Kosovo akan menjadikan euro sebagai satu-satunya mata wang, bahkan di kawasan yang didominasi Serbia, menimbulkan kebimbangan di Barat

(SeaPRwire) –   Kosovo pihak berkuasa pada Rabu mengatakan mereka akan memaksa penggunaan mata wang negara, euro, dan membatalkan penggunaan dinar jiran Serbia di utara di mana kebanyakan minoriti etnik Serbia tinggal.

Gabenor Bank Pusat Kosovo Ahmet Ismaili berkata bermula Khamis, peraturan baru mengenai transaksi tempatan dalam euro akan dilaksanakan di perbandaran utara, dan semua institusi kewangan di sana perlu mendaftar dalam masa sebulan. Empat bank dan 15 institusi kewangan menggunakan dinar Serbia.

Gabenor itu berkata peraturan baru tidak menyasarkan dinar Serbia.

Tetapi keputusan itu telah menimbulkan kebimbangan di kalangan kuasa-kuasa Barat yang takut akan menimbulkan lagi . Mereka telah menggesa Pristina untuk menangguhkan langkah itu.

“Euro sebagai satu-satunya cara pembayaran dan pembelian, jelas ditakrifkan dalam Republik Kosovo, bukanlah isu yang boleh dinegosiasikan,” Perdana Menteri Albin Kurti berkata.

Belum ada tindak balas dari Belgrade.

Keputusan itu telah mengkhawatirkan penduduk seperti Blagica Radovanovic, profesor bersara di Mitrovica Utara.

“Apa yang akan kita lakukan dengan orang yang menerima manfaat sosial, kepada siapa posmen membawa (wang) terus ke pintu mereka?” Radovanovic bertanya. “Ini akan menyebabkan bencana kemanusiaan yang besar.”

“Kami akan cuba agar peraturan baru tidak memberi kesan negatif atau menghukum rakyat,” Timbalan Perdana Menteri Besnik Bislimi berkata, menjanjikan kempen kesedaran awam akan datang.

EU dan Amerika Syarikat sedang untuk melaksanakan persetujuan yang dicapai oleh Presiden Serbia Aleksandar Vucic dan Kurti pada Februari dan Mac.

Perbincangan normalisasi yang difasilitasi EU gagal membuahkan kemajuan, terutamanya berikutan tembakan September lalu antara penembak bersenjata Serbia bertopeng dan polis Kosovo yang menyebabkan empat orang terbunuh dan meningkatkan ketegangan.

Kedua-dua Serbia dan Kosovo telah mengatakan mereka mahu menyertai EU, tetapi ketua dasar luar EU Josep Borrell telah berkata penolakan mereka untuk berkompromi sedang mengancam peluang keanggotaan mereka.

Pasukan Serbia berjuang dalam apa yang ketika itu ialah wilayah Kosovo. Kira-kira 13,000 orang, kebanyakannya etnik Albania, terbunuh. Kosovo akhirnya mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 2008, tetapi kerajaan di Belgrade tidak mengakui negara jirannya sebagai negara yang berasingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.