Korea Utara akan mengusir Tentera AS yang Menyeberang Sempadan pada Julai

North-Korea-US-Soldier

(SEOUL, Korea Selatan) – Korea Utara berkata pada hari Rabu bahwa ia akan mengusir seorang tentera AS yang menyeberangi sempadan melalui sempadan bersenjata yang sangat di antara Korea.

Berita Rasmi Korea Utara Korea Pusat berkata bahawa pihak berkuasa telah menamatkan soal siasat mereka terhadap Pvt. Travis King. Ia berkata bahawa dia mengaku secara haram memasuki Korea Utara kerana dia memendam “perasaan tidak senang terhadap layanan tidak manusiawi dan diskriminasi perkauman” dalam Tentera Darat AS dan “kecewa tentang masyarakat AS yang tidak sama rata”.

Mengesahkan kesahihan komen yang dikaitkan dengan Raja adalah mustahil.

Agensi itu tidak mengatakan bila pihak berkuasa merancang untuk mengusir Raja atau ke mana.

Raja, yang telah berkhidmat di Korea Selatan, berlari ke Korea Utara semasa lawatan awam ke sebuah kampung sempadan pada 18 Julai, menjadi orang Amerika pertama yang disahkan ditahan di Utara dalam hampir lima tahun.

Pada masa dia menyertai lawatan awam dan menyeberangi sempadan, dia sepatutnya menuju ke Fort Bliss, Texas, berikutan pembebasannya dari penjara di Korea Selatan atas sabitan serangan.

Berikutan minggu kesunyian, Korea Utara mengesahkan pada bulan Ogos bahawa ia telah menahan Raja dan sedang mempersoalkan keadaan sekitar penyeberangan sempadannya.