Korea Utara menguji pelancar berani diduga selepas AS dan Korea Selatan menjalankan latihan jet pejuang

(SeaPRwire) –   melancarkan projektil berpandu balistik jarak pendek yang disyaki di luar pantai timurnya pada hari Jumaat, menurut tentera darat Korea Selatan.

Ketua Turus Gabungan Korea Selatan berkata projektil itu dilancarkan dari kawasan Wonsan di pantai timur Korea Utara dan bergerak sejauh kira-kira 185 batu sebelum mendarat di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun. Ketua Setiausaha Kabinet Jepun Yoshimasa Hayashi berkata projektil Korea Utara mendarat di luar zon ekonomi eksklusif Jepun, menurut Associated Press.

Ujian projektil itu, yang Korea Selatan panggil “provokasi jelas”, datang sehari selepas Amerika Syarikat dan Korea Selatan terbang bersama jet pejuang dalam latihan bersama yang Korea Utara panggil ancaman keselamatan utama.

Kenyataan dari Ketua Turus Gabungan Korea Selatan menyatakan Korea Selatan akan mengekalkan kesediaan teguh untuk menangkis kemungkinan agresi oleh Korea Utara bersama bantuan tentera daripada Amerika Syarikat.

Korea Utara telah memanjangkan rentetan ujian senjata mereka dalam beberapa bulan kebelakangan ini sebagai sebahagian daripada usaha untuk memperluas dan memodenkan arsenal mereka, manakala diplomasi dengan Amerika Syarikat dan Korea Selatan kekal terkandas. Minggu lepas, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyelia ujian tembakan sistem pelancar roket berbilang baru, menurut media negara Korea Utara.

Korea Utara menyatakan mereka terpaksa meningkatkan program nuklear dan peluru berpandu mereka untuk menangani musuh yang diketuai Amerika Syarikat. Korea Utara merujuk latihan tentera musuh yang diperluaskan, yang mereka panggil latihan penyerbuan. Banyak pakar asing menyatakan Korea Utara menggunakan latihan tentera lawan sebagai alasan untuk membina arsenal senjata yang lebih besar dengan keyakinan bahawa ia akan meningkatkan daya tawarnya dalam diplomasi masa depan dengan Amerika Syarikat.

Latihan tentera bersama pada hari Khamis melibatkan dua F-35A Korea Selatan dan dua F-22 Raptors Amerika Syarikat yang terbang di kawasan tengah Korea Selatan, menurut Associated Press.

Media negara Korea Utara berkata pada hari Jumaat, penempatan F-22 Amerika Syarikat ke , buat kali pertama dalam tujuh bulan, adalah “bukti jelas lagi sifat permusuhan Amerika Syarikat” yang mencari “pertembungan kekuatan” dengan Korea Utara. Agensi berita rasmi Korea Pusat News Agency (KCNA), jurucakap kerajaan Korea Utara, menuduh “penyangak tentera” di Korea Selatan memperhebatkan ketegangan untuk mengikut “skema konfrontasi” majikan mereka terhadap Utara.

KCNA memberi amaran bahawa penerbangan F-22 “hanya akan mempercepatkan ketibaan situasi yang tidak dikehendaki oleh Amerika Syarikat.” Tetapi amaran itu tidak membawa sebarang butiran tertentu.

Dalam kenyataan pada hari Jumaat, adik perempuan dan pegawai kanan Kim Yo Jong berkata ujian senjata Korea Utara baru-baru ini adalah sebahagian daripada rancangan pembangunan senjata selama lima tahun bermula pada 2021. Beliau berkata projektil berpandu balistik yang diuji Jumaat ini direka untuk menyerang ibu negara Korea Selatan Seoul dan menafikan spekulasi luar bahawa ujian itu bertujuan untuk menunjukkan senjata yang Korea Utara niatkan untuk dijual kepada Rusia.

“Kami tidak menyembunyikan fakta bahawa senjata sedemikian akan digunakan untuk mencegah Seoul daripada membuat apa-apa pemikiran kosong,” kata Kim Yo Jong dalam kenyataan yang dilaporkan oleh KCNA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.