Korban maut banjir lebat dan hujan meningkat kepada 13 di selatan Brazil

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa yang maut akibat hujan lebat dan banjir di Rio Grande do Sul, Brazil selatan meningkat kepada 13, pihak berkuasa tempatan mengumumkan pada Khamis, 2 Mei 2024, apabila kerajaan negeri mengisytiharkan keadaan bencana awam untuk menangani situasi dramatik tersebut.

ribut yang menyebabkan kemusnahan terbesar di negeri ini dalam tahun-tahun kebelakangan ini juga meninggalkan 21 orang hilang dan 5,257 orang terpaksa dipindahkan ke 134 bandar, mengikut pertahanan awam Rio Grande do Sul.

Presiden Luiz Inacio Lula da Silva dijadualkan akan terbang di atas kawasan yang terjejas dan bertemu dengan Gabenor Eduardo Leite lebih awal pada Khamis di Santa Maria, , jumlah paling tinggi sehingga kini di satu tempat.

Leite mengisytiharkan keadaan bencana awam, dengan merujuk kepada ancaman yang dihadapi oleh negeri akibat peristiwa iklim.

Rio Grande do Sul mengalami bencana semula jadi terbaru di Brazil. Negeri itu sudahpun dilanda siklon tropika pada September lepas, apabila lebih 30 orang terbunuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.