman di mana keputihan dan heteronormativiti adalah piawaian yang diterima,” kata Battle. “Apa cara yang lebih baik untuk mencapai matlamat akhir keluarga nuklear semua Amerika daripada menjadi pasangan heteroseksual? Bagi orang yang cisgender atau heteroseksual, ini adalah cara untuk seolah-olah menuntut semula identiti itu dengan cara yang sangat awam. Ini menakutkan dan menyeramkan—ia sesuai untuk Halloween.”

Terdapat juga unsur nostalgia yang diproyeksikan, tambah Darnell-Jamal Lisby, sejarawan fesyen dan penolong kurator fesyen di Cleveland Museum of Art.

“Terdapat fantasi tentang itu, yang mengapa tidak menghairankan orang akan menirunya dengan kostum,” katanya. “Persoalanku adalah niat—seseorang seperti Taylor mewakili penguatan dunia yang mungkin pernah mereka sertai, dunia yang tidak begitu betul politik atau yang kurang pelbagai.”

Bagi Jerome McLeod, seorang pengurus 31 tahun di New York, berpakaian sebagai Ken pada Halloween ini kurang merupakan pengakuan apa boneka itu telah lama mewakili dan lebih kepada penyimpangan daripadanya. McLeod, yang merancang memakai rambut pirang dengan sweater “I am Kenough” bercorak tie-dye untuk kostumnya, memutuskan untuk berpakaian sebagai Ken selepas menonton filem Barbie musim panas ini, di mana katanya dia terinspirasi oleh “ironi memeluk konvensyen, sementara mengkritik sistem.” – Dan dia bersemangat untuk mempunyai kostum yang akan dengan mudah dikenal pasti.

“Pengenalan segera—itu sahaja yang saya benar-benar mahu,” katanya.