Korea Utara cuba ujian terbang pertama peluru berpandu berkuasa nuklear baru

(SeaPRwire) –   Korea Utara melakukan ujian terbang pertama bagi peluru berpandu krus baru yang mampu membawa senjata nuklear, katanya pada Khamis, apabila pemimpin Korea Utara Kim Jong Un cuba memperluaskan keupayaan tenteraannya di tengah-tengah perselisihan yang semakin mendalam dengan Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA), pelancaran peluru berpandu Pulhwasal-3-31 tidak membahayakan negara-negara jiran kerana ia masih dalam fasa pembangunan. Laman web itu mengatakan peluru berpandu itu akan mampu membawa senjata nuklear.

Ketegangan di rantau ini meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana Kim terus mempercepatkan pembangunan senjata dan ancaman provokatif kepada AS dan sekutu Asia. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun terus menjalankan latihan tentera bersama, yang dikecam oleh Kim.

Pelancaran tunggal dilaporkan itu datang sehari selepas Korea Utara menembak beberapa peluru berpandu krus ke perairan baratnya. Tentera Korea Selatan mengesahkan peluru berpandu itu dan tidak menyebabkan sebarang kerosakan.

Lee Sung Joon, jurucakap Staf Gabungan Korea Selatan, berkata data penerbangan menunjukkan peluru berpandu krus itu terbang jarak lebih pendek berbanding pelancaran peluru berpandu krus Korea Utara sebelum ini. Pelancaran peluru berpandu krus adalah acara pelancaran senjata kedua Korea Utara tahun ini selepas Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik jarak sederhana pertama bahan api pepejal pada 14 Januari.

Pelancaran ini pastinya menunjukkan kekuatan untuk menekan lawan, tetapi ia juga mungkin menunjukkan masalah di dalam Korea Utara, menurut Yang Uk, seorang penganalisis di Institut Dasar Asan di Seoul.

Yang berkata Korea Utara cuba mempamerkan pelbagai senjata nuklear mampu yang boleh dibawa, tetapi pameran sistem senjata baharu ini datang ketika pelancaran peluru berpandu balistik jarak dekat mengalami penurunan. Ini mungkin menunjukkan Korea Utara mengalami kekurangan dalam stok peribadi kerana didakwa menghantar senjata ke Rusia, kata Yang.

Pegawai AS dan Korea Selatan menuduh Korea Utara menyediakan mercun, peluru berpandu dan bekalan lain kepada Rusia untuk perang di Ukraine. Sebagai balasan, Korea Utara mendapat bantuan ekonomi dan teknologi tentera yang diperlukan.

Baik Pyongyang dan Moscow secara rasmi menafikan bahawa Korea Utara menghantar senjata ke Rusia. Perisikan AS dan Ukraine mengatakan Rusia menggunakan senjata Korea Utara di Ukraine.

Kim bertemu dengan Presiden Rusia Putin di pusat pelancaran angkasa Rusia pada September dan kedua-dua pihak merancang pertemuan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.