Korea Utara Berkata Putin Mungkin Lawat Pyongyang Selepas ‘Membuat Sejarah’ Perbincangan Dengan Kim di Rusia

TOPSHOT-RUSSIA-NKOREA-POLITICS-DIPLOMACY

Presiden Rusia Vladimir Putin menerima jemputan daripada Kim Jong Un untuk melawat Korea Utara selepas kedua-duanya mengadakan pertemuan pertama mereka dalam tempoh empat tahun, yang dipercayai AS berkisar tentang Pyongyang menghantar senjata untuk membantu Moscow menyerang Ukraine.

Alat propaganda Kim memuji pertemuan yang diadakan di pusat angkasa Vostochny Cosmodrome Rusia di wilayah Amur, dengan agensi berita rasmi Korea Pusat mengatakan Khamis bahawa kedua-duanya membincangkan isu kepentingan bersama kedua-dua negara, keamanan dan keselamatan di rantau ini dan keadilan antarabangsa.

“Pada akhir jamuan, Kim Jong Un dengan sopan menjemput Putin untuk melawat DPRK pada masa yang sesuai,” kata KCNA, merujuk kepada negara itu dengan nama rasminya. “Putin menerima jemputan itu dengan senang hati dan menegaskan semula kehendaknya untuk secara tetap meneruskan sejarah dan tradisi persahabatan Rusia-DPRK.”

Kim berlepas untuk destinasi seterusnya, kata KCNA tanpa memberi petunjuk tentang di mana itu mungkin berada, menyebut perbualan antara Kim dan Putin sebagai “peristiwa yang menandakan zaman”. Kim akan melawat kilang peralatan awam dan tentera di Komsomolsk-on-Amur dan juga akan ke Vladivostok, kata Putin sebelum ini. Salah satu kemudahan yang mungkin Kim lawati adalah sebuah kilang yang membuat pesawat tentera.

Kereta api mewah berperisai Kim dijangka tiba di destinasi lewat petang waktu tempatan, lapor Yonhap News Korea Selatan, membuka kemungkinan Kim dapat melawat kilang pesawat pada hari Jumaat. Dia kemudian dapat pergi ke Vladivostok pada hari Sabtu untuk melihat armada Pasifik Rusia dan bertemu pegawai tentera, dan kemudian kembali ke Korea Utara pada malam yang sama, katanya.

KCNA tidak banyak menawarkan butiran tentang apa-apa perjanjian yang dicapai dalam perbincangan itu.

Jika Putin melawat Pyongyang, ia akan menjadi kali pertama beliau bertemu Kim di Korea Utara. Beliau pernah pergi ke sana sekali sebelum ini pada bulan Julai 2000, untuk bertemu Kim Jong Il, bapa pemimpin semasa, yang menjadi tumpuan perhatian antarabangsa selepas beliau mengadakan pertemuan bersejarah di Pyongyang dengan Presiden Korea Selatan ketika itu Kim Dae-jung kira-kira sebulan lebih awal yang menimbulkan harapan baru untuk pengupayaan di semenanjung yang terbahagi itu.

“Sejarah memberitahu kita jarang seorang pemimpin Rusia pergi ke Korea Utara kerana biasanya pemimpin Korea Utara yang membuat lawatan Rusia,” kata Lee Sang-Sook, profesor penyelidik yang mengkhususkan diri dalam diplomasi dan politik Korea Utara di Akademi Diplomatik Kebangsaan Korea di Seoul.

“Lawatan oleh orang Rusia ke Pyongyang hanya berlaku apabila Korea Utara dianggap penting secara strategik kepada Rusia, jadi jika Putin pergi ke Pyongyang kali ini, Korea Utara kini amat penting secara strategik kepada Rusia,” katanya.

Lawatan ke kemudahan angkasa itu menekankan beberapa item yang mungkin ada dalam senarai harapan Kim Jong Un sebagai pertukaran untuk membekalkan munisi kepada Rusia. Pyongyang telah gagal dua kali tahun ini untuk menggunakan satelit perisikan dan mungkin mencari bantuan daripada Moscow untuk meletakkannya di orbit. Kim juga mungkin mencari teknologi yang akan membantu kepala peledak nuklear rejimnya terselamat daripada haba semula masuk ke atmosfera.

Korea Utara mempunyai beberapa bekalan munisi terbesar di dunia yang serasi dengan sistem zaman Soviet, yang Rusia perlukan kerana ia membakar stok peluru artilerinya. AS telah berkata apa-apa bekalan tidak akan mengubah haluan perang dan telah memberitahu Pyongyang ia akan membayar harga untuk apa-apa pemindahan senjata.

AS, Jepun dan Korea Selatan telah lama berkata program angkasa lepas Korea Utara membantu ia membangunkan peluru berpandu balistik dan merupakan pelanggaran resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pegawai kerajaan Jepun dan Korea Selatan menyatakan kebimbangan terhadap pertemuan puncak itu sementara Jurucakap Dewan Keselamatan Negara AS John Kirby berkata, “kami jelas bimbang tentang apa-apa hubungan pertahanan yang semakin erat antara Korea Utara dan Rusia.”

“Tiada negara di planet ini, tiada seorang pun, yang sepatutnya membantu Tuan Putin membunuh orang Ukraine yang tidak bersalah,” kata Kirby dalam sidang akhbar Rumah Putih, menambah jika Moscow dan Pyongyang meneruskan urusan senjata, AS akan mengambil langkah untuk menangani masalah itu.

—Dengan bantuan Seyoon Kim dan Shinhye Kang.