Korea Utara tuntut berjaya uji peluru berpandu hipersonik baharu sedang meluaskan program nuklear

(SeaPRwire) –   mengatakan Rabu ia telah menguji peluru berpandu hipersonik jarak sederhana berbahan api pepejal, memperluaskan rentetan ujian senjata yang semakin mendalamkan keadaan nuklear berhadapan dengan jiran dan Amerika Syarikat.

Dengan kejayaan yang didakwa ujian peragaan itu, pemimpin Korea Utara mengisytiharkan negaranya telah memperoleh keupayaan untuk membina peluru berpandu nuklear berbahan api pepejal semua jarak sebagai dia mengejar arsenal yang boleh mengancam saingan di Asia dan Amerika Syarikat secara kredibel.

Tetapi tentera darat Korea Selatan mengatakan Korea Utara melebih-lebihkan kejayaan ujian itu dan keseluruhan kehebatan peluru berpandunya secara amnya.

Laporan media negara Korea Utara itu datang sehari selepas tentera darat dan tentera laut Jepun mengesan peluru berpandu dilancarkan dari berhampiran ibu negara Korea Utara ke laut timurnya.

Media negara mengatakan ujian itu diawasi oleh Kim, yang menggambarkan peluru berpandu Hwasong-16B sebagai komponen penting pertahanan nuklear yang dijanjikannya untuk terus membina untuk menentang “musuh-musuhnya”, merujuk kepada Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Korea Utara telah membangunkan lebih peluru berpandu dengan bahan api pepejal yang dimasukkan. Senjata seperti itu lebih mudah alih dan sembunyikan, dan boleh dilancarkan lebih cepat daripada peluru berpandu bahan api cecair, yang perlu disiapkan sebelum pelancaran dan tidak boleh kekal disiapkan untuk tempoh masa yang lama.

Korea Utara menguji peluru berpandu antara benua balistik bahan api pepejal buat kali pertama tahun lalu, menambah kepada arsenalnya senjata jangkauan jauh menargetkan daratan utama Amerika Syarikat. Negara itu juga mempunyai barisan meluas peluru berpandu jarak pendek dan sederhana bahan api pepejal yang boleh dilancarkan dari kenderaan darat, kapal dan kapal selam dan berpotensi mampu mengenai sasaran di seluruh Korea Selatan dan Jepun. Dalam bulan-bulan kebelakangan ini, Korea Utara menunjukkan beberapa peluru berpandu ini dalam latihan yang digambarkannya sebagai serangan nuklear simulasi.

Sejak 2021, ia juga menguji senjata hipersonik direka untuk terbang pada lebih daripada lima kali kelajuan bunyi. Jika disempurnakan, sistem seperti itu berpotensi boleh menimbulkan cabaran kepada sistem pertahanan peluru berpandu serantau kerana kelajuan dan kelincahannya. Walau bagaimanapun, sukar untuk meramalkan sama ada peluru berpandu ini secara konsisten terbang pada kelajuan yang didakwa Korea Utara.

Media rasmi Korea Utara KCNA mendakwa bahawa semasa ujian Selasa, kepala peperangan hipersonik mencapai altitud puncak 101 kilometer (62 batu) dan terbang kira-kira 1,000 kilometer (621 batu) selepas berpisah dari roket pelancar, dan melakukan pelbagai gerakan sebelum mendarat di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun.

Rabu, Staf Gabungan Korea Selatan mengekalkan penilaian bahawa peluru berpandu itu terbang kira-kira 600 kilometer (372 batu) dan menuduh Korea Utara melebih-lebihkan prestasi penerbangan peluru berpandunya, walaupun mengakui teknologi Korea Utara semakin berkembang. Hari sebelumnya, Jepun melaporkan jarak penerbangan serupa, walaupun Kementerian Pertahanannya melaporkan altitud maksimum hampir sama yang didakwa Korea Utara.

“Peluru berpandu hipersonik masih dalam pembangunan oleh negara maju (Amerika Syarikat, China dan Rusia dan sebagainya) dan memerlukan teknologi sangat sukar,” kata Staf Gabungan dalam mesej teks kepada wartawan. “Sukar untuk meramalkan bila mereka akan dikerahkan secara operasi, tetapi dijangka memerlukan jumlah masa yang besar.”

Korea Utara juga menguji didakwa peluru berpandu balistik antara benua hipersonik cecair Januari tahun lalu, bertahun-tahun selepas ujian penerbangan peluru berpandu IRBM bahan api cecair. Pakar mengatakan senjata seperti itu jika disempurnakan berpotensi mampu mengenai sasaran Amerika Syarikat jauh di Lautan Pasifik.

“Pembangunan Korea Utara peluru berpandu hipersonik IRBM menargetkan Guam, yang menganjurkan pangkalan tentera Amerika Syarikat, dan bahkan Alaska,” kata Chang Young-keun, pakar peluru berpandu di Institut Penyelidikan Strategi Negara Korea Selatan.

Kim Dong-yub, profesor di Universiti Pengajian Korea Utara di Seoul, berkata peluru berpandu yang diuji Selasa kemungkinan berbeza daripada sistem yang diuji Januari, yang media negara tidak namakan tetapi kemungkinan besar Hwasong-16A.

Dalam ujian terdahulu, Korea Utara telah memperkenalkan dua jenis kenderaan hipersonik yang berbeza – satu kon yang satu berbentuk penyepit. Imej media negara menunjukkan pelancaran Januari melibatkan kepala peperangan kon manakala reka bentuk berbentuk penyepit digunakan untuk pelancaran Selasa.

Ketegangan di rantau itu meningkat sejak 2022 apabila Kim menggunakan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine sebagai penyelewengan untuk mempercepatkan pengujian peluru berpandu dan senjata lain. Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah bertindak balas dengan meluaskan latihan bersama dan latihan trilateral melibatkan Jepun dan mempertajam strategi pencegahan mereka yang dibina di sekitar aset strategik Amerika Syarikat.

Beberapa jam selepas pelancaran, Kementerian Pertahanan Seoul mengumumkan bahawa Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jepun menjalankan latihan udara bersama di atas perairan berhampiran pulau Jeju, Korea Selatan yang melibatkan sekurang-kurangnya satu pesawat pengebom nuklear berupaya Amerika Syarikat B-52.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.