Kontraktor Penikaman Sydney Menderita Masalah Kesihatan Mental, Kata Polis dan Keluarga

(SeaPRwire) –   Suspek yang membunuh enam orang dan mencederakan lebih daripada dua belas orang lain pada hari Sabtu di pusat membeli-belah sibuk sebelum ditembak dan dibunuh oleh pegawai polis telah dikenal pasti sebagai seorang lelaki yang mengalami masalah kesihatan mental.

Joel Cauchi, 40, membunuh lima wanita dan seorang lelaki di Westfield Shopping Centre di Bondi Junction, polis berkata. Dia mencederakan sekurang-kurangnya dua belas orang lain, termasuk bayi 9 bulan yang ibu nya mati melindunginya semasa serangan tikaman itu.

Polis New South Wales mengesahkan pada hari Ahad bahawa Cauchi mempunyai sejarah penyakit mental dan bahawa penyiasat tidak menangani serangan itu berkaitan dengan keganasan.

Keluarga Cauchi berkata dalam kenyataan bertulis yang diperolehi oleh Associated Press bahawa anak mereka “telah melawan masalah kesihatan mental sejak dia remaja.”

Walaupun masalah kesihatan mental Cauchi tidak dinyatakan dengan segera, akhbar melaporkan bahawa keluarganya berkata dia berjuang dengan skizofrenia.

Polis berkata mereka percaya keadaan Cauchi merosot dalam tempoh lima tahun semasa menggunakan dadah, termasuk akhbar melaporkan.

Cauchi juga didapati telah membuat profil di Empire Escorts, laman web yang membenarkan pengguna untuk meminta perkhidmatan seks, pada Jun tahun lepas, Morning Herald melaporkan, menunjukkan bahawa Cauchi tidak memaparkan gambar eksplisit dirinya berbeza dengan profil lain.

berkata pegawai polis yang menangani Cauchi adalah “tentu seorang wira” tindakan nya telah menyelamatkan banyak lagi nyawa. Pegawai itu dikenal pasti sebagai Inspektor Amy Scott.

Albanese memanggil Scott seorang “inspektor yang hebat yang berlari ke dalam bahaya sendiri dan menghapuskan ancaman itu untuk yang lain, tanpa memikirkan risiko kepada dirinya sendiri.”

Keluarga Cauchi mengutuk apa yang dilakukannya dan berkata dalam kenyataan mereka tidak mempunyai masalah dengan pegawai membunuhnya untuk melindungi orang lain.

“Tindakan Joel benar-benar mengerikan, dan kami masih cuba memahami apa yang telah berlaku,” baca kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.