Komen Polis Seattle Mengenai Pembunuhan Wanita India Membangkitkan Kebencian

Protes Seattle terhadap polis

Jaahnavi Kandula menaruh harapan untuk lulus dari kolej Amerika selepas ibunya menanggung hutang yang besar untuk menghantarnya dari kampung halamannya di India selatan ke Seattle untuk mengikuti ijazah sarjana dalam sistem maklumat di Northeastern University. “Dia adalah pelajar cemerlang dengan masa depan yang menjanjikan,” kata keluarganya dalam satu kenyataan kepada TIME. Tetapi pada Januari, pelajar India berusia 23 tahun dengan “senyum cerah dan peribadi bersemangat” itu secara tragis dilanggar di lintasan pejalan kaki yang ditandakan oleh sebuah kereta polis yang kononnya laju.

Lapan bulan kemudian, kematian Kandula telah membesar menjadi insiden diplomatik, dengan pegawai India menyatakan kebimbangan selepas rakaman kamera badan yang mengganggu dari Jabatan Polis Seattle dikeluarkan dan menjadi viral di media sosial baru-baru ini. Ia kelihatan menunjukkan naib presiden Kesatuan Pegawai Polis Seattle Daniel Auderer ketawa tentang insiden itu dan berkata mangsa itu “mempunyai nilai terhad.”

Komen mengganggu itu telah menyebabkan pegawai India di AS menuntut tindakan daripada Seattle dan pihak berkuasa negeri Washington, serta ahli politik India-Amerika untuk bersuara menentang Jabatan Polis Seattle. Konsulat Jeneral India di San Francisco memberi komen pada hari Jumaat, mengeposkan bahawa ia telah mengambil perkara itu dengan pegawai kanan di Washington State dan D.C.

Insiden itu juga telah menimbulkan kemarahan dalam kalangan anggota masyarakat India-Amerika, serta India, yang kebanyakannya terus menyatakan kemarahan di bawah tagar, #JusticeforJaahnavi, di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. Di Seattle, kumpulan masyarakat juga turun ke jalan pada hari Khamis.

Mengapa ada kemarahan terhadap rakaman kamera badan polis?

Pada Januari, pegawai polis Seattle, Kevin Dave, melanggar Kandula pada Januari sambil memandu 74 mph – kira-kira tiga kali ganda had laju, menurut Seattle Times.

Rakaman kamera badan yang kemudiannya dikeluarkan oleh bandar itu menunjukkan Auderer, bergurau tentang kematian Kandula semasa bercakap melalui telefon dengan presiden kesatuan Kesatuan Pegawai Polis Seattle Mike Solen. Auderer berkata dalam rakaman mengenai kematian Kandula bandar itu hanya perlu “menulis cek” sebanyak $11,000. “Dia berusia 26 tahun juga,” kata Auderer, secara tidak tepat menyatakan umur Kandula. “Dia mempunyai nilai terhad.”

Seorang hos rancangan radio konservatif di KTTH-AM berkata, dalam kenyataan bertulis, Auderer memberitahu agensi pengawasan bandar yang menyiasat insiden itu bahawa komen beliau ditujukan kepada peguam dan “kekonyolan bagaimana insiden ini dilaporkan” dan bahawa komen itu “tidak dibuat dengan niat jahat atau hati yang keras,” lapor Associated Press.

Suruhanjaya Polis Komuniti – sebuah organisasi pengawasan polis yang ditubuhkan di bawah perintah persetujuan selepas siasatan persekutuan mengenai penembakan maut 2010 oleh Polis Seattle – berkata dalam kenyataan bahawa insiden itu “menyayat hati dan sangat tidak sensitif.” Organisasi itu menambah bahawa insiden itu bercakap kepada kebimbangan yang berulang kali dibangkitkan mengenai budaya jabatan polis dan penentangan terhadap langkah-langkah akauntabiliti.

Joel Merkel, pengerusi bersama Suruhanjaya Polis Komuniti, memberitahu TIME bahawa video itu bermula dengan Auderer “meminimumkan keperluan untuk menyiasat perlanggaran” dan menyiratkan pegawai itu pergi lebih perlahan daripada laporan menunjukkan dia sebenarnya. “Apa yang ia bercakap adalah sikap tidak peduli terhadap sistem akauntabiliti polis,” katanya.

Jahnaavi Kandula

Reaksi masyarakat India terhadap insiden itu

Reaksi Auderer terhadap kematian Kandula telah menimbulkan persoalan tentang bagaimana polis mungkin menghargai orang kulit berwarna, imigran, dan wanita, menghantar kejutan ke masyarakat India di AS dan diaspora yang lebih luas, serta di India. Ia juga mendorong penyiasatan oleh pihak berkuasa.

Ashok Mandula, bapa saudara Kandula yang berpangkalan di Houston, memberitahu akhbar India tempatan: “Saya tertanya-tanya jika anak perempuan atau cucu perempuan lelaki ini mempunyai nilai. Nyawa adalah nyawa.”

Keluarga Kandula berkata dalam kenyataan mereka kematiannya telah meninggalkan “kekosongan yang tidak dapat diisi.”

“Dia mempunyai keupayaan semula jadi untuk berhubung dengan orang dari semua lapisan masyarakat,” tulis mereka. “Adalah benar-benar mengganggu dan menyedihkan untuk mendengar komen tidak sensitif pada video kamera badan dari seorang pegawai SPD mengenai kematian Jaahnavi.”

Insiden itu juga menyentuh saraf dalam kalangan pelajar India yang belajar di AS yang berkaitan dengan kisah peribadi Kandula. “Dia berkongsi matlamat yang sama, berusaha jauh dari keluarga,” pengguna X Sai Siddartha Maram memposting, “Pada hari lain mungkin salah seorang daripada kita dan kita tidak akan pernah tahu kita hanya bernilai 11k USD atau mempunyai nilai kecil atau hanya orang biasa.”

Pada hari Khamis, Perikatan Seattle Menentang Rasisme dan Represi Politik (SAARPR) mengadakan perhimpunan dengan ratusan penunjuk perasaan untuk menyeru tindakan terhadap pegawai polis yang berkaitan. “Komen pegawai itu menunjukkan mereka fikir mereka kebal. Mereka fikir mereka boleh terus melakukan ini selamanya,” SAARPR memberitahu TIME dalam kenyataan.

“Kami akan mengubahnya dengan memenangi kuasa politik untuk komuniti tertindas,” kata organisasi itu. “Kami memerlukan majlis awam sepenuhnya, dipilih secara demokratik untuk memastikan apabila polis menyalahgunakan kuasa kami boleh menyingkirkan mereka sendiri dari jalanan.”

Persekutuan Persatuan India Amerika (NFIA), yang berpangkalan di Maryland, meluluskan resolusi sebulat suara pada hari Khamis mendesak pihak berkuasa untuk “memberi keutamaan kepada penyiasatan” dan “menghormati hak dan maruah semua individu yang terjejas” oleh insiden ini.

Presiden NFIA Raj Razdan memberitahu TIME bahawa masyarakat India Amerika “sangat sedih” dengan insiden itu, sambil menambah bahawa komen pegawai itu “sangat mengecewakan.”

“Bayangkan seorang ibu mendengar di India bahawa anaknya, yang datang ke sekolah di sini, tiada lagi. Ia sangat menyakitkan,” kata Razdan.

Apakah tindak balas rasmi terhadap kematian Kandula?

Menanggapi kemarahan masyarakat, Konsulat Jeneral India di San Francisco menyeru untuk “penyiasatan menyeluruh” ke atas kematian Kandula pada hari Rabu.

“Laporan baru-baru ini termasuk dalam media mengenai pengendalian kematian Cik Jaahnavi Kandula dalam kemalangan jalan raya di Seattle pada bulan Januari sangat membimbangkan,” kata sebuah kiriman dari akaun konsulat di X.

Pejabat Akauntabiliti Polis, pengawas bandar, telah membuka penyiasatan terhadap Auderer atas komen beliau, sementara Pejabat Pendakwa Raya Daerah King County telah membuka semakan jenayah ke dalam kemalangan itu. Datuk Bandar Seattle Bruce Harrell juga menghantar surat kepada keluarga Kandula untuk menawarkan ucapan takziahnya.

Menurut laporan dari saluran berita India PTI dan Indian Express, pegawai pentadbiran Biden kanan juga telah memberi jaminan kepada duta India dan kerajaan India bahawa mereka akan memantau rapat penyiasatan itu, menekankan kebimbangan mendalam mereka terhadap insiden itu.