Korea Utara terus menguji peluru berpandu berkuasa nuklear baharu, melakukan 2 ujian dalam masa seminggu

(SeaPRwire) –   Pada Ahad, Korea Utara melancarkan ujian terbaru peluru berpandu jarak jauhnya untuk kali kedua dalam masa seminggu, ketika negara itu terus mempercepatkan pengukuhan nuklear tentera lautnya, menurut media negara.

Menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA), diktator Korea Utara Kim Jong Un mengawasi pelancaran peluru berpandu Pulhwasal-3-31.

Agensi itu berkata kedua-dua peluru berpandu terbang selama lebih dua jam – 7,421 saat dan 7,445 saat – sebelum mengenai sasaran pulau yang tidak dinyatakan.

Kim dilaporkan berkata ujian itu berjaya, “yang bersifat strategik dalam melaksanakan rancangan… untuk memodenkan tentera yang bertujuan membina kuasa tentera laut yang kuat,” kata KCNA.

Pegawai tentera Korea Selatan mengesahkan Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu jarak jauh daripada pantainya, tetapi tiada butiran lain diberikan.

Pada Khamis, Korea Utara melakukan ujian penerbangan pertama peluru berpandu itu, yang KCNA kata tidak mengancam jiran. Laman berita itu juga berkata peluru berpandu itu akan mampu membawa senjata nuklear pada masa akan datang.

Ketegangan di rantau ini meningkat dalam beberapa bulan terakhir kerana Kim terus mempercepatkan pembangunan senjata dan ancaman provokatif kepada Amerika Syarikat dan sekutu Asia. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun terus mengadakan latihan tentera bersama yang dikecam Kim.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Korea Utara telah menguji beberapa jenis senjata, termasuk sistem peluru berpandu balistik yang sedang dibangunkan, serta kapal selam tak berpemandu bawah air.

KCNA berkata Kim memeriksa pembinaan kapal selam serangan nuklear dan membincangkan kebimbangan berkaitan pengeluaran jenis kapal perang lain, walaupun agensi itu tidak memberikan butiran tambahan.

Kapal selam serangan nuklear operasi pertama negara itu dilancarkan tahun lepas, yang dipercayai sesetengah pihak sebagai kapal selam yang dimodifikasi untuk membawa peluru berpandu jarak jauh dan balistik.

Pegawai Amerika Syarikat dan Korea Selatan menuduh Korea Utara menyediakan peluru meriam, peluru berpandu dan bekalan lain kepada Rusia untuk perang di Ukraine. Sebagai balasan, Korea Utara mendapat bantuan ekonomi dan teknologi tentera yang diperlukan.

Kedua-dua Pyongyang dan Moscow secara rasmi menafikan bahawa Korea Utara menghantar senjata kepada Rusia. Perisikan Amerika Syarikat dan Ukraine mengatakan Rusia menggunakan senjata Korea Utara di Ukraine.

Presiden Putin bertemu Kim Jong Un di pusat pelancaran angkasa Rusia pada September dan kedua-dua pemimpin sedang menjadualkan pertemuan lain.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.