Kongres Mengelakkan Penutupan Kerajaan—Apa Yang Berlaku Seterusnya?

US-Congress

Kongres mengelakkan penutupan pada hari Sabtu hanya beberapa jam, meluluskan langkah yang melanjutkan pembiayaan kerajaan selama 45 hari akan datang. Rang undang-undang sementara yang baru diluluskan itu membiayai kerajaan pada kadar semasa $1.6 trilion setahun sehingga 17 November, tarikh akhir di mana ia perlu meluluskan rang undang-undang lain untuk mengelakkan penutupan kerajaan.

Tetapi walaupun undi Senat 88 berbanding 9 menyelamatkan gaji berjuta-juta kakitangan persekutuan dan pembayaran keselamatan sosial untuk mereka yang memerlukan, akta itu tidak termasuk pembiayaan untuk apa yang dianggap penting oleh sesetengah pihak – termasuk bantuan Ukraine – sambil meningkatkan ketegangan antara Pengerusi Dewan Perwakilan Republikan Kevin McCarthy dan rakan konservatifnya.

McCarthy cuba meluluskan resolusi berasingan pada hari Jumaat yang akan lebih menyenangkan rakan konservatifnya, tetapi rang undang-undang itu gagal sebanyak 21 undi, mendorong Pengerusi itu mencari laluan alternatif. “Tidak mengapa jika Republikan dan Demokrat bersatu untuk melakukan apa yang betul,” kata McCarthy pada hari Sabtu.

McCarthy sejak itu menghadapi kritikan daripada Presiden kerana kegagalannya mematuhi perjanjian pembiayaan diselesaikan semasa perjanjian had hutang pada bulan Mei, dan menghadapi ancaman terhadap jawatannya sebagai pengerusi.

“Kita sepatutnya tidak berada dalam kedudukan ini pada mulanya. Hanya beberapa bulan yang lalu, Pengerusi McCarthy dan saya mencapai persetujuan bajet untuk mengelakkan krisis buatan seperti ini,” kata Biden dalam kenyataan pada hari Sabtu. “Selama berminggu-minggu, Ahli Republikan ekstrem Dewan cuba menarik diri daripada perjanjian itu dengan menuntut pemotongan drastik yang akan memusnahkan berjuta-juta rakyat Amerika. Mereka gagal.”

Sekarang setelah penutupan kerajaan dapat dielakkan, apa yang akan berlaku seterusnya? Ketahui apa yang perlu anda ketahui, di bawah.

Apakah rang undang-undang pembiayaan 45 hari dan apa yang diliputinya?

Rang undang-undang sementara 45 hari menyediakan pembiayaan sementara untuk kerajaan yang setara dengan kadar pembiayaan pada tahun fiskal 2023. Rang undang-undang itu membiayai program bantuan makanan, gaji persekutuan, dan membolehkan akses berterusan kepada rakyat Amerika ke atas perkhidmatan Medicare dan Medicaid, tetapi ia tidak mempunyai peruntukan mengenai perubahan dasar sempadan dan bantuan kepada Ukraine.

Rang undang-undang itu memperuntukkan $16 bilion dalam bantuan bencana untuk rakyat Amerika. Bercakap kepada wartawan selepas mengumumkan rancangan itu, McCarthy mengakui bencana baru-baru ini di Hawaii, Florida, Vermont, dan California sebagai sebab pembiayaan tambahan ini.

Ia juga membolehkan organisasi seperti Pentadbiran Penerbangan Persekutuan dan Program Insurans Banjir Kebangsaan kekal beroperasi. Kedua-dua program ini akan tamat tempoh pada tengah malam Sabtu jika Kongres tidak bertindak untuk mengelakkan penutupan.

Bagaimanapun, Kongres masih perlu meluluskan 12 rang undang-undang peruntukan untuk membiayai agensi persekutuan tambahan.

Bagaimana ini akan memberi kesan kepada bantuan di Ukraine?

Walaupun rang undang-undang sementara mematuhi beberapa tuntutan Presiden Biden – termasuk permintaan penuh sebanyak $16 bilion dalam bantuan bencana – ia juga gagal untuk menyediakan pembiayaan tambahan untuk Ukraine.

Para pembuat undang-undang menunjukkan bahawa mereka mungkin mengundi mengenai bantuan kepada Ukraine dalam rang undang-undang yang berasingan, atau melalui pelulusan perundangan lain dalam kerajaan. Terdapat sokongan dwipartisan mengenai perkara ini. Kepimpinan Demokrat Dewan berkata bahawa mereka menjangkakan McCarthy akan meneruskan rang undang-undang untuk menyokong Ukraine sebaik sahaja sesi disambung semula. Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer mengeluarkan kenyataan menjamin bahawa Kongres akan terus berjuang untuk “bantuan ekonomi dan keselamatan untuk Ukraine.”

Pemimpin Minoriti Mitch McConnell menggemakan kenyataan itu. “Senator Republikan kekal komited untuk membantu kawan-kawan kita di barisan hadapan, untuk melabur lebih banyak dalam kekuatan Amerika yang mengukuhkan sekutu kita, dan untuk mencegah musuh strategik utama kita, China,” katanya. “Saya yakin Senat akan meluluskan bantuan mendesak tambahan kepada Ukraine kemudian tahun ini.”

Sementara itu, Presiden Biden secara terbuka menyuarakan kebimbangannya terhadap kekurangan bantuan. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy melawat Rumah Putih pada akhir September untuk meminta pembiayaan tambahan, yang mana Demokrat kelihatan teguh berkomitmen. Namun, bila bantuan itu akan tiba, masih tidak jelas.

“Walaupun Pengerusi dan majoriti besar Kongres teguh dalam sokongan mereka terhadap Ukraine, tiada pembiayaan baru dalam perjanjian ini untuk meneruskan sokongan itu,” kata Rumah Putih dalam kenyataannya. “Kita tidak boleh dalam apa jua keadaan membenarkan sokongan Amerika terhadap Ukraine terganggu.”

Adakah Kevin McCarthy akan kekal sebagai Pengerusi Dewan?

Pelulusan rang undang-undang sementara juga membawa ke hadapan konflik sedia ada antara McCarthy dan ahli parti Republikan sayap kanan, yang telah mengancam untuk menyingkirkannya daripada jawatan pengerusi jika beliau meluluskan rang undang-undang pembiayaan sementara.

Perjalanan McCarthy menuju ke jawatan pengerusi sudah pun penuh cabaran. Beliau terpaksa melalui 15 pusingan undian pada bulan Januari sebelum akhirnya mendapat sokongan yang mencukupi. Tetapi untuk mendapatkan kedudukan itu, McCarthy juga membuat perjanjian yang akan mengubah peraturan untuk membenarkan seorang pembuat undang-undang untuk mara ke hadapan “mosi untuk mengosongkan,” berbanding dengan “arahan kaukus atau persidangan parti,” yang merupakan piawaian sebelumnya.

Ahli Kongres Matt Gaetz merancang untuk menggunakan kuasa itu bagi kepentingannya. Gaetz memberitahu Jake Tapper CNN dalam State of the Union bahawa beliau merancang untuk memfailkan mosi untuk mengosongkan minggu ini.

“Perjanjian yang dibuatnya dengan Demokrat untuk benar-benar melepasi banyak penghad perbelanjaan yang kami tetapkan adalah titik akhir,” kata Gaetz pada hari Ahad. “Saya fikir kita perlu meneruskan dengan kepimpinan baru yang boleh dipercayai. Satu-satunya cara Kevin McCarthy menjadi pengerusi Dewan pada akhir minggu ini adalah jika Demokrat menyelamatkannya.”

Jika Gaetz meneruskan janjinya, undian untuk menyingkirkan McCarthy daripada jawatan pengerusi akan berlaku m